Orientering

Det finns hemskt många anledningar att uppmärksamma orienteringssporten i denna blogg. Faktum är att Orientering (och/eller LEGO) skulle kunna besvara de allra flesta frågor om hur jag hamnat där jag...

6 juli, 2017 |

Det finns hemskt många anledningar att uppmärksamma orienteringssporten i denna blogg. Faktum är att "Orientering" (och/eller "LEGO") skulle kunna besvara de allra flesta frågor om hur jag hamnat där jag är idag. Fysiskt, Socialt, Intellektuellt, Professionellt... Ja kanske till och med Emotionellt. I detta inlägg tänkte jag dock försöka koppla det hela just till löpning. Vilket inte borde vara särskilt svårt, med tanke på att löpning är en hemskt stor del av orienteringssportens definiton.

Att springa i skogen

Det är väl inte direkt någon nyhet eller överraskning att orienterare har försprång när det kommer till löpning, främst i terräng? Själv har jag inte sprungit mycket orientering alls de sista 10 åren, men det är ändå fascinerande att se hur mycket fördel jag har mot "vanliga löpare", så fort vi hamnar på en stig. Och ännu mer i ren skogslöpning. Ibland har jag gett mig in på att försöka förklara hur vi gör men om jag ska vara ärlig så kan jag inte riktigt göra det. Däremot kan jag berätta hur vi har lärt oss. Tänk dig själv att du, helg efter helg, under hela din uppväxt, sprungit runt i all världens skogar och knappt ens tittat var du sätter fötterna. Ibland i mörker! I min värld räcker det som förklaring, men det hjälper kanske inte dig som känner att du vill utveckla dig på området?

Pallen, Skatås Ryggar
Orienterartätt i toppen på Skatås Ryggar.

Nattorientering

Nattorientering är nog den tydligaste ögonöppnaren, och ett av de mer extrema sätten att träna skogslöpning. Ljuset från pannlampan används för att lysa upp kartan samt omgivningarna. Det blir helt enkelt inte så mycket ljus över till periferin, där fötterna befinner sig. Inte heller så värst mycket tid till att titta där. Och ju mer du lär dig att lyfta blicken från fötterna, desto mer kan du fokusera på viktigare saker. Som till exempel vart du ska, eller utsikten och omgivningarna. Eller varför inte planera/bedöma var du kommer sätta fötterna några sekunder framåt i tiden? Om du har chansen att prova just nattorientering, ta den!

Nattorientering
Nattorientering. Foto: Peter Holgersson www.peterholgersson.se

Spring med karta

Du måste förstås inte ge dig ut i mörkret. Du kommer rätt långt bara genom att springa lite vanlig orientering. Eller varför inte bara ta med en karta i handen på ett helt vanligt träningspass? Oavsett om du springer på vägar eller i terrängen kan det som sagt vara en bra övning att distrahera ögonen med något. Att ta med en karta ut ökar dessutom dina möjligheter att springa mer utanför stigarna, och utforska nya platser. En övning som ofta används i orienteringens barn- och ungdomsträning är att springa med en serietidning. Alla har vi olika intressen och den som hellre läser tunga romaner på löprundan får ju dessutom armstyrka på köpet ;)

Använd ögonen - men inte till att bevaka fötterna

Att läsa kartan vid löpning fyller kanske inte något större självändamål för en ren löpare. Därför vill jag poängtera, som jag redan nämnt några gånger, det som jag tror utgör den näst största delen av orienterarnas försprång. Nämligen att kunna lyfta blicken och använda synen till mer översiktlig navigering genom skogen eller staden. Med eller utan karta. Den allra största anledningen är förstås glädjen. Genom orienteringen blir löpningen extra rolig, och den största framgångsfaktorn i idrott kommer för alltid att vara just glädjen och kärleken till det man gör.

Orientera mera!

... Utgör delvis min egen plan för den närmsta framtiden och summering av den senaste månaden, men även en uppmaning till dig som vill vidga vyerna och/eller utvecklas som löpare. Jag hade nästan glömt bort orienteringen som idrott då jag i stort sett bara sprungit en tävling per säsong de senaste åren. Under sommaren har jag dock varit med på en hel del småtävlingar, och nästa vecka tänkte jag göra en liten utflykt till semestertävlingen Österlens 3-kvällars. Det känns lite som att hitta tillbaka till mina egna rötter, såväl idrottsligt som socialt. Och jag är säker på att det har en positiv effekt på min egen form och inspiration, som båda har legat lite lågt i några månader nu.

Tove
Tove Alexandersson, Sveriges och Världens just nu starkast lysande orienteringsstjärna. Årets VM, där hon redan tagit två överlägsna guld, pågår denna vecka i Estland. Foto: Stina Loman / TT

Tävling - även för nybörjare

Alla orienteringstävlingar har så kallade Öppna klasser, med allt från nybörjarnivå till riktigt krävande orientering. Allt du behöver är heltäckande träningskläder och kanske en kompass. En rikstäckande tävlingskalender finns på Eventor.

Träning och nybörjarkurser

De flesta (kanske alla?) orienteringsklubbar välkomnar dig med öppna armar om du visar intresse för att vara med. Hör gärna av dig till mig ifall du behöver hjälp att komma igång eller att hitta din lokala klubb!

 

Så, det var nog allt för denna gången.
Vi ses om en kvart - fjorton da'r!

/Andreas

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X