Tillräckligt långsamt för ett snabbt Varbergslopp

Om det finns något lopp som passar min filosofi Slow Enough To Win så är det just Varbergsloppet, som avgörs i morgon eftermiddag. Förutom då, möjligtvis, det faktum att...

14 juli, 2017 |

Om det finns något lopp som passar min filosofi Slow Enough To Win så är det just Varbergsloppet, som avgörs i morgon eftermiddag. Förutom då, möjligtvis, det faktum att startfältet oftast är alldeles för bra för att just jag ska ha en chans till pallplats. Banan, som i stora drag går uppför första halvan och utför andra halvan, är däremot konstruerad som en perfekt övning i att springa Tillräckligt Långsamt. Nedan följer en guide till hur jag tycker att loppet ska genomföras. Och hur jag själv kommer att försöka göra i morgon. Men det är oftast lättare sagt än gjort...

Hur fort vill du springa? Är du anmäld?

Varbergsloppet är exakt 10 km (Kontrollmätt av IAAF), så egentligen är det ganska lätt att räkna ut vilken kilometertid du behöver ha i snitt. Men nedan följer ändå en liten tabell över vilket tempo du behöver hålla för några olika sluttider. Utifrån dessa är det sedan lättare att följa min lilla guide till det "Perfekta loppet". Är du kanske redan anmäld? Annars går det bra att anmäla sig fram till klockan 15 i morgon eftermiddag (Lördag 15 juli). Det finns inga ursäkter. Starten går 16:00.

Sluttid Kilometertid
0:30:39 3:04 min/km Banrekordet och Herrsegraren 2015
0:35:00 3:30 min/km
0:40:00 4:00 min/km
0:45:00 4:30 min/km
0:50:00 5:00 min/km
0:55:00 5:30 min/km
1:00:00 6:00 min/km
1:05:00 6:30 min/km
1:10:00 7:00 min/km

Kilometer nummer ett - runt fästningen

Loppet börjar med ett varv runt Varbergs Fästning, som så många andra lopp i första hand kommer att handla om att hålla sig lugn och hitta sin egen fart i trängseln. Precis som jag skrev inför Göteborgsvarvet - stressa inte upp dig av att massan bromsar, utan se det som en tillgång att någon annan hjälper dig att hålla nere farten. Här gäller, som alltid: Håll den fart som du hoppas klara hela vägen. Inte en sekund snabbare. Och det SKA kännas Löjligt Långsamt i början.

Första halvan - genom staden upp till Påskbergsskogen

Efter varvet runt fästningen svänger vi runt Simstadion och når banans första uppförsbacke förbi Rantzauklippan. Sedan vidare kors och tvärs på Varbergs gator. Första halvan går i stort sett konstant lätt uppför, och därför är det oerhört viktigt att inte stressa över att kilometertiderna känns ovanligt långa. Tvärtom. Om du till exempel vill klara av att gå i mål under 50 minuter, ska du absolut inte springa snabbare än 5:00 per kilometer under första halvan av loppet. Ifall du kommer till kilometer 5 efter 25:20 har du alla chanser i världen att kapa 20 sekunder, eller ännu mer, på andra halvan. Kommer du däremot dit redan efter 24-24:30, blir det troligtvis väldigt tufft att hålla farten hela vägen in i mål. Om du inte har underskattat din egen förmåga, förstås.

banprofil
Varbergsloppets Banprofil

Återhämtningen - ner mot havet och Kurorten

Uppförsbacken avtar, och går över i lätt utförslöpning strax före 5km-skylten. Eller närmare bestämt efter 4.4 km, om inte jag minns fel och banprofilen stämmer. Med mer än halva loppet kvar gäller det fortfarande att ha is i magen, och att försöka få lite återhämtning. Istället för att försöka kapa några sekunder genom att trycka på ner mot havet, brukar jag försöka slappna av. För den som skött sig bra under första halvan av loppet är detta den perfekta sträckan för att samla kraft till avslutningen, och dessutom kapa några sekunder utan någon vidare ansträngning.

Varbergsloppets bansträckning.

En kritisk del av banan - runt "Subbe"

Med lite drygt 3.5 km kvar av banan svänger vi vänster framför Varbergs Kusthotell (Kurorten) för att runda en liten halvö och sedan följa havet hela vägen in i mål. Den här lilla rundan runt halvön brukar kunna kännas väldigt lång för den som gått ut lite för hårt, och den kan även suga musten ur den fortfarande känner sig stark. Här gäller det alltså att disponera krafterna rätt. Släpp handbromsen, men lägg inte i någon spurt. Med andra ord, försök hålla dig runt dina önskade kilometertider eller en aning snabbare, men spara lite krut till...

Slutspurten - längs Strandpromenaden in till målet

Efter nästan exakt 8 km passerar vi återigen Kusthotellet för att svänga vänster in på Strandpromenaden, som leder oss hela vägen tillbaka till målet vid Fästningen. Först går den lite lätt uppför, så håll igen lite tills du kommer över första krönet med 1.3 km kvar. Sedan är det bara att lägga in långspurten, om du har krafter kvar. Ifall du har en lite sämre dag och redan känner dig trött, så handlar den här sträckan mest om att plåga sig den sista, relativt lätta, biten in mot mål.

En bild tagen precis efter sista krönet av Varbergsloppets bana, fast vid ett annat lopp...

Vi hörs om en kvart - fjorton da'r!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X