Trotsa mörkret med rätt målsättning

pannlampa
Du är på väg hem från jobbet, det är mörkt, det blåser och regnar. Hjärnan börjar tänka ut olika anledningar att hoppa över träningen: ”Jag är trött, det gör lite ont i knät, jag borde fixa hemma…”. Med ett mål i sikte blir det lättare att hitta motivationen! Här tipsar Trailrunning Sweden om hur du får träningen gjord.

Så här års kan det vara lite motigt att komma iväg och träna. Det är mörkt före jobbet, efter jobbet och ibland hela dagarna. I bästa fall har vi snö och riktig vinter, men det kan också vara allmänt ogästvänligt där ute. Soffan och en kopp te lockar mer. Men ärligt talat, det är ju nästan alltid värre INNAN man sticker ut än när man väl är ute! Och så den där sköna känslan när man kommer hem, hoppar in i en varm dusch, och sedan äter middag med god aptit.

Hitta ditt mål
Hur ska man då göra för att träningen ska bli av? Jo, genom att sätta upp ett mål som glimmar vid horisonten. Det är det som får oss att välja regn och mörker före tv:n, som får oss att trotsa kroppens trötthetssignaler och pressa oss lite till.

Vilket mål du väljer att sätta upp, avgör du själv utifrån dina förutsättningar. Tänk efter vad som motiverar dig, något du verkligen skulle vilja klara av. Det kan vara vad som helst: genomföra ett traillopp, orka en timmes rask promenad, åka skidor fem kilometer, lyfta din kroppsvikt i bänkpress eller något helt annat. Kom ihåg att ingen är för gammal, tjock, trött eller hopplös för att träna!

Ett mål ska vara realistiskt, du ska känna att du KAN klara det om du förbereder dig på rätt sätt. Det ska kännas utmanande, springer du redan nu milen på 51 minuter så är det kanske en något mild målsättning att satsa på sub 50. Det är också viktigt att du kan mäta ditt mål, har du en vag målsättning om att få bättre kondition – då vet du ju inte när du har nått målet! Att sätta upp ett datum när du ska ha nått ditt mål, ger dig en positiv press.

Checklista, ditt mål ska vara
– Motiverande
– Realistiskt
– Utmanande
– Mätbart
– Tidsbestämt

eh_sno

Delmål visar vägen
När du har hittat ditt mål, fundera över vad som krävs av dig för att du ska nå det. Vad behöver du förbättra? Vilken typ av träning ska till? Sätt upp delmål som är dina checkpoints på vägen, baserade på vad du behöver utveckla för att kunna nå ditt mål. Om målet är att du ska träna fyra gånger i veckan, och du inte tränar alls idag, då kan du sätta delmålet att träna en gång i veckan de närmaste fyra veckorna. Sedan ökar du till två gånger, osv. Är ditt mål att springa milen under 50 min, kan ett delmål vara att springa på 55 min

Träna med måtta
Du har satt ditt mål och bestämt ett antal delmål. Dags att börja träna! Även om du är taggad och motiverad, så inled lugnt. Är det löpning du vill komma igång med, kan du starta med att växla mellan löpning och gång. Till exempel gå fem minuter, spring tre, gå fem, o s v i totalt 30 min. Efterhand ökar du tiden du springer och minskar ner på gången. Låt muskler, leder och senor få vänja sig vid belastningen i lugn och ro. Det är ju ingen mening att bli skadad nu när du är på g eller hur?! Får du ont någonstans – ta då hjälp! Att träna på och tro att det ska gå över av sig självt är sällan en lösning. Träna aldrig om du har ont i halsen eller känner dig sjuk. Bra skor är viktigt oavsett om du vill gå, springa eller träna inne. Ska du göra en investering i din träning – då är det skorna du ska satsa på!

Bra träning är den som blir av
Bara för att du har satt ett mål, betyder det inte att det går som en dans att ge sig iväg och träna varje gång. Det är nu du ska använda din målsättning. Se framför dig hur du svänger in på upploppet på nästa års trailutmaning eller hur du klarar dig löpandes uppför hela backen på din träningsrunda.

Planera in veckans träning i din kalender, med hänsyn till övriga aktiviteter, familj och jobb. När träningspasset är planerat, minskar risken att du börjar förhandla med dig själv om du ska träna eller ej. I din plan skriver du också in den successivt ökande belastningen så att du får överblick och trappar upp på ett vettigt sätt. Vårt bästa tips är att se det som en ynnest att få träna – inte ett måste. Var tacksam mot din kropp för att den låter dig göra det här!

Tips – underlätta träningen i vintermörkret:
– Träna det som är i säsong! Längdskidor, löpband, styrka och pass inomhus t ex
– Dagsljus ger energi – träna på lunchen
– Köp en pannlampa! Med eget ljus behöver du inte begränsa dig till elljusspår och belysta vägar
– Bestäm att träna med en kompis, skaffa en PT, gå med i en träningsgrupp
– Använd digital träningsdagbok för att hålla koll på din träning och få inspiration av andra
– Planera in 2017 års löp- och träningsutmaningar

dsc_7480

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

Utvalda nyheter

Kungsleden med Emelie Forsberg

15 juni, 2019
Sommaren 2018 sprang Emelie Forsberg den 45 mil långa Kungsleden snabbare än någon annan tidigare. Leden som för en vandrare sällan tar mindre än 15…

Är du Startklar?

29 maj, 2019
I SAMARBETE MED STARTKLAR Försäkringar tillhör för de flesta den där mindre spännande admin-delen av livet. Det är ju så mycket roligare att sticka ut…

Inspiratörer

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X