Löparglädje med familjen?!

  Sommar! För många den bästa årstiden för löpning. Varmt, enkelt och lätt att springa ofta, långt och mycket. Vaknar på morgonen och vill genast planera dagens löpning - när,...

29 juli, 2017 |

 

Sann löpargädje!

Sommar! För många den bästa årstiden för löpning. Varmt, enkelt och lätt att springa ofta, långt och mycket. Vaknar på morgonen och vill genast planera dagens löpning - när, var och hur lång tid får jag?

Men samtidigt som jag ska samla kilometer och bygga styrka, springa långpass och intervaller, förbereda mig för Cykelvasan och ultralopp, ska det fungera tillsammans med den övriga semesterlediga familjen. Att jag prioriterar min egen träning i vissa perioder under året är ok, men inte under sommaren då vi ska umgås och vara aktiva tillsammans så mycket som möjligt. Därför får vi hitta på löprundor där även de yngre familjemedlemmarna kan vara delaktiga på något sätt och känna träningsglädje. Känner du igen dilemmat?

 

Springa med djur!

Några av de absolut roligaste sommarlöpningarna i år var då vi lånade två springiga löparkompisar, två glada labradorer! Med ett koppel i varje hand drog de så att det nästan var helt omöjligt att stanna, men efter några kilometer i skogen började de sakta av och vi fick samma tempo. De sökte också upp all lera och alla vattendrag vi passerade så vi gillade samma geggiga löpning! Jag avundas er som har hund, de är ett fantastiskt sällskap på träningen och en stor källa till löparglädje med sin upptäckarlust i skogen. Inga problem med att få ut hela familjen på de löpningarna!

Faktiskt är all löpning i närheten av djur ett litet äventyr, även när vi ska springa längs kohagar, mata fåren eller leta efter smågrodor är de yngre barnen alltid intresserade. Även varianten när de cyklar och jag springer bredvid (långt bakom om jag ska vara ärlig...) uppskattas. Djur är kul!

Improviserad "swimrun", mycket run och mindre swim.

Springa vid, runt och över sjöar

Att springa vid sjöar är alltid omtyckt. Det ger väl en känsla av trygghet att man alltid hittar tillbaka till utgångspunkten om man fortsätter springa längs med sjökanten, och att springa längs fina små stränder eller höga klippor ger en extra kick.

Hade jag kunnat crawla hade jag testat swimrun på riktigt. Men vi leker swimrun ibland när vi springer runt sjöar med öar på lagom avstånd från land. Sommartid går det jättebra att simma en sväng i sjön och fortsätta springa i de vanliga löparkläderna, bara man har planerat och tagit med vattentät plastpåse till telefonen. Riktigt heta dagar är det nästan en förutsättning att ha möjlighet att svalka sig för att kunna springa längre pass i skogen. Eller när man redan är blöt av regnet... Det här att få lov till att bli blöt och lerig gillar barnen lika mycket som jag, vi är så renliga resten av tiden!

Mosslöpning! Man vet aldrig om tuvorna bär eller om man sjunker igenom...

Mosslöpning

Min egen favorit! Vi springer över en mosse, galet roligt och sjukt jobbigt! Har det regnat är mossen, såklart, otroligt våt, sviktande och ger inget frånskjut i steget. Ibland sjunker man ner till låren, ibland kan man trippa lätt på tuvorna. Vi försöker springa så långt och fort som möjligt, innan mjölksyran hinner ikapp och vi måste stanna och vila. Naturliga intervaller. Vår närmsta mosse, Rambo mosse, ligger i närheten av frisksportklubben Herkules i Mölndal med en utmärkt led tvärs över mossen, så vi behöver inte vara rädda för att sugas ner totalt i geggan! Leden består av några kilometers trailstig både innan och efter mossen så det är en rolig, kuperad och ofta lerig löptur. Ett tips är att dra åt skorna riktigt hårt innan, mossen har en förmåga att lirka loss dem annars... Ugglemossen i Delsjöterrängen har också en utmärkt led att följa. Denna sortens löpning kan även uppskattas av vår äldste tonåring, grym träning inför hockeysäsongen!

 

För alla morgon/kvällspigga löpare finns naturligtvis möjligheten att springa då resten av familjen sover, eller använda transportlöpning till och från utflyktsmål när de andra åker bil. Ofta springer jag ensam till en mötesplats, andra familjemedlemmar möter upp och vi springer en lagom runda tillsammans, och på så sätt har jag fått en längre distans medan barnen tycker att det är roligt att springa fort med en trött mamma.

När vi får de där löpningarna tillsammans i familjen, då blir jag extra glad. Jag får min löpning som jag behöver för mitt välbefinnande och barnen får träning och rörelseglädje som främjar deras utveckling. Det blir kanske inte de mest intensiva eller de mest optimala träningspassen ur min synvinkel, men det blev något och det blev med oss tillsammans. Det är optimalt!

Om delad glädje är dubbel glädje, vad är då delad löparglädje? Mer än dubbelt så stor tror jag! Med utdelning både nu och i framtiden.

Hur gör du för att hinna träna under semestern?

Spring ut och leta smågrodor, det vimlar av dem nu! Njut och gläds tillsammans. #maxatrailsommaren2017

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X