HeaderAD

v.33 Tröskelintervaller i terrängspår 3 x 2-3 km med 4 min joggvila

Veckans pass, tröskelintervaller i terrängspår 3 x ca 2-3 km. Försök att hitta ett terrängspår något kuperat 2-3 km. Tanken är att du ska försöka springa i din tröskelfart runt banan för att sedan jogga lätt i 4 min innan du ger dig ut på ett nytt varv. Varvet ska kännas jobbigt, men du ska ändå känna att det är relativt lätt att ge sig ut på nästa varv.

Tröskelträning innebär att du ska hitta ett tempo som är bekvämt snabbt, där du inte skapar för mycket mjölksyra. Att träna tröskelträning innebär att du försöker höja din mjölksyratröskel för att kunna springa i ett högre tempo utan att skapa mjölksyra i musklerna(vilket är väldigt viktigt för en långdistanslöpare). Vart denna tröskel ligger kan vara ganska individuellt för varje individ, det bästa sättet att exakt veta var din mjölksyratröskel ligger, är att göra ett s.k. mjölksyratest, men vi kan även hitta en ungefärlig nivå utan ett sådant test. Tempot ska ligga på en nivå, där du känner att det är jobbigt, men att du ändå kan hålla en längre tid. Det ska vara snabbare än din distansfart men inte så snabbt som intervaller. Tanken är att du ska springa i ett tempo där du inte drar på dig mjölksyra. Har du sprungit halvmaraton är det en bra måttstock på vilken fart du kan ligga, snittfarten på ett halvmaraton brukar vara väldigt nära den snittfart du kan hålla på ett tröskelpass. Har du lite koll på din maxpuls, så ska du ligga på ca 80-92%. Tanken är ju att förflytta din mjölksyratröskel, så en elitlöpare kan oftast ligga närmare sin maxnivå än en motionär. Gå lite på känsla, det är bättre att börja första varvet lite lugnare för att ev. kunna öka något det andra och tredje, börjar benen stumna, har du för högt tempo, sakta ner och hitta en bra löprytm.

Se till att vara ordentligt uppvärmd innan du ger dig ut på din första runda. Börja passet med lätt jogg ca 15 min. Avsluta passet med 10 min jogg + stretch.

Detta var ett av mina favoritpass innan Lidingöloppet, ett bra sätt att lära kroppen hålla tempo i kuperad terräng, utan att dra på sig mjölksyra.

Lycka till! Lena

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X