Kontroll, lugn och trygghet. Ultraförberedelse!

Förberedelse för ultralopp är förberedelse för att springa långt och länge. Att vara stark och glad. Att förmågan att uthärda övertar när muskelkraften avtar. Nu handlar förberedelsen om att skapa...

26 september, 2017 |
Förberedelse pågår. Fysisk såväl som mental.

Förberedelse för ultralopp är förberedelse för att springa långt och länge. Att vara stark och glad. Att förmågan att uthärda övertar när muskelkraften avtar.

Nu handlar förberedelsen om att skapa kontroll i en omgivning jag aldrig har varit i, i väder jag inte kan förutse, med en kropp som kommer att få ont, i ett sinne som kommer att ifrågasätta mål och mening. I denna oro ska jag skapa en bubbla av kontroll.

Ta kontroll över det som är kontrollerbart, för att ge lugn och trygghet.

Vara förberedd på det som är okontrollerbart, för att kunna fatta rationella beslut och ha positiva tankar.

Hur jag menar? Jag tänker så här.

Långa lopp springs med huvudet. Ju längre tid de pågår desto mer är det beslutsamheten, viljan och förmågan att uthärda som bestämmer om löparen når målet eller inte. Och även om jag älskar själva löpningen, så är det den mentala delen inför ett lopp som får det att pirra allra mest i magen. Har jag förberett mig tillräckligt i huvudet?

Några veckor kvar till Gotland Ultra Marathon. Träningen och den fysiska förberedelsen har ökat under sensommaren och hösten. Långpass, distanspass, backträning och mjuka återhämtningspass i mossan har avlöst varandra och antalet löpta kilometer sakta ökat för varje vecka. Nu är det dags för nedtrappning för kroppen, men dags för upptrappning för huvudet och att bygga de starka tankarna.

Kontroll över det som är kontrollerbart. Kläder, skor, utrustning, energi och energidryck. Resorb. Praktiska saker som är lätta att checka av. Läsa på om loppet, studera kartan, var är det energistationer, hur långa etappsträckor, se på bilder från tidigare år på hemsidan - när jag står på startlinjen ska jag känna igen mig fast jag aldrig förut varit där och jag ska veta så mycket som möjligt av vad som väntar. Kontroll. Trygghet. Lugn.

Förberedd på det okontrollerbara. Framförallt vädret! Att springa längs en kustlinje i oktober på Gotland kan bli kallt, blåsigt och regnigt. Ha med kläder för det. Hemma springer jag fortfarande i linne och bara ben, men där kan det behövas både underställströja, mössa och vantar. Det kan också vara skön höstvärme med gassande sol och bara en lätt bris från havet, linne och löparkjol packas därför också ned. Att acceptera vädret och känna lugn.

Rauken Jungfrun springer vi förbi på Gotland Ultra Marathon.

Vara förberedd på att springa ensam. De flesta som deltar i liknande lopp springer fortare än mig. Jag är van vid att jag har ett lugnare tempo och ofta får springa långa sträckor själv. Men känslan av ensamhet tillsammans med trötthet och smärta kan vara grogrund för negativa tankar, man tycker synd om sig själv och tycker att det är hopplöst långt kvar av loppet. Hur vänder jag det till positiva tankar? Jo mitt "varför". I detta fall är mitt varför att loppet är ett äventyr! Det är på en spännande plats! Jag springer långt för att jag KAN springa långt, jag känner tacksamhet över att denna upplevelse är möjlig för mig! Det är mitt varför! Kommer jag att springa med sällskap vissa sträckor är det så välkommet men inget jag räknar med.

Vara förberedd på smärta. I vanliga livet slutar vi om något gör ont. I ultralöpning accepteras smärtan som något självklart. Den vanliga ultrasmärtan känner jag igen och vill välkomna som en vän på besök. Den talar om att jag gör något ovanligt, att jag tänjer mina gränser, att kroppen utför det jag övat på. Jag går utanför det behagliga. Men smärtan kan övergå till något värre som ger bestående men. Då ska man bryta, såklart. För de enklare besvären har jag med lite saker. Extra plåster för blåsor på fötterna. Linda för stukad fot. Visselpipa för att visa var jag är om jag är ensam och skadar mig. Laddad telefon med tävlingsledningens nummer. Lite god choklad för extra pepp i uppförsbackarna...

Jag är förberedd på oförutsedda händelser. Jag har kontroll. Trygghet. Lugn.

Springa länge. Det kan jag. Det älskar jag. Jag befinner mig i min bubbla av kontroll mitt i allt det okontrollerbara.

På startlinjen ska jag bara vara uppfylld av en enda känsla, glädje!

 

Vill du få fler idéer om hur du kan förbereda dig mentalt inför långa lopp? I somras skrev jag detta inlägg, med tre tydliga områden att tänka på innan lopp som kräver lite mer styrka i huvudet. Var förberedd på banan och energistationerna, dela upp loppet i korta bitar som lurar hjärnan att bara springa kort - fast flera gånger, och ladda dig med positiva tankar och beröm till dig själv. Såklart är vätske- och energiintag också helt avgörande för hur du klarar längre löpningar liksom energipåfyllning genom att vara social med publik och medlöpare. Tjohoo!

Vad blir din nästa utmaning?

Här är målet. I Visby.

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X