Hej blogg, det här blir bra!

Våren och sommaren verkade komma ganska plötsligt i år, och övergången från vinter- till sommarträning fick lov att gå fort. Jag sitter i skrivandets stund på ett tåg mot Göteborg för att springa tävling nummer fem och sex för säsongen, Stafettvarvet och Göteborgsvarvet som får avsluta en, för mig, ganska intensiv start på löpningsåret. Under vintern har löpningsträningen fått stå tillbaka lite, men med några pass i veckan känns det ändå som att jag inte tappat så mycket. Jag har istället lagt många träningstimmar på skidalpinism (dvs. kort sagt topptursskidåkning som tävlings- och träningsform), det var första säsongen inom en för mig ny sport men garanterat inte sista!

King/Queen of Sixpack, skidalpin tävling i Storulvån.

King/Queen of Sixpack, skidalpin tävling i Storulvån.

 

Vem är då jag som skriver? Eftersom detta är min första bloggpost hör det ju till god ton att jag presenterar mig.

Mitt namn är Johan Östman, jag är 28 år gammal och är sedan några månader åter bosatt i Stockholm där jag är uppväxt. Mitt intresse för traillöpning började tändas 2009 när jag precis hade flyttat upp till Umeå för att plugga, jag hade sprungit en del innan dess men då mest sett det som något man gör någon kväll i veckan för att man ska. Intresset fortsatte växa och utvecklades längs en väg som jag tror att många känner igen sig i: 2012 läste jag Born to Run av Cristopher McDougall, började fundera på löpsteg, fotisättning och ultralöpning, ökade träningsdosen ganska snabbt, fick problem med benhinneinflammation och därefter löparknä och fick ägna merparten av ett år åt att leta mig tillbaka till löpningen. Det var såklart väldigt tråkigt där och då, men det fanns en viktig läxa att lära, och jag inbillar mig att jag efter detta har närmat mig löpning med lite större ödmjukhet och eftertänksamhet. Året därpå sprang jag min första ultra, och jag fastnade direkt!

DSC02291

Distanspass i Nackareservatet.

 

Traillöpning är ett fantastiskt sätt att komma ut och uppleva naturen, oavsett om det är djupt in i skogen, i något av reservaten nära Stockholm eller på ändlösa fjällvidder. Känslan av att kunna ta sig fram snabbt och lätt nästan oavsett underlag, känna marken under sulorna och vind och sol och regn och snö mot ansiktet är svårslagen. Det finns dagar då det går att flyta på lätt och snabbt utan minsta ansträngning, dagar då man känner sig odödlig och kan springa hur långt och snabbt som helst, dagar då man inte kan få nog av höjdmetrar. Det finns andra dagar när inget funkar, när man är slut och tom och långsam och minsta lilla backe tar kål på en, när allt gör ont och är jobbigt och man mest vill sätta sig ner och tjura med en kopp kaffe. Självklart är det så, men en dag med löpning är i min mening alltid bättre än en dag utan, och det är fantastiskt att ha möjligheten att springa bara för att man tycker om det.

Utifrån detta har en tanke växt fram hos mig, nämligen att jag vill ha mer av det. Jag vill ut mer, springa mer, få mer tid utan tak och väggar. Tanken har funnits någonstans i bakhuvudet ett tag, och vad jag till sist har kommit fram till är att det egentligen inte finns några hinder för det, så nu när jag skriver detta har jag slutat på mitt gamla jobb (som tandläkare) och kommer om några veckor istället att börja jobba på Kebnekaise fjällstation. Det ska bli väldigt spännande att få tillbringa sommaren på vad som i min mening är en av världens vackraste platser, och såklart fantastiskt att ha hela fjällvärlden precis utanför dörren. Jag hoppas på många timmar av härlig fjällöpning, och kommer att dela med mig av det här!

Salomon City Trail 2016.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Naturälskare som skriver om hur härligt det kan vara att röra sig i skog och fjäll. Tränar för att springa snabbare och längre, samla minnen längs vägen och se hur långt han kan nå.

Född: 1988

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill springa snabbare och längre, samla minnen längs vägen och se hur långt jag kan nå.

Motto: Man slutar inte när man är trött, man slutar när man är klar.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Träningsparadiset Lost Villa Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
 • En fullträff i Åre Bröderna Backa
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Bo Johansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X