HeaderAD

Johan Olsson gör premiär i Lidingöloppet: Jag vill prestera och ha kul

Det är utförsbackarna som han har mest respekt för. Uppför känner sig Johan Olsson trygg, liksom med distansen i sig.
– Jag har tränat för att härda vaderna och brukar kunna disponera långa lopp väl, säger skidkungen som nu är redo för TCS Lidingöloppet.

Johan Olsson, med två OS- och två VM-guld i bagaget, är i full färd med att göra En Svensk Klassiker.
– Fram till Vansbro var det simningen som gällde, sedan mitten av juli har jag löptränat. Jag har fokuserat på att hitta marschfarten och lägga på snabbhet, för att känna mig bekväm med mitt mål som är att gå under två timmar. Det innebär ett snitt på 4 min per kilometer och då behöver jag tåla 3.40-fart periodvis.

Johan berättar att han var en duktig löpare redan som liten och har ett personligt rekord på milen på 31.20.
– Det är satt 2010. Senare under karriären satte skador stopp för mer en strukturerad löpsatsning. Men löpningen har alltid legat nära mig och jag har tillbringat många timmar springandes i myrar och på fjället. Faktum är dock att det år som jag sprang som mest och var i bra löpform på sommaren, då gjorde jag mindre bra resultat på vintern. Det krävs helt enkelt att man tränar på det man ska bli bra på.

Smekmånad efter karriären
I träningen har Johan tänkt på att hitta relevant underlag och att bygga tålighet utför.
– Som skidåkare är jag stark i lår och säte, och med en stabil bål hoppas jag orka ha en bra hållning hela vägen. Däremot behöver jag härda vaderna. Jag har tidigare bara kört intervaller uppför, men nu har jag lagt in snabb löpning även utför för att kunna tåla de många branta nedförslöporna på Lidingö.

Den mesta löpträningen har bedrivits hemma i Sundsvall.
– Stan är kuperad och motionsspåren består av ganska hårt underlag som liknar det på Lidingö.

I våras avslutade Johan en mycket framgångsrik längdskidkarriär.
– Sedan dess har det varit lite som en smekmånad, med mycket tid för barnen och att få vara en normal pappa. Men framåt hösten kommer nog en viss tomhet när jag inte ska förbereda mig för en ny tävlingssäsong, så som jag har gjort så många gånger. En elitidrottare har ett enda mål. Allt planeras utifrån det, det är lätt att fatta beslut och fokus ligger på en sak. Det är enkelt och ganska skönt, samtidigt som man tvingas göra en hel del uppoffringar. Nu väntar något annat, där jag har en mängd olika projekt på gång. Det känns lite splittrat, min hjärna har inte riktigt vant sig vid att vara mångsidig tror jag, säger Johan som bland annat är ute och föreläser en del.

Delaktighet genom Klassikern
En Svensk Klassiker kom in i bilden genom Johans samarbete med Santander Consumer Bank. Vätternrundan och Vansbrosimningen är avklarade.
– Det är väldigt kul att träna på en lagom nivå och få känna delaktighet med alla som gör klassikern. Min kropp och mitt psyke behöver träna för att må bra. Klassikern ger lagom utmaningar med bra mellanrum.

Träna på en lagom nivå var det ja. Går det att stänga av elittänket?
– Hittills har det gått bra. Men Lidingöloppet är något jag har velat springa länge. Här har jag krav på min prestation. Och när vi sedan kommer till Vasaloppet, ja… då är det väl bara att inse att det är tävling, ler Johan.

Krafter kvar på slutet
Tankarna inför Lidingöloppet handlar om att hålla hela vägen.
– Det var en av mina styrkor som skidåkare att kunna disponera loppen väl och ha krafter kvar på slutet. Min taktik på Lidingö blir att hålla en bra fart i 30 kilometer och inte ryckas med i ett för högt tempo i början. Jag har respekt för banan, inte minst för den beryktade sista milen.

Mannen som har gjort sig känd för att vara som allra bäst när det gäller, berättar hur han lyckas vara det.
– Jag brukar intala mig själv att jag är bra när det är som viktigast. Sedan är jag bra på att njuta av stunden, lägga press och ängslan åt sidan och känna glädje och motivation.

Och när det börjar ta emot då? När kroppen skriker att nu räcker det?
– Då fortsätter jag intala mig själv att jag klarar detta. Jag tänker positivt och passar mig för ordet ”inte”. Kommer ihåg att alla runt omkring mig har sprungit lika långt och troligen känner på ungefär samma sätt.

Läs mer och anmäl dig till Lidingöloppet här

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X