Ultrastyrka!

En fin tur i Särö Västerskogs naturreservat.

Traillöpning är något av det roligaste jag vet. Det är oftast en helt prestationslös träning som följer min känsla för dagen och mest är njutning, avkoppling och meditation. Kontinuiteten har gjort mig stark och hållbar för mitt vardagliga liv. Vill jag springa fort, hårt och långt gör jag det, vill jag tassa sakta för att bara tänka gör jag det. Och det är jag oftast nöjd med.

Men när jag sprang ultralångt i somras fick jag ont i ett knä som skadades för längesedan, och idrottsläkaren jag träffade efteråt förklarade att jag måste stärka upp musklerna kring knät för att hålla bättre under de långa träningspassen och ultraloppen som jag vill fortsätta att springa. Därför träffade jag sjukgymnasten Ulf för att få ett träningsprogram.

För att löpare ska orka hålla sig starka och upprätta och inte vobbla inåt med knäna då vi blir trötta under en lång löpning behöver vi stärka core, lår och rumpa. Nu har jag fått gummibandsövningar för att dra ett ben i taget i olika riktningar och jag ska träna utfallssteg bakåt (skonsammare för knän än framåt) med vikt. Benböj med 10-kilosvikter i händerna och massor med plank-varianter med och utan pilatesboll för att stärka magmusklerna. Varannan dag efter löpningen. Yes! Viktigt att få det till en rutin och räkna in styrketräningen i den totala träningstiden så att det inte blir att jag inte hinner, för detta är viktigt för mig. Lite långtråkig träning men mycket värdefull inför ultralöpningen.

Redan efter några dagar med den nya styrketräning känner jag att det darrar i svaga muskler och löpbenen är tröttare än vanligt. En skön känsla av träningsvärk påminner mig om att detta är helt rätt och kommer att ge resultat så småningom, men just nu har löpningen blivit långsam och tung. Och det är ok! Jag passar på att springa lugna pass och njuta lite extra av utsikter och solens värme, här är bilder från en tur runt Särö Västerskog söder om Göteborg. Ett ljuvligt litet naturreservat med en härlig, stenig trailstig över klippor och små stränder, genom vindpinade talldungar och uppför nästan naturliga stentrappor. Så fantastiskt att kunna nå all denna varierade natur bara några mil hemifrån, det är livskvalitet för mig!

Jag kommer att träffa Ulf igen närmare sommaren, med förhoppningen att kunna visa starkare core, ben och rumpa. För det är ultradrömmar som ligger och gror i mig.

Långt, hårt och kallt.

Kuperat och besvärligt.

Svårt och härligt!

Berättar mer senare. Först ultrastark. Yes!

 

Följ min ultraträning och löparglädje på trailbykidmark.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X