HeaderAD

Svenska framgångar på Matterhorn Ultraks

Foto: Ian Corless Photography

I helgen avgjordes en ny deltävling i Skyrunning-serien vid Matterhorn Ultraks. Sverige representerades av Andre Jonsson, Petter Engdahl och tvillingarna Sanna och Lina El Kott Helander.

Lina och Sanna inledde helgen med att bli 3:a och 4:a på fredagens vertikala tävling.
-För oss är det här en bra genomkörare och att komma upp på hög höjd. Vi har tävlat nästan varje helg i sommar en hel del utomlands. Vi började med läger i Spanien, resa i Kina, sen Norge, Italien, Frankrike och nu senast Schweiz. Det har varit multisport och adventure race blandat med trail- och bergstävlingar. Vi har också valt att blanda distanserna, så har sprungit allt från 5 km-75km tävlingar. Nästa vecka är Goretex TransAlpine då målet självklart är att vinna alltihop säger Sanna.

När starten gick i 30 km-loppet med 2000 hm var det full satsning från start.
-Vi ville så gärna ligga i rygg på Ruth Croft men efter ett tag så hittade vi vår egen rytm.
I mål sprang de som tvåa och trea och det var inte många sekunder som skiljde de båda tvillingarna åt.

Matterhorn Ultraks huvudklass är 49 km med 3600 höjdmeter och de svenska hoppen fanns här i Andre och Petter. Loppet inleds med en tuff stigning och redan där konstaterar Petter att det inte gick att hänga med dom fyra i toppen.
– Jag kom lite fel på stigen och missade en korsning. Tog säkert 10o höjdmeter extra och tappade närmare 7 minuter i tid. Blev riktigt förbannad på mig, men sedan fick jag extra energi när jag på nytt såg att jag började ta in på de löpare som under tiden passerat mig. Jag passerade sex löpare, var på 5:e plats igen och kunde behålla det in till mål. Jag är otroligt nöjd och stolt. Jag har aldrig förr varit ute så länge eller sprungit så långt, så det här blev betydligt bättre än vad jag förväntat mig.

För André Jonsson blev inte loppet vad han hade hoppats på.
-De första 15 km, som också är det svåraste, kände jag mig bra och hade kontroll på läget. Därefter började jag få kämpa och gjorde jag några av de värsta nedförslöpningar som jag någonsin gjort. Tekniken fungerade inte alls. Irriterande att förlora så mycket tid nedför, omöjligt att ta igen när konkurrensen är så här bra.
Trots problemen lyckades André placera sig topp 10, vilket han är nöjd med, även om tidsmarginalen till toppen var stor.

Resultat herrar 49 km
1. Marco De Gasperi (ITA) – 4:42:31
2. Eugeni Gil (ESP) – 4:45:15
3. Martin Anthamatten (SUI) – 4:48:59
4. Aritz Egea (ESP) – 4:53:50
5. Petter Engdahl (SWE) – 5:00:46

Damer 30 km
1 Croft Ruth, 03:15:14
2 Lina El Kott Helander  3.21:53
3 Sanna El Kott Helander 3:22:34

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X