Strålande löpning i mörker och frost

Allt tidigare skymning, mer tid för mörkerlöpning.

Häromdagen sprang jag bokstavligt talat på markägaren i min favoritskog. För att kunna fortsätta att njuta av stigarna i min närhet även under kvällstid i vinter frågade jag honom om jag fick sätta upp en reflexbana i skogen. Jag har sprungit där i pannlampans sken, men reflexmarkeringar gör stigarna mer tillgängliga.

Han ville inte ha reflexer som häftas fast med metallklamrar eller häftstift, de förstör hans träd, och plastband ville han inte heller ha, de måste man vara noga med att ta ner så att de inte blir liggande på marken. Däremot föreslog han att jag sprayade reflexfärg på på träden, det påverkade inte hans timmertillverkning. Sagt och gjort, reflexspray inköptes och sprayades, i skymning för att både kunna se tillräckligt bra för att göra rätt stigval men tillräckligt mörkt för att se reflexfärgen i pannlampskenet. Det blev en bra runda på drygt 6 km, lagom för en snabb kvällstur och fin att ta flera varv när det finns extra tid. Sprayen är nästintill färglös och syns knappt på dagen, men med pannlampa lystes reflexmarkeringarna upp tydligt i mörkret.

Denna bana ska vi springa under 2XU Reflect Run som en god vän och jag kommer att leda om några veckor på vår hemort. Eventet är ett av flera små arrangemang runt om i landet där löpargrupper träffas en eller några gånger för att springa tillsammans på spännande reflexstigar. Reflect Run är en del av lanseringen av 2XUs nya compressionstights med reflextyg, men även en möjlighet att få prova traillöpning tillsammans med andra på kvällstid i skogen. Jag gillar verkligen att springa i mörker med pannlampa, jag fascineras av hur världen runt mig minskar och bara existerar i min lilla ljuskägla. Andra tankar och problem som ska lösas försvinner för i mörkret finns det bara ett fokus, och det ligger 2-3 meter på stigen framför mig. Skogen runt mig är mörk, himlen kanske stjärnklar men med molnskyar som täcker månen emellanåt. Suset av grantoppar som böjs i vinden och knarrande grenar är aldrig så tydliga som i mörker. Är man ovan kanske det upplevs skrämmande, men jag har aldrig känt naturen som farlig eller hotfull. Skogen och stigarna är mina vänner, liksom rådjuren jag råkar på ibland, deras ögon  reflekterar hastigt pannlampans ljus innan de skuttar iväg. Återigen, när löpningen kommer tillbaka till det ursprungliga, det urmänskliga i att vi genom årtusenden alltid levt i och färdats genom skogarna, den upplevelsen gillar jag.

Testar nya stigar, lite obanat och lite mysigt!

Har du inte provat att springa längs stigar med pannlampa tycker jag verkligen att du ska testa nu! Vid många motionsanläggningar finns det redan uppsatta reflexbanor. Eller gör din egen reflexbana längs dina egna favoritstigar, men kolla med markägaren först.

Ta med ett par vänner om mörkerlöpning känns läskig. Omedvetet kommer du att minska farten för att vänja dig vid det begränsade synfältet, du tassar med korta steg och mjuka fötter. När du är mitt ute i skogen, släck lampan och låt ögonen vänja sig vid mörkret. Lyssna, andas, njut. Låt pulsen gå ner och slappna av. Detta är frihet! Att inte låta mörker eller dåligt väder begränsa din utevistelse och löpning i skogen.

 

Vill du ha fler löpare runt dig finns det massor av lopp även nu under hösten! Här är några i Göteborgsområdet:

Skatås mörkaste springs på kvällen 10 november, 7 eller 12 kilometer reflexbana i mörker med pannlampa längs små och lite större stigar i kuperad och tuff terräng. Tävlingen startar vid badplatsen vid Stora Delsjön i Skatås-området och deltagarna bjuds på kolgrillad hamburgare efter målgång. Samma arrangör som till Skatås ryggar, vilket garanterar just kuperad, vacker och spännande bansträckning!

Sätila Trail heter den härliga traillöpardagen i Sätila vid sjön Lygnern. Den 11 november finns distanserna 5, 10, 22, 42, 80 eller 121 kilometer att välja på, alltså något för alla typer av traillöpare. De längre loppen både startar och slutar i mörker och kräver pannlampslöpning några timmar. Och har du ännu inte provat ett traillopp är detta en utmärkt dag att göra det. Jag sprang 42 km förra året, jag skrev om loppet här, och det var dagen efter en av höstens första riktigt kalla frostnätter. Skogen vara helt ljuvligt vit och krispig på morgonen, solen värmde upp oss löpare under dagen och målgången på eftermiddagen i skymningen med tända marschaller vid Lygnerns strand var helt magisk!

Längre fram i vinter, 12-14 januari, kan du springa stig under en hel helg på Sandsjöbacka Trail. På fredagskvällen är det just reflexlöpning som gäller på Sandsjöbacka Night Trail 25 km från Billdal till målet på Slottsskogsvallen. Jag sprang loppet för några år sedan och trots vintermånad var underlaget den gången mycket blött och lerigt, men så vackert med det slingrande pannlampsledet i skogsmörkret. Just osäkerheten kring väder, temperatur och underlag i januari gör de loppen lite extra äventyrliga!

Men redan till helgen kan vi mötas i ett pannlampslöpningsevent! Med #mörkertimmen uppmanar Löplabbet oss att springa på natten mellan 28 och 29 oktober, då klockan dras tillbaka en timme. Timmen som ”inte finns” mellan kl. 2.00 och kl. 2.00 ska vi ta tillvara på bästa sätt, alltså genom att springa! Pannlampa och reflexer på och sen ger vi oss ut i natten.

Spring tryggt i mörkret! Var noga med att synas och att du själv ser var du springer. Ta med en vän och upptäck omgivningen på ett nytt sätt, vackert, lugnt och strålande. Lycka till!

Första frosten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

04sep(sep 4)21:3006(sep 6)12:00FeaturedLudvika Trailweekend9 km, 10 km, 16 kmLandskap:Dalarna

lör05sep18:0020:00FeaturedMaxFastigheter Trail Run1km, 5km, 10kmLandskap:Västmanland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 2019 vs 2020 ur ett träningsperspektiv Linda Doktar
  Läs mer
 • Första veckorna utan (tränings)-rutiner! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trailrunning Sweden startar löpargrupper! Välkommen till Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X