En hel massa racerapporter eller vårens strapatser

Kebnekaise, sydtoppen sedd från nordtoppen.

Kebnekaise, sydtoppen sedd från nordtoppen.

 

Nu är det väldigt snart dags för mig att ge mig av norrut mot Kebnekaise och det reser ju vissa frågetecken, av vilka det kanske största är följande: Vad behövs i packningen fram till och med september?! Ett litet mått självkännedom säger mig att det verkar osannolikt att jag ska glömma något löpningsrelaterat, men att risken nog är större att jag kommer sakna någon annan viktig ägodel innan sommaren är över. Trots detta känns det superspännande att det äntligen är dags, och jag är otroligt förväntansfull.
Jag tänkte att det skulle passa bra nu innan avfärd att skriva en sammanfattning av våren som har gått, jag har tävlat mer än vanligt och vill dela med mig av några höjdpunkter.

 

”Vårsäsongen” drog för min del igång i början av mars, då var det skidalpinism som gällde och först ut var Hammarbybacken 2H i Stockholm, vilket även var mitt livs första skidalpina tävling. Jag gjorde mina första höjdmetrar på turskidor i december och fastnade direkt, så det var spännande att så kort tid efter det börja tävla!

Men vad är skidalpinism då? Jag lovade i mitt förra inlägg att förklara mer senare, och nu är det dags. Jag förstår att många redan känner till detta, men gissningsvis finns det andra som liksom jag är uppväxta lite längre ifrån fjäll och skidkultur så jag förklarar ändå.
Väldigt kortfattat kan man säga att skidalpinism som sport innebär topptur som tävlingsform. Lite mindre kortfattat kan man säga att det handlar om att tävla både uppför och nedför fjället eller backen; för att gå upp fäster man stighudar under skidorna och ställer in pjäxor och bindningar så att tån sitter fast men hälen är lös och kan då utan problem gå upp mot ganska brant lutning, för att sedan åka ner tar man av stighudarna för att istället få bra glid, och spänner fast hälen så att man kan åka som med vanlig slalomutrustning.
En tävling kan då gå ut på att göra detta så snabbt som möjligt, antingen längs en bana runt ett större område i fjällen, eller i brist på fjäll varv på varv i en och samma backe.

Så, åter till Hammarbybacken, där det alltså handlade om en varvtävling. Målet var helt enkelt att hinna med så många gånger upp och ner som möjligt under två timmar. Startfältet var oväntat stort och väldigt blandat, det åktes på allt från tunga telemarklagg till de lättaste racemodellerna, och flera riktigt duktiga åkare fanns med bland de startande, bla. Magnus Jensen, Patrik Nordin och Erika Borgström, så det var bara att försöka hänga på från starten. Himla jobbigt blev det, och en del fippel i växlingarna, men när de två timmarna hade gått hade jag hunnit med 20 varv i backen och gled in på en delad tredje plats, klart över förväntan för debuten!

Foto: Lennart Östman

 

Ytterligare två skidalpina tävlingar blev det, först King/Queen of Sixpack i Storulvån, och sedan det häftigaste Sverige har att erbjuda, nämligen Keb Classic!
Keb Classic var inte en tävling jag hade planerat att köra, jag tänkte att jag skulle behöva ta denna vinter för att komma in i sporten och sedan kanske våga mig på den nästa år, men när jag väl hade kört de första tävlingarna kunde jag inte låta bli. Jag hade till och med sådan tur att Keb Classic gick av stapeln helgen efter att jag var på jobbintervju på Kebnekaise fjällstation, så jag stannade kvar efter intervjun och tränade och fick chansen att testa delar av banan. Jag insåg snabbt att det var ett klokt beslut, terrängen var bitvis mycket mer alpin och exponerad än jag var van vid, och vissa åk var riktigt branta. Jag har visserligen åkt utför en hel del men klättringsmoment, firning och glaciärfärdsel var nytt, så det kändes bra att få de extra dagarna innan tävlingen.
Keb Classic-helgen började med en solosprint i Luossavaarabacken i Kiruna, ett kort men fasansfullt intensivt race, blodsmak i munnen och flimmer framför ögonen redan efter halva första stigningen, men jag kände mig stark, höll i bra och tog en tredjeplats bakom Erik Sifvert och Patrik Lindgren.
Själva huvudtävlingen Keb Classic är ett tvådagars Grand Course-lopp i och kring Kebnekaisemassivet. Var och en av dagarna innehöll ca 20 km åkning på kartan och ca 2300 höjdmeter med årets bana, första dagen var det masstart och andra dagen jaktstart. Man tävlar i par och jag bildade lag med Matti Saapunki, vi hade inte träffats innan eller hunnit träna ihop och med det i åtanke tycker jag att vi körde på bra även om vi förmodligen tappade mycket på grund av orutin. I slutändan blev det en åttondeplats, och en enorm mersmak och längtan till nästa vinter!

Foto: Robin Andersson / Matti Rapila

 

Efter all den där skidåkningen hade det plötsligt blivit vår när jag kom ner till Stockholm igen, och det var bara en vecka till årets första traillopp, Åda Wild Boar race som gick av stapeln nära Trosa söder om Stockholm. Jag sprang 22 km-klassen, två varv på en superfin men väldigt krävande och teknisk bana om 11 km, troligen hade arrangörerna lyckats klämma in varenda höjdmeter i hela skogen på den! 😉 Jag hade ingen kontakt med andra herrlöpare men på första varvet låg jag och supersnabba Jennifer Asp och drog om vartannat innan jag i början på andra varvet kunde dra ifrån lite och springa resten själv. En femteplats blev det och en kanonupplevelse, Åda Wild Boar rekommenderas varmt till alla som gillar trail!

Helgen därefter var det dags för en helt annan sorts ”traillopp”, Salomons nya koncept CityTrail. Eftersom jag är ambassadör för Salomon Running blev jag tillsammans med flera andra likasinnade inbjuden till detta lopp vilket bidrog till en väldigt skön gemenskapskänsla före start, och det blev en kanonkul dag trots regn, snö och hagel. Banan bestod av 14 km knixig och kuperad stadslöpning i Stockholm med start och mål i Kungsträdgården, likheterna med traillöpning var förvånansvärt många för att vara mitt i stan även om underlaget var ett annat, och perfekt för hårdkörning i mina nya S-Lab Sonic (som ingår i CityTrailkonceptet). En tiondeplats i ett lite tuffare startfält kändes som ett gott tecken.

Foto: Karin Ellström

Sedan rullade det på med tävlingar följande helger, Växjöloppet halvmaraton, Lidingöloppet Ultra 50 km och Göteborgsvarvet. Inför Göteborgsvarvet fick jag delta i något jag på förhand nog aldrig hade gissat att jag skulle vara med i, nämligen StafettVarvet. 5 sträckor om 3,7 km på gångvägar i Slottsskogen i Göteborg, i femmannalag. Jag fick frågan om att vara med i ett av två lag från Mighty Sport som jag också är ambassadör för och tyckte det lät kul att köra något ovant. Mighty Sport har en serie med energiprodukter och kosttillskott (min favorit är deras Gel Cherry som jag nästan alltid har med på mina pass), och sponsrar flera väldigt duktiga medeldistanslöpare, maratonlöpare och triatleter, så det var ingen dålig laguppställning jag hade hamnat i vilket gjorde mig lite nervös. Det visade sig dock att det inte var några problem, och det var oväntat kul att springa kort och snabbt. Dessutom var det en väldig folkfest, det var nog närmare 800 lag med och väldigt mycket folk. Att det sedan blev en andraplats i herrklassen gjorde inte saken värre!

Foto: DECA Text&Bild

 

Ja mina vänner, det här blev ju lite längre än vad jag hade tänkt, det är roligt att skriva och framförallt när det handlar som sånt här! Dock är det lätt att fastna i en uppradning av distanser och placeringar, vilket jag i och för sig tycker är lite intressant men det är egentligen inte det som är anledningen till att jag springer. Nästa inlägg kommer från Kebnekaise och då ska det väl bli mindre sådant.

Tack för denna gång!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Kollektion
Trailkalendern
Shadow
Slider

Naturälskare som skriver om hur härligt det kan vara att röra sig i skog och fjäll. Tränar för att springa snabbare och längre, samla minnen längs vägen och se hur långt han kan nå.

Född: 1988

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill springa snabbare och längre, samla minnen längs vägen och se hur långt jag kan nå.

Motto: Man slutar inte när man är trött, man slutar när man är klar.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör30maj10:00FeaturedEnervits Distansrekord - Virtuellt loppLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör06jun10:00FeaturedTeam Trail 30 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13junalldayFeaturedSweden Runners Backyard Ultra6,7 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

fre19jun10:00FeaturedStädjan 11311131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör27jun10:00FeaturedTecnica Team Trail 50 km1131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

Senaste blogginläggen

 • Projekt Hallandsleden Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Jagar backrekord på Stava Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Löparterminologi? Fysparet
  Läs mer
 • Löptekniksträning Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • 24-timmars och skrivkramp Anna Carlsson
  Läs mer
 • Gravidlycka, eller rättare sagt snart dags! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug trailskor vår/sommar 2020 Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Swimrunpremiär Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X