HeaderAD

Din guide till bästa trailskorna

S14_Endorphin_TrailRunning_Squamish-91_72dpi

Antalet trailrunninglöpare har ökat explosionsartat de senaste åren. Ökningen har lett till att flera märken har utökat sina trailrunningkollektioner och det finns nu även ett stort antal olika lopp. Till och med märken som generellt säljer utrustning riktad mot asfaltslopp har känt av trailfebern och har släppt sina egna kollektioner, därför har butikerna nu en stor variation av modeller och märken. Den stora mångfalden är i grund och botten bra, men det är lätt att löparen tappar bort sig bland termer så som skyrace, naturlig löpning, oversize, drop och alla möjliga kombinationer av dessa.

I och med att den mest intensiva delen av säsongen nu är på gång så vill vi dela med oss av en kort guide som hjälper dig att hitta rätt när du ska välja ditt nästa par skor. Vi har valt att dela upp guiden i olika kategorier med exempelmodeller (tyvärr får vi inte plats med alla skor i denna artikel) och den sorts lopp som de passar till, med utgångspunkt från vår kalender för att ni ska få en bra referens.

Det är viktigt att nämna att kategoriseringen beror mycket på hur du tycker om att löpa, din vikt, teknik och dina förväntningar. Även om vi kan springa cross-lopp i skor anpassade för ultralopp, och tvärsom, så får vi helt säkert inte samma avkastning och det är mycket möjligt att våra fötter påminner oss om erfarenheten under lång tid framöver.

 

Halvmaraton

Kategorin som kanske är den vanligaste bland trailkalenderns lopp, det handlar om lopp mellan 10 och 30 km som till exempel Bagheera Fjällmaraton Sälen 21 km, Skatås Ryggar (5 ryggar), Spring Trail Österlen 21 km eller Bocksten trailrun 21 km. För denna typ av lopp söker vi en jämvikt mellan lätthet, stötdämpning, reaktivitet och stabilitet. Det är viktigt att kunna röra sig så fort som möjligt på ett kontrollerat sätt och att kunna känna markens terräng under fötterna utan att skadas. Vi rekommenderar att ni väljer skor med medium-låga profiler, överdimensionerade mellansulor och fullt skydd, så som tåskydd och fullt hålfotsstöd då vi ofta inte har chansen att tänka igenom hur vi placerar fötterna.

Likt för den tidigare kategorin så måste vi vara väldigt noggranna när vi väljer sula. I och med att vi vill röra oss snabbt så behövs en sula med bra grepp, stor dimension och rejäl densitet i hälen, så att vi inte halkar i stigningar och ackumulerar lera under skorna.

Det finns ett stort antal skor på marknaden, till exempel Dynafit Feline, Inov8 X-Talon 212, Salomon S-Lab Sense  och La Sportiva Bushido.

003_LO_2016A-186-0

X-TALON

Maraton

Den mest kända kategorin, mot vilken nästan alla löpare aspirerar och det är under denna kategori som de mest kända loppen kan hittas, till exempel Bagheera Fjällmaraton Sälen 42 km, Axa Fjällmaraton, Spring Trail Österlen 47 km. Loppens längd ligger mellan cirka 30 och 60 km. Det är vid denna typ av lopp som vi blir mer och mer beroende av stötdämpning och stabilitet för att kunna bibehålla en konstant rytm och motverka att benen ger vika när vi når den fruktade väggen.

De bäst anpassade skorna är i detta fall de som har mediumprofil, inkorporerat stabiliseringssystem och en upper som är bekvämare även om detta betyder att den kommer att väga mer.

Likt skor för halvmaraton så finns det ett stort utbud av skor, några exempel är Salomon Speedcross, The North Face Ultra MT, La Sportiva Mutant, Brooks Cascadia och Scott Kinabalu.

000_HI_2015A-026-0

speedcross

Ultralopp

För varje år som går så ökar antalet ultralopp och även dess löpare, det är bara att titta på lopp så som Kullamannens längre distanser.

Det är dock viktigt att poängtera att det behövs rejält med träning och lämplig utrustning då det är en kategori som inkluderar lopp från 60 km och längre. Skor som passar denna typ av lopp behöver vara bekväma, ha god dämpning och vara väldigt stabila. Därför är skorna ofta designade med externa chassin, överdimensionerade mellansulor, ibland med oversize och en extra komfort som till exempel inre strumpor eller vadderad insida.

Några exempel på passande skor är La Sportiva Akasha, Saucony XodusSalomon S-Lab Wings, Asics Fuji Trabuco och Tecnica Inferno.

IMAG1746La-Sportiva-Akasha

Cross-Verticallopp

Cross är en väldigt specifik kategori som bör skiljas från de populära stadsloppen. Det handlar ofta om samma längd på loppen, mellan 5 och 10 km, men de är betydligt svårare rent tekniskt och har en helt annan rytm då de oftast är slingor med backig terräng. Exempel på lopp är nystartade Göteborgs brantaste, med premiär i höst.

Du behöver ha snabb reaktionsförmåga och känna terrängen under fötterna, något som endast kan uppnås med hjälp av skor med låg profil. En låg profil ger oss den stabilitet som behövs när vi springer snabbt i ojämn terräng. Det är även viktigt att tänka på relationen mellan sula och terräng, när vi är medvetna om var vi kommer springa så undviker vi att välja fel och tappa fästet.

Samma typ av skor kan användas för vertical-lopp. En annan specialkategori som också kräver skor med låg profil och bra grepp, men som ger möjligheten att använda skor med betydligt mindre skydd.

Skor anpassade till cross-lopp kan hittas i flera sportaffärer och affärer inriktade mot orientering. Några specifika exempel på skor anpassade till denna kategori är La Sportiva Anakonda, Brooks PureGrit och La Sportiva Helios.

007_LO_2014A-197-0

Brooks-PureGrit-4

Som ni kan se så är detta bara en generell överblick av det stora antal möjligheter som marknaden erbjuder. Då det inte finns någon magisk lösning för att hitta de skor som passar perfekt för dig så är det bästa att besöka din favoritaffär för att hitta just dina skor. För att hitta de skor som bäst passar ditt sätt att springa, och som täcker dina behov, behöver du prova olika modeller och märken. Kom ihåg att även om alla pratar om årets sko, så är den bästa skon alltid den som passar bäst för dig.

DSC_0333

Du kan upptäcka mer om trailskor och friluftsvärlden på Barrabes.se som även presenterade denna artikel.

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X