HeaderAD

Nedräkning inför Gotland Ultra Marathon.

Sagolik solnedgång i Visby hamn. Kollar in platsen för målgång två dagar senare.

Lite oro inför loppet. Mitt svaga vänsterknä är överansträngt, svullet och ömt. Trots vila, lugn cykling och korta joggingrundor i mjuk skog är det inte bra. En vecka innan avresa till Gotland besöker jag läkare och får medicin mot förmodad inflammation.

Fast det kan vara något annat, men tabletterna jag får ska ta ned svullnad och lindra smärta. Bra! Jag undviker mediciner så långt jag kan vanligtvis, men nu är det lite akut och bråttom att bli startklar.

Det ska bli ruskväder enligt SMHI. Ösregn och starka vindar på lördagen. Hur klär man sig för det? Regn gör inget, men att springa våt i stark vind kyler ner kroppen fort, särskilt om den är låg på energi. Jag packar med mig nästan alla långa löparkläder jag har, tjocka och varma tröjor, jacka mot regn och blåst, vintervarma vantar, mössa och buffar att byta med. Skor att byta till vid dropbagutlämning. Känner mig lite överdriven för det är bara i början av oktober och jag springer fortfarande i korta kläder hemma, men minns samtidigt Stockholm Marathon 2012 då det var kallt, regnigt och blåsigt och hur nedkyld jag blev då.

Gotland Ultra Marathon är ett 51 km traillopp som startar i det lilla fiskeläget Hallshuk på norra Gotland. Man springer söderut längs kustlinjen, upp och nedför klintarna, de karaktäristiska vita kalkstensklipporna på Gotland. Fortsätter över stränder, genom skogar och små fiskelägen ända ner till Visby. Som löpare är du självförsörjande med vätska och energi från två dropbags som du får vid 15 och 37 km. Då kan du fylla på din vätskerygga, byta kläder och skor. Längs banan är det också 5 kontrollstationer som du måste passera och skriva av en bokstav som hänger vid orienteringsskärmar. Du får inte springa på asfaltsvägar utan ska välja stigar och grusvägar så nära havet som möjligt, men vägvalet är fritt. Fritt vägval?! Jag är lite spänd på det. Jag som behöver ha noga markerad bana så att jag hittar rätt! Ha havet till höger, är tipset läser jag i den mailade roadboken. Felspringningsgaranti utlovas också. Hjälp…

Förbereder dropbags. Mycket energi och varma kläder läggs i.

Knät lugnar ner sig och jag kan springa lite lätt utan att det svullnar igen. Kommer att ta den sista tabletten på kvällen innan loppet. Inte den uppladdning som jag tänkt mig men accepterar att det är så här nu. Bara jag startar löser det sig nog…

Väderprognosen blir alltmer positiv. Det förmodade ösregnet går till skurar som sedan bara blir mörka moln på SMHI-sidan. Vindstyrkorna avtar. 11 grader varmt. Det kan bli riktigt bra löparväder!

På torsdagen åker vi. Väskorna är tunga av alla kläder och skor jag har packat. Men vi är på väg och det ska bli ett äventyr! Jag har längtat och nu är det dags för ultraäventyr!

På väg till Gotland! Tjoho! Nu ska det ska springas!

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X