HeaderAD

Promoe – en tidlös löpare mot nya mål!

Trailrunningsweden har fått en pratstund med reggaeartisten Promoe som är högaktuell med sin nya singel ”Fult Folk” som släpps idag fredag den 19e februari, men också för att han på tisdag startar  ett kraftprov utan dess like. Då väntar nämligen Sahara Marathon, ett 42-kilometers hemlängtanslopp på sanddynor genom öknen, i stekande sol. Ett av många sätt att söka sig utanför samhället.

Mårten "Promoe" Edh en erfaren löpare med många mil i benen  trailrunningsweden

Mårten ”Promoe” Edh en erfaren löpare med många mil i benen Foto: Privat

– Tid hänger ihop med vårat samhälle och passar man inte tiden, ja då hamnar man utanför samhället.

Löparkarriären har sina rötter i hemstaden Västerås och det kanske tack vare handbollstränaren i ungdomslaget, som inte riktigt såg potentialen i Mårten (Promoe). För att ta en plats i laget behövde han specialisera sig.

– Kunde jag inte bli den snabbaste spelaren ska jag i alla fall bli den mest uthålliga, sagt och gjort började grundkonditionen byggas och på Rocklundaspåret i Västerås sprangs det fram och tillbaka.

Spåret som även idag besöks när Mårten får tid och möjlighet. Som ledsångare i rapgruppen Looptropp Rockers har karriären verkligen varit lyckad, och där har löpningen varit till stort tack.

-Under egentligen hela min musikkarriär har jag försökt dra på mig löparskorna så ofta jag kunnat, dels för att jag skulle kunna orka med mina framträdanden men också för att det finns inget som är mer inspirerande än att vara ute och springa, där får tankarna ströva som dom vill. Förr sprang jag för musiken, nu sista 3-4 åren springer jag mer seriöst.

Marathon i Sahara

Det har blivit 5 marathon hittills och nu på tisdag den 23e februari genomför han sitt sjätte. Tillsammans med ett gäng kompisar springer Mårten Sahara Marathon för välgörenhet.

-Det blir en speciell resa. Vi springer för att uppmärksamma Marockos ockupation av Västsahara, där vi under vår resa bland annat kommer bo hemma hos människor i flyktinglägren. Vi ska även hinna spela in en musikvideo. Loppet kommer bli väldigt vackert men tufft.

Förberedelserna har gått bra inför tävlingen. I november ifjol sprang Mårten ett marathon på Kuba och sen dess har det hunnits med träningsresor, bland annat till Kenya under vintersäsongen.

Promoe i Kenya

Promoe i Kenya. Foto:Privat

En vanlig träningsvecka

Men hur ser en typisk träningsvecka ut för en heltidssatsande världsartist? Jo det tränas på en hel del.

-När jag är hemma i Skåne försöker jag alltid ha ett intervallpass i veckan, ett tröskelpass, ett långpass och 1-2 myspass. Långpassen brukar vara mest ångestfyllda, men här på Österlen där jag håller till blir varje runda en favorit! Det är en fantastisk miljö här med vacker natur. Speciellt längs stigarna på Skåneleden, som är en favorit, där bokskogarna sträcker ut sig längs havet. Nästan lika fint som längs Bruksleden i Västerås som jag kan rekommendera till alla trail-löpare.

Nya singeln

Idag släpps alltså den nya singeln ”Fult folk” som även är titeln på den nya skivan som kommer den fjärde mars. Skivan har ett budskap med vårt förhållande till tid.

-Jag försöker ta avstånd med mitt förhållande till tid och vill istället bredda mitt förhållande till livet. Är man som jag en tidsoptimist, då är man osynkad med resten av hela världen.

Visst har reggaeartisten fått med en smula löpning på den nya skivan också.

-Det finns faktiskt en låt på den nya skivan, Gåshud, som beskriver känslan man får när man är i skogen, när man är ute och springer och det dyker upp rådjur som springer bredvid en i sommarregnet. Den kommer nog alla löpintresserade tycka om.

Är man intresserad utav att följa Promoes löparresa finns han på instagram där han sprider inspiration. Promoedvsg är namnet att följa.

-Jag älskar att surfa runt och få inspiration utav folks bilder, man blir ju helt klart peppad när får se en skön bild någon har lagt ut.

3 snabba med Promoe:

Intervaller eller långpass?

– Alltid funnits ett hatkärlek till långpass.

 

Springa med musik i öronen eller utan?

– Helst utan, men om blir det oftast reagge, fast jag föredrar att höra mig egen andning och naturen!

 

Trailrunning eller asfaltslöpning?

Hjärtat mitt finns i skogen, därför väljer jag trailrunning!

Lyssna på den nya singeln Fult folk på Spotify

Looptroop Rockers hemsida finns här.

Länk till Sahara Marathon som arrangeras den 23 februari.

 

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X