Klart man ska unna sig……

Hur ofta hör man inte det? Ett tag när jag var rätt strikt med kosten och träningen så fick jag just den kommentaren. Det var semla-tider och jag nämnde att jag inte ätit en på flera år. Kanske jag borde ta och äta en i år…? Klart jag skulle, tyckte många. Klart man ska unna sig. Så det var inte att jag inte ätit en på ett tag som folk tänkte på utan mer; du som är så duktig, klart du ska unna dig. När åt du något sådant sist?
Men det är där jag blir lite frågande. Är det att unna sig? Om jag har tränat, om jag har jobbat på att göra min kropp stark, är en semla tex då något jag ska unna min kropp? Ska jag tacka den genom att ge den något som den egentligen inte har någon direkt användning av? Att äta nyttigt är inget jag gör för att straffa mig. Och bara för jag inte äter bullar, godis etc så ofta är det inte för att jag inte får. Jag bara vill inte. Så bara för att jag inte äter det så ofta så bör jag unna mig och göra det?
Sedan till en annan sak. Nästan allt som är förknippat med UNNA sig är saker som i vanliga fall anses dum/fel/onyttigt att äta. Sånt som ger ångest i vanliga fall om du äter. Sånt som hör ” cheat day ” till. Så även om man unnar sig så är det ändå något slags tabu över det hela. Man gör något man i vanliga fall inte skulle göra men eftersom du varit så duktig så är du värd det….?
En skön semester kan jag förstå- då UNNAR man sig. En ny bil för du har jobbat hårt. Äntligen fixat barnvakt en helg och ni kan utan dåligt samvete åka iväg och unna er lite egen tid.
Nä, när det kommer till semlor så kommer jag fortsätta att inte äta det och om jag gör det så är det för att jag är sugen på den och ingen annan anledning. Lite så det borde vara med allt. Ät det du vill- för att du vill det. Don’t label it.
Mat är redan så skuldbelagt. Samtidigt som det verkar som att vi som äter nyttigt på något sätt provocerar er som kanske inte gör det…. ? Det är lite tuffare, lite bättre att stå på sig och äta snabbmat till lunch nästan varje dag. Att dricka en liter cola om dagen men titta på mig- jag är inte tjock. En massa grönsaker och fisk är ju egentligen inte något som någon tycker om! Eller jo. Det finns vi som tycker om det. Det finns vi som föredrar att kunna äta utan att känna någon skuld, att kunna äta och att orka. Och- att kunna äta en hel del till och med. Jag gillar att äta. Jag kan äta massor. Och även om jag äter pizza då och då så föredrar jag ändå den mättnadskänslan jag får efter fisk eller något nyttigare än den där tunga känslan i magen efter pizzan.
Men det är jag. Men så unnar jag mig ju inte heller. Jag bara äter- det jag vill.

Lite vin och tårta kanske? Det är ju fest menar jag...

Lite vin och tårta kanske? Det är ju fest menar jag…

Lite bananpannkaka med frusna bär utan socker med en kopp kaffe. Nyttig och bra frukost.

Lite bananpannkaka med frusna bär utan socker med en kopp kaffe. Nyttig och bra frukost.

 

2 svar till “Klart man ska unna sig……”

 1. Lena skriver:

  Man måste ju leva lite också, lika trött på den kommentaren, och att leva lite innebär alltid att äta något onyttigt. Jag sprang Högakusten Trail i helgen, det tycker jag är att unna mig och att leva lite 🙂

 2. Andreas Engström skriver:

  Bra skrivit! Känner igen mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Stockholmsbaserad, nybliven mamma och backälskare. Tränar för att hålla sig stark och belyser hur en sund och vettig kosthållning påverkar prestationen och hälsan.

Född: 1981

Kontakt: [email protected]

Mål: Känna att jag är stark. Ge en vettig syn på kost och träning samt få folk att förstå hur härligt det är att hålla sig aktiv och känna kroppen jobba.

Motto: Träna för att hålla länge, såväl psykiskt som fysiskt.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Vi testar Icebugs sko NewRun! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Kan jag kalla mig löpare? Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Satsning på längdskidåkning i vinter! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Träningsparadiset Lost Villa Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X