Klart man ska unna sig……

Hur ofta hör man inte det? Ett tag när jag var rätt strikt med kosten och träningen så fick jag just den kommentaren. Det var semla-tider och jag nämnde att jag inte ätit en på flera år. Kanske jag borde ta och äta en i år…? Klart jag skulle, tyckte många. Klart man ska unna sig. Så det var inte att jag inte ätit en på ett tag som folk tänkte på utan mer; du som är så duktig, klart du ska unna dig. När åt du något sådant sist?
Men det är där jag blir lite frågande. Är det att unna sig? Om jag har tränat, om jag har jobbat på att göra min kropp stark, är en semla tex då något jag ska unna min kropp? Ska jag tacka den genom att ge den något som den egentligen inte har någon direkt användning av? Att äta nyttigt är inget jag gör för att straffa mig. Och bara för jag inte äter bullar, godis etc så ofta är det inte för att jag inte får. Jag bara vill inte. Så bara för att jag inte äter det så ofta så bör jag unna mig och göra det?
Sedan till en annan sak. Nästan allt som är förknippat med UNNA sig är saker som i vanliga fall anses dum/fel/onyttigt att äta. Sånt som ger ångest i vanliga fall om du äter. Sånt som hör ” cheat day ” till. Så även om man unnar sig så är det ändå något slags tabu över det hela. Man gör något man i vanliga fall inte skulle göra men eftersom du varit så duktig så är du värd det….?
En skön semester kan jag förstå- då UNNAR man sig. En ny bil för du har jobbat hårt. Äntligen fixat barnvakt en helg och ni kan utan dåligt samvete åka iväg och unna er lite egen tid.
Nä, när det kommer till semlor så kommer jag fortsätta att inte äta det och om jag gör det så är det för att jag är sugen på den och ingen annan anledning. Lite så det borde vara med allt. Ät det du vill- för att du vill det. Don’t label it.
Mat är redan så skuldbelagt. Samtidigt som det verkar som att vi som äter nyttigt på något sätt provocerar er som kanske inte gör det…. ? Det är lite tuffare, lite bättre att stå på sig och äta snabbmat till lunch nästan varje dag. Att dricka en liter cola om dagen men titta på mig- jag är inte tjock. En massa grönsaker och fisk är ju egentligen inte något som någon tycker om! Eller jo. Det finns vi som tycker om det. Det finns vi som föredrar att kunna äta utan att känna någon skuld, att kunna äta och att orka. Och- att kunna äta en hel del till och med. Jag gillar att äta. Jag kan äta massor. Och även om jag äter pizza då och då så föredrar jag ändå den mättnadskänslan jag får efter fisk eller något nyttigare än den där tunga känslan i magen efter pizzan.
Men det är jag. Men så unnar jag mig ju inte heller. Jag bara äter- det jag vill.

Lite vin och tårta kanske? Det är ju fest menar jag...

Lite vin och tårta kanske? Det är ju fest menar jag…

Lite bananpannkaka med frusna bär utan socker med en kopp kaffe. Nyttig och bra frukost.

Lite bananpannkaka med frusna bär utan socker med en kopp kaffe. Nyttig och bra frukost.

 

2 svar till “Klart man ska unna sig……”

 1. Lena skriver:

  Man måste ju leva lite också, lika trött på den kommentaren, och att leva lite innebär alltid att äta något onyttigt. Jag sprang Högakusten Trail i helgen, det tycker jag är att unna mig och att leva lite 🙂

 2. Andreas Engström skriver:

  Bra skrivit! Känner igen mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X