HeaderAD

Intervju: Fjällmaraton experten Anders Kleist letar formen

Äntligen är tävlingssäsongen igång runt om i landet och det är dags att hitta formen för de trailrunninglopp som väntar under våren. Någon som letar formen är fjällmaratonexperten Anders Kleist som hade ett lyckat 2015 där han tog hem ”dubbeln” genom att vinna både Åres Axa fjällmaraton, samt Bagheera Fjällmaraton Sälen. Vi har fått en pratstund med Anders som tipsar om träningspass, hur taktiken har varit på fjällmarorna och var du hittar finaste trailleden – häng på!

kleist1Presentation:

Namn: Anders Kleist

Ålder: 35 år

Favoritdistans: halvmara (21km)

Favoritsko: Inov-8 Terraclaw 220 – skön sko som är följsam.

Fjäll eller skog

Uppför eller utför

Intervaller- eller distanspass

Inov-8_terraclaw

Inov-8 Terraclaw 220. Anders Kleist favoritsko, som han tränar flitigt med på Sörmlandsleden kring Stavsjö i Östergötland.

 

Fjällmaraton experten

Anders Kleist, seger i fjällmaratondubbeln 2015. Kan du beskriva för den ovetande hur det är att springa i fjällmiljö?

– Det är en fantastisk frihet att springa uppe på ett fjäll. En helt underbar miljö där det är väldigt tyst och fint. Det är en stor kontrast jämfört med att springa i en vanlig skog, som också den har sin charm. Men just miljön på fjället trivs jag väldigt bra i, framförallt för att det finns lite längre backar i fjällen.

Ja vad är det som gör att du lyckas så bra i just fjällen?

– Till stor del beror det nog mest på att jag har tränat extremt mycket, jag klarar distanserna. Men att jag lyckas beror nog även på att det är stigunderlag i princip hela vägen där jag kan springa hyfsat fort, det passar mig som är en allround löpare där underlaget inte spelar någon roll. Sedan var det där med backar, jag är en bra klättrare vilket är en fördel i just fjällmiljö.

Hur har din taktik varit när du väl stått där på startlinjen?

– Under båda fjällmaratonloppen har jag haft samma taktik. Jag har öppnat hårt, väldigt hårt. Jag har försökt bli av med dom andra löparna fort och så tidigt som möjligt. Eftersom jag till största delen alltid tränar själv vill jag även vara själv när jag springer, då kan jag vara mer avslappnad i min löpning. Taktiken höll under båda loppen och det är en obeskrivlig känsla när man väl börja få en lucka mot sina konkurrenter, då blir jag bara starkare!

kleist2

 

Kvalité före kvantitet

Nu är det 2016 och nya utmaningar väntar. Vad väntar Anders Kleist under 2016?

– Jag är i det stadiet att jag tar en sak/tävling i taget. Nu är det Berlin Halvmarathon om någon vecka som jag laddar för, där hoppas kunna gå ner under 65min, annars har jag ingen tävlingsplan klar för i år. Men givetvis kommer det bli en hel del traillopp.

Hur har din vinterträning gått?

– Jag var sliten under slutet av 2015, då jag led utav överträning. Inte så konstigt då jag tränade extremt mycket, runt 780h under hela året, mestadels löpning. Nu har jag ändrat om i min träning och dragit ner på mängden och istället ökat kvalitén på mina träningspass. Det är mycket mer tempo och fart, och mindre antal träningstimmar. En typisk träningsvecka ser ut ungefär såhär:

Måndag: backintervaller, jogg på kvällen

Tisdag: tröskelpass, jogg på kvällen

Onsdag: snabbdistans 15-20 km

Torsdag: ett lugnare pass på stig

Fredag: tröskelpass, jogg på kvällen

Lördag: 15-20 km, fart på känsla

Söndag: Långpass 30-35km (stig)

 

Kleist tipsar

Träningspass

– Här kommer ett träningspass som kan vara värt att testa på i vår som passar både motionären och elitlöparen. Ett träningspass som alla kan utföra på sin egen nivå:

Du kan värma upp en stund före, eller så kan du springa igång direkt. Det är ett snabbdistanspass där du varvar 60 sekunder i flytfart med 60 sekunder något långsammare och detta upprepar du 15 gånger. Du kommer märka direkt att du får mycket tid i hög puls men att det inte är jättejobbigt att genomföra. För att utvecklas under träning handlar det mycket om att ”tävla på träning” – slå sin tid. Försök att utmana dig själv och slå din tid i en backe eller på din vanliga löprunda.

 

Trail-led

– Jag har turen att få bo nära den fantastiska Sörmlandsleden. Ett nätverk av leder upp mot 100mil. Jag håller mest till runt Stavsjö där det är underbart att springa på småstigar som är bra uppmärkta. Har du vägarna förbi Stavsjö är det absolut värt ett stopp, det finns en runda på 16-17km man kan hoppa på.

kleist3

Träning och förälder – hur får man ihop vardagen?

– För mig fungerar det ganska bra tack vare att jag jobbar hemifrån. Jag har inga bestämda tider att knyta upp mig på utan jag försöker alltid träna en gång under lunchen och ofta direkt efter jobbet. Då är jag färdigtränad ungefär vid kl 17 och har hela kvällen på mig till andra vardagssysslor.

 

Backutmaning

Avslutningsvis vill Trailrunning Sweden skicka med en utmaning till Anders! Vi vet nämligen att Anders är en duktig backlöpare som håller till en hel del i Yxbacken utanför Norrköping där många vändor upp och ner har avverkats genom åren. Under 2015 satte orienteraren Jerker Lysell ett inofficiellt rekord i backen upp, en tid som du kanske kommer utmana om i år?

– Nja, ha, det tror jag tyvärr inte, jag är för långsam. Jag hade behövt lite längre backar. Jerker är helt outstanding på en sådan kort löptid. Däremot har jag en riktigt bra tid på 12 (!) vändor upp och ner, den kan han istället få försöka slå, eller den som vågar? Tiden rapporterar jag vid rätt tillfälle.

Följ Kleist på twitter

Bagheera Fjällmaraton Sälen 2015 from Bagheera Fjällmaraton Sälen on Vimeo.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X