Ultrastyrka!

Traillöpning är något av det roligaste jag vet. Det är oftast en helt prestationslös träning som följer min känsla för dagen och mest är njutning, avkoppling och meditation. Kontinuiteten...

3 maj, 2017 |
En fin tur i Särö Västerskogs naturreservat.

Traillöpning är något av det roligaste jag vet. Det är oftast en helt prestationslös träning som följer min känsla för dagen och mest är njutning, avkoppling och meditation. Kontinuiteten har gjort mig stark och hållbar för mitt vardagliga liv. Vill jag springa fort, hårt och långt gör jag det, vill jag tassa sakta för att bara tänka gör jag det. Och det är jag oftast nöjd med.

Men när jag sprang ultralångt i somras fick jag ont i ett knä som skadades för längesedan, och idrottsläkaren jag träffade efteråt förklarade att jag måste stärka upp musklerna kring knät för att hålla bättre under de långa träningspassen och ultraloppen som jag vill fortsätta att springa. Därför träffade jag sjukgymnasten Ulf för att få ett träningsprogram.

För att löpare ska orka hålla sig starka och upprätta och inte vobbla inåt med knäna då vi blir trötta under en lång löpning behöver vi stärka core, lår och rumpa. Nu har jag fått gummibandsövningar för att dra ett ben i taget i olika riktningar och jag ska träna utfallssteg bakåt (skonsammare för knän än framåt) med vikt. Benböj med 10-kilosvikter i händerna och massor med plank-varianter med och utan pilatesboll för att stärka magmusklerna. Varannan dag efter löpningen. Yes! Viktigt att få det till en rutin och räkna in styrketräningen i den totala träningstiden så att det inte blir att jag inte hinner, för detta är viktigt för mig. Lite långtråkig träning men mycket värdefull inför ultralöpningen.

Redan efter några dagar med den nya styrketräning känner jag att det darrar i svaga muskler och löpbenen är tröttare än vanligt. En skön känsla av träningsvärk påminner mig om att detta är helt rätt och kommer att ge resultat så småningom, men just nu har löpningen blivit långsam och tung. Och det är ok! Jag passar på att springa lugna pass och njuta lite extra av utsikter och solens värme, här är bilder från en tur runt Särö Västerskog söder om Göteborg. Ett ljuvligt litet naturreservat med en härlig, stenig trailstig över klippor och små stränder, genom vindpinade talldungar och uppför nästan naturliga stentrappor. Så fantastiskt att kunna nå all denna varierade natur bara några mil hemifrån, det är livskvalitet för mig!

Jag kommer att träffa Ulf igen närmare sommaren, med förhoppningen att kunna visa starkare core, ben och rumpa. För det är ultradrömmar som ligger och gror i mig.

Långt, hårt och kallt.

Kuperat och besvärligt.

Svårt och härligt!

Berättar mer senare. Först ultrastark. Yes!

 

Följ min ultraträning och löparglädje på trailbykidmark.

 

 

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X