Klart man ska unna sig…...

Hur ofta hör man inte det? Ett tag när jag var rätt strikt med kosten och träningen så fick jag just den kommentaren. Det var semla-tider och jag nämnde...

5 september, 2016 |

Hur ofta hör man inte det? Ett tag när jag var rätt strikt med kosten och träningen så fick jag just den kommentaren. Det var semla-tider och jag nämnde att jag inte ätit en på flera år. Kanske jag borde ta och äta en i år…? Klart jag skulle, tyckte många. Klart man ska unna sig. Så det var inte att jag inte ätit en på ett tag som folk tänkte på utan mer; du som är så duktig, klart du ska unna dig. När åt du något sådant sist?
Men det är där jag blir lite frågande. Är det att unna sig? Om jag har tränat, om jag har jobbat på att göra min kropp stark, är en semla tex då något jag ska unna min kropp? Ska jag tacka den genom att ge den något som den egentligen inte har någon direkt användning av? Att äta nyttigt är inget jag gör för att straffa mig. Och bara för jag inte äter bullar, godis etc så ofta är det inte för att jag inte får. Jag bara vill inte. Så bara för att jag inte äter det så ofta så bör jag unna mig och göra det?
Sedan till en annan sak. Nästan allt som är förknippat med UNNA sig är saker som i vanliga fall anses dum/fel/onyttigt att äta. Sånt som ger ångest i vanliga fall om du äter. Sånt som hör " cheat day " till. Så även om man unnar sig så är det ändå något slags tabu över det hela. Man gör något man i vanliga fall inte skulle göra men eftersom du varit så duktig så är du värd det….?
En skön semester kan jag förstå- då UNNAR man sig. En ny bil för du har jobbat hårt. Äntligen fixat barnvakt en helg och ni kan utan dåligt samvete åka iväg och unna er lite egen tid.
Nä, när det kommer till semlor så kommer jag fortsätta att inte äta det och om jag gör det så är det för att jag är sugen på den och ingen annan anledning. Lite så det borde vara med allt. Ät det du vill- för att du vill det. Don't label it.
Mat är redan så skuldbelagt. Samtidigt som det verkar som att vi som äter nyttigt på något sätt provocerar er som kanske inte gör det…. ? Det är lite tuffare, lite bättre att stå på sig och äta snabbmat till lunch nästan varje dag. Att dricka en liter cola om dagen men titta på mig- jag är inte tjock. En massa grönsaker och fisk är ju egentligen inte något som någon tycker om! Eller jo. Det finns vi som tycker om det. Det finns vi som föredrar att kunna äta utan att känna någon skuld, att kunna äta och att orka. Och- att kunna äta en hel del till och med. Jag gillar att äta. Jag kan äta massor. Och även om jag äter pizza då och då så föredrar jag ändå den mättnadskänslan jag får efter fisk eller något nyttigare än den där tunga känslan i magen efter pizzan.
Men det är jag. Men så unnar jag mig ju inte heller. Jag bara äter- det jag vill.

Lite vin och tårta kanske? Det är ju fest menar jag...
Lite vin och tårta kanske? Det är ju fest menar jag...
Lite bananpannkaka med frusna bär utan socker med en kopp kaffe. Nyttig och bra frukost.
Lite bananpannkaka med frusna bär utan socker med en kopp kaffe. Nyttig och bra frukost.

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X