Stark


Nu vet inte jag hur det låg till med utseendehettsen kring träning och hälsa för 30 år sedan men jag tvivlar på att den var så hög som den är idag. En faktor som säkert spelar in stort är internet och allt som kom med det. Jag gissar att vi alltid har använt oss av träning som ett sätt att se bra ut och att vara i form är inte enbart för vår egna mentala hälsa och välmående. Men det känns som att nu för tiden så är mångas bild av en stark och uthållig kropp nästan lika med de som ska ställa upp i Luciapokalen. Av den anledningen är jag rätt glad att jag fastnat för en sport som egentligen inte har något med utseendet att göra. Vi som springer vet att uthålligheten ligger inte i hur synliga abs vi har. Vi vet att en person med 33% kroppsfett kan springa om en person med 13% kroppsfett. Vi kan vara formade lite hur som helst. Självfallet så ser inte en marathonlöpare ut som en terränglöpare som älskar alperna men vi är alla medvetna om att inte döma ut någon pga hur deras kroppar ser ut. Vi älskar känna hela kroppen arbeta- känna lungorna pressas fulla av syre och hjärtat pumpa ut blodet till det yttersta kärlet. Missförstå mig inte- jag styrketränar en del med. Och jag gillar det. Det är för att jag anser att varierad träning håller kroppen som starkast och hållbarheten förlängs. Men tillfredsställesen jag får av att springa är inte den samma. Den mentala styrkan jag samlar på mig under en runda är oersättlig. Det här tillsammans har gjort att jag förstår vad min kropp kan göra, hur den kan se ut och att dess estetik inte alltid går hand i hand med vad den kan prestera. Jag vill klargöra att jag menar inte att ni som jobbar för att vinna tävlingar som just Luciapokalen inte förstår träning. Jag har en viss beundran för er som dedikerar era liv för något på det sättet och prioriteringarna ni tvingas göra för att nå dit är inte lätta. Och jag tror eller hoppas, att ni inte tar det här fel utan ni förstår också vad jag menar med att det är en väldig utseendehetts nu och vad tex unga tjejer bör förstå att det ni gör är en press och stress på kroppen och att ni inte alltid lever så. Men jag hoppas också att ni som tränar i fitness har de här stunderna, perioderna i livet där ni känner att era kroppar är starka- även när fettprocenten är över 10% och ni är nere på 3 träningstillfällen per vecka. För hur viktigt det än är att ha en stark kropp- så ska vi komma ihåg att en stark kropp kan se ut på många sätt. Och att det yttre inte alltid är beviset på hur personen i kroppen mår.
Som den löpare jag är, som är en person som kan få mer glädje från att köra skiten ur mig på 20 minuter än att hålla på i 20km, så önskar jag bra att fler skulle prova på det. Gå ut ur gymmet och ge din kropp en rejäl prövning där ute, i det fria. Ja, du kommer kanske inte fyllas av en glädje genast. Inte ens jag gör det, men jag fortsätter. För jag vet känslan som kommer. Och kanske är det bara våra olika syn på styrka etc, men det för mig gör att jag känner mig stark och att min kropp är underbar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Formsvacka och självtvivel Anna Carlsson
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Vägen till 100 miles #2 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Sommar på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

X
X