Strålande löpning i mörker och frost

Allt tidigare skymning, mer tid för mörkerlöpning.

Häromdagen sprang jag bokstavligt talat på markägaren i min favoritskog. För att kunna fortsätta att njuta av stigarna i min närhet även under kvällstid i vinter frågade jag honom om jag fick sätta upp en reflexbana i skogen. Jag har sprungit där i pannlampans sken, men reflexmarkeringar gör stigarna mer tillgängliga.

Han ville inte ha reflexer som häftas fast med metallklamrar eller häftstift, de förstör hans träd, och plastband ville han inte heller ha, de måste man vara noga med att ta ner så att de inte blir liggande på marken. Däremot föreslog han att jag sprayade reflexfärg på på träden, det påverkade inte hans timmertillverkning. Sagt och gjort, reflexspray inköptes och sprayades, i skymning för att både kunna se tillräckligt bra för att göra rätt stigval men tillräckligt mörkt för att se reflexfärgen i pannlampskenet. Det blev en bra runda på drygt 6 km, lagom för en snabb kvällstur och fin att ta flera varv när det finns extra tid. Sprayen är nästintill färglös och syns knappt på dagen, men med pannlampa lystes reflexmarkeringarna upp tydligt i mörkret.

Denna bana ska vi springa under 2XU Reflect Run som en god vän och jag kommer att leda om några veckor på vår hemort. Eventet är ett av flera små arrangemang runt om i landet där löpargrupper träffas en eller några gånger för att springa tillsammans på spännande reflexstigar. Reflect Run är en del av lanseringen av 2XUs nya compressionstights med reflextyg, men även en möjlighet att få prova traillöpning tillsammans med andra på kvällstid i skogen. Jag gillar verkligen att springa i mörker med pannlampa, jag fascineras av hur världen runt mig minskar och bara existerar i min lilla ljuskägla. Andra tankar och problem som ska lösas försvinner för i mörkret finns det bara ett fokus, och det ligger 2-3 meter på stigen framför mig. Skogen runt mig är mörk, himlen kanske stjärnklar men med molnskyar som täcker månen emellanåt. Suset av grantoppar som böjs i vinden och knarrande grenar är aldrig så tydliga som i mörker. Är man ovan kanske det upplevs skrämmande, men jag har aldrig känt naturen som farlig eller hotfull. Skogen och stigarna är mina vänner, liksom rådjuren jag råkar på ibland, deras ögon  reflekterar hastigt pannlampans ljus innan de skuttar iväg. Återigen, när löpningen kommer tillbaka till det ursprungliga, det urmänskliga i att vi genom årtusenden alltid levt i och färdats genom skogarna, den upplevelsen gillar jag.

Testar nya stigar, lite obanat och lite mysigt!

Har du inte provat att springa längs stigar med pannlampa tycker jag verkligen att du ska testa nu! Vid många motionsanläggningar finns det redan uppsatta reflexbanor. Eller gör din egen reflexbana längs dina egna favoritstigar, men kolla med markägaren först.

Ta med ett par vänner om mörkerlöpning känns läskig. Omedvetet kommer du att minska farten för att vänja dig vid det begränsade synfältet, du tassar med korta steg och mjuka fötter. När du är mitt ute i skogen, släck lampan och låt ögonen vänja sig vid mörkret. Lyssna, andas, njut. Låt pulsen gå ner och slappna av. Detta är frihet! Att inte låta mörker eller dåligt väder begränsa din utevistelse och löpning i skogen.

 

Vill du ha fler löpare runt dig finns det massor av lopp även nu under hösten! Här är några i Göteborgsområdet:

Skatås mörkaste springs på kvällen 10 november, 7 eller 12 kilometer reflexbana i mörker med pannlampa längs små och lite större stigar i kuperad och tuff terräng. Tävlingen startar vid badplatsen vid Stora Delsjön i Skatås-området och deltagarna bjuds på kolgrillad hamburgare efter målgång. Samma arrangör som till Skatås ryggar, vilket garanterar just kuperad, vacker och spännande bansträckning!

Sätila Trail heter den härliga traillöpardagen i Sätila vid sjön Lygnern. Den 11 november finns distanserna 5, 10, 22, 42, 80 eller 121 kilometer att välja på, alltså något för alla typer av traillöpare. De längre loppen både startar och slutar i mörker och kräver pannlampslöpning några timmar. Och har du ännu inte provat ett traillopp är detta en utmärkt dag att göra det. Jag sprang 42 km förra året, jag skrev om loppet här, och det var dagen efter en av höstens första riktigt kalla frostnätter. Skogen vara helt ljuvligt vit och krispig på morgonen, solen värmde upp oss löpare under dagen och målgången på eftermiddagen i skymningen med tända marschaller vid Lygnerns strand var helt magisk!

Längre fram i vinter, 12-14 januari, kan du springa stig under en hel helg på Sandsjöbacka Trail. På fredagskvällen är det just reflexlöpning som gäller på Sandsjöbacka Night Trail 25 km från Billdal till målet på Slottsskogsvallen. Jag sprang loppet för några år sedan och trots vintermånad var underlaget den gången mycket blött och lerigt, men så vackert med det slingrande pannlampsledet i skogsmörkret. Just osäkerheten kring väder, temperatur och underlag i januari gör de loppen lite extra äventyrliga!

Men redan till helgen kan vi mötas i ett pannlampslöpningsevent! Med #mörkertimmen uppmanar Löplabbet oss att springa på natten mellan 28 och 29 oktober, då klockan dras tillbaka en timme. Timmen som ”inte finns” mellan kl. 2.00 och kl. 2.00 ska vi ta tillvara på bästa sätt, alltså genom att springa! Pannlampa och reflexer på och sen ger vi oss ut i natten.

Spring tryggt i mörkret! Var noga med att synas och att du själv ser var du springer. Ta med en vän och upptäck omgivningen på ett nytt sätt, vackert, lugnt och strålande. Lycka till!

Första frosten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • Spring med vilken kropp du vill! Peter Lindquist
  Läs mer
 • In i vinternatten igen Bo Johansson
  Läs mer
 • Förenkla vardagen med matkasse Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X