Möt Sveriges just nu hetaste traillöpare – Ida Nilsson

Om det är någon som vet hur man kan ta ut sig och pressa kroppen till det yttersta så är det Ida Nilsson. I maj månad tidigare i år fick Ida Nilsson svar på år utav hård träning när hon efter 8h och 14minuters löpning vann damklassen i Transvulcania ultramaraton. Ett kraftprov på ön La Palma, Kanarieöarna där man under 74km löpning klättrar över 4300 (!) höjdmeter.

– Det tog en del veckor att återhämta sig ifrån Transvulcania. Det är hårt att hålla på så länge som i över 8h, jag är fortfarande lite ovan att göra sådana saker.

I och med segern blev Ida även klar för Skyrunning World Series som pågår under hela året. För några veckor sedan sprang Ida in som 10a när ena deltävlingen avgjordes i Dolmiterna.

– Det var ungefär som väntat, banan passade mig inte särskilt bra när det i princip bara var rakt upp och sedan rakt ner under den 22 km långa banan. Men det var ett fantastiskt vackert och häftigt lopp, jättekul att utmana mig själv och testa på något som jag inte riktigt behärskar fullt ut.

I helgen som gick tog sig Ida in på en fjärde-plats i Skyrunning World Champs i Pyrmeerna.

Ida Nilsson

Ida Nilsson

Presentation

Bor: På fri fot. Flyttar just nu runt och har ingen direkt fast utgångspunkt. Ursprungligen ifrån Kalmar.

Ålder: 35 år.

Aktuell: Sveriges bästa Skyrunninglöperska just nu.

Skor: Salomon! Favoritmodell – På grusväg och hårdare underlag, Sonic. I bergen S lab som är mer en trailsko – fungerar bra när det är teknisk löpning.

 

Salomon 27k

Senare i sommar väntar förhoppningsvis flera lopp för Ida. Bland annat Salomon 27k nästa helg, (30e juli).

– Det är ett lopp jag verkligen vill vara med på. Loppet är en del av Fjällmaraton cirkusen uppe i Åre. Jag har alltid trivts bra i dom svenska fjällen och framförallt uppe i Åre där terrängen är fantastisk. Det brukar vara riktigt bra tävlingar och väldigt välarrangerat. Att springa i fjällmiljö är oslagbart!

 

Om man tittar framåt, vad vill du uppnå med din löpning just nu?

– Jag har alltid älskat att stå på startlinjen, så det lockar nog allra mest. Jag älskar att tänja på gränser och att tävla. Nu när jag upptäckt dom här längre distanserna vill jag lära mig så mycket som möjligt om dom. Jag vill veta hur kroppen reagerar när man springer så långt. Jag vill bli bättre teknisk i min löpning när det kommer till att springa i bergen uppför och utför, det är något jag tappar mycket på  jämfört med dom allra bästa idag.

 

Du som själv söker lösningen att bli skyrunningexpert, har du något bra tips för den som vill testa på eller för den som vill bli en bra ultramaraton-/skyrunninglöpare?

– Träna på att springa uppför och nerför! Det är svårt i Sverige, ett fjällmaraton är väl närmaste, till exempel Salomon 27k kan vara bra att testa på som en start. Man kan även söka sig till Norge där det finns en hel del motbakkelöp, alltså vertikala race. Sedan gäller det bara att prova! Man behöver inte gå inför det så extremt, se det som vilket lopp som helst, se det som en kul grej, en rejäl utmaning.

IMG_20160717_171627

Ida Nilsson

 

Bakgrund som löpare

Under 2000-talet har Ida varit en gigant inom löpsporten, framförallt inom friidrott där hon har flera SM-guld, svenska rekord och bland annat fått springa friidrotts-VM. Distanserna då var något kortare än vad dom är idag, 3000 och 5000 meter var favoritdistanserna. Fram till 29 års ålder höll Ida en hög elitnivå, men tyvärr satte skador stopp för en fortsättning.

– Det var några tuffa år där jag kämpades mot skador. Det dröjde några år innan jag fann dom här längre distanserna. Jag gillar löpning. Känslan när man känner sig stark. När man kan bli ett med omgivningen. Varv på varv på en friidrottsbana kan ha sin charm lika mycket som en stig i bergen. Det gäller att kunna ta vara på dom där stunderna när man kan stanna upp och bara njuta vart man än befinner sig, helst uppe på en fin bergstopp. Det är lite annat än när man tävlar, då befinner man sig i sin lilla egna bubbla.

 

Du har levt som elitidrottare i många år, hur kan en vardag se ut?

– Nu sista veckorna har mina dagar varit fantastiska. Jag har haft en perfekt uppladdningen med ett träningsläger nere i Chamounix. Där har dagarna skiljt sig åt beroende på vad för slags träning som väntat under dagen. Oftast har vi försökt gå upp relativt tidigt för att komma iväg på första passet. Är det planerat ett långpass på 4-5h blir det bara ett pass den dagen, men annars försöker jag alltid ha två pass per dag. Då blir det någon form av ett längre förmiddagspass och sedan ett kortare träningspass på kvällen.

Inför tävlingar försöker jag ta det lugnt, annars tränar jag rätt mycket. Det som skiljer åt att vara i Chamounix är att du kan springa uppför ett berg i timmar, det tar lång tid och farten anpassas därefter. Skulle jag däremot springa lika lång tid hemma i Kalmar skulle jag garanterat bli förstörd, bli skadad.

Ida Nilsson

Ida Nilsson

När trivs Ida som allra bäst?

– Det är dom här stunderna när man är iväg. Det finns inte många saker som är bättre än att tillsammans i en härlig grupp göra det man gillar, till exempel vi tränar, lagar mat tillsammans och umgås. Sen trivs jag såklart jättebra när jag kan röra på mig och få springa hur jag vill.

 

Tre snabba med Ida

3000m eller 30 000m

Uppför eller nerför

Chamounix eller Kalmar

 

Idanilssi på instagram.

Salomon 27k

Salomon_Ultra_Pirineu_tävling

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X