Strålande löpning i mörker och frost

Allt tidigare skymning, mer tid för mörkerlöpning.

Häromdagen sprang jag bokstavligt talat på markägaren i min favoritskog. För att kunna fortsätta att njuta av stigarna i min närhet även under kvällstid i vinter frågade jag honom om jag fick sätta upp en reflexbana i skogen. Jag har sprungit där i pannlampans sken, men reflexmarkeringar gör stigarna mer tillgängliga.

Han ville inte ha reflexer som häftas fast med metallklamrar eller häftstift, de förstör hans träd, och plastband ville han inte heller ha, de måste man vara noga med att ta ner så att de inte blir liggande på marken. Däremot föreslog han att jag sprayade reflexfärg på på träden, det påverkade inte hans timmertillverkning. Sagt och gjort, reflexspray inköptes och sprayades, i skymning för att både kunna se tillräckligt bra för att göra rätt stigval men tillräckligt mörkt för att se reflexfärgen i pannlampskenet. Det blev en bra runda på drygt 6 km, lagom för en snabb kvällstur och fin att ta flera varv när det finns extra tid. Sprayen är nästintill färglös och syns knappt på dagen, men med pannlampa lystes reflexmarkeringarna upp tydligt i mörkret.

Denna bana ska vi springa under 2XU Reflect Run som en god vän och jag kommer att leda om några veckor på vår hemort. Eventet är ett av flera små arrangemang runt om i landet där löpargrupper träffas en eller några gånger för att springa tillsammans på spännande reflexstigar. Reflect Run är en del av lanseringen av 2XUs nya compressionstights med reflextyg, men även en möjlighet att få prova traillöpning tillsammans med andra på kvällstid i skogen. Jag gillar verkligen att springa i mörker med pannlampa, jag fascineras av hur världen runt mig minskar och bara existerar i min lilla ljuskägla. Andra tankar och problem som ska lösas försvinner för i mörkret finns det bara ett fokus, och det ligger 2-3 meter på stigen framför mig. Skogen runt mig är mörk, himlen kanske stjärnklar men med molnskyar som täcker månen emellanåt. Suset av grantoppar som böjs i vinden och knarrande grenar är aldrig så tydliga som i mörker. Är man ovan kanske det upplevs skrämmande, men jag har aldrig känt naturen som farlig eller hotfull. Skogen och stigarna är mina vänner, liksom rådjuren jag råkar på ibland, deras ögon  reflekterar hastigt pannlampans ljus innan de skuttar iväg. Återigen, när löpningen kommer tillbaka till det ursprungliga, det urmänskliga i att vi genom årtusenden alltid levt i och färdats genom skogarna, den upplevelsen gillar jag.

Testar nya stigar, lite obanat och lite mysigt!

Har du inte provat att springa längs stigar med pannlampa tycker jag verkligen att du ska testa nu! Vid många motionsanläggningar finns det redan uppsatta reflexbanor. Eller gör din egen reflexbana längs dina egna favoritstigar, men kolla med markägaren först.

Ta med ett par vänner om mörkerlöpning känns läskig. Omedvetet kommer du att minska farten för att vänja dig vid det begränsade synfältet, du tassar med korta steg och mjuka fötter. När du är mitt ute i skogen, släck lampan och låt ögonen vänja sig vid mörkret. Lyssna, andas, njut. Låt pulsen gå ner och slappna av. Detta är frihet! Att inte låta mörker eller dåligt väder begränsa din utevistelse och löpning i skogen.

 

Vill du ha fler löpare runt dig finns det massor av lopp även nu under hösten! Här är några i Göteborgsområdet:

Skatås mörkaste springs på kvällen 10 november, 7 eller 12 kilometer reflexbana i mörker med pannlampa längs små och lite större stigar i kuperad och tuff terräng. Tävlingen startar vid badplatsen vid Stora Delsjön i Skatås-området och deltagarna bjuds på kolgrillad hamburgare efter målgång. Samma arrangör som till Skatås ryggar, vilket garanterar just kuperad, vacker och spännande bansträckning!

Sätila Trail heter den härliga traillöpardagen i Sätila vid sjön Lygnern. Den 11 november finns distanserna 5, 10, 22, 42, 80 eller 121 kilometer att välja på, alltså något för alla typer av traillöpare. De längre loppen både startar och slutar i mörker och kräver pannlampslöpning några timmar. Och har du ännu inte provat ett traillopp är detta en utmärkt dag att göra det. Jag sprang 42 km förra året, jag skrev om loppet här, och det var dagen efter en av höstens första riktigt kalla frostnätter. Skogen vara helt ljuvligt vit och krispig på morgonen, solen värmde upp oss löpare under dagen och målgången på eftermiddagen i skymningen med tända marschaller vid Lygnerns strand var helt magisk!

Längre fram i vinter, 12-14 januari, kan du springa stig under en hel helg på Sandsjöbacka Trail. På fredagskvällen är det just reflexlöpning som gäller på Sandsjöbacka Night Trail 25 km från Billdal till målet på Slottsskogsvallen. Jag sprang loppet för några år sedan och trots vintermånad var underlaget den gången mycket blött och lerigt, men så vackert med det slingrande pannlampsledet i skogsmörkret. Just osäkerheten kring väder, temperatur och underlag i januari gör de loppen lite extra äventyrliga!

Men redan till helgen kan vi mötas i ett pannlampslöpningsevent! Med #mörkertimmen uppmanar Löplabbet oss att springa på natten mellan 28 och 29 oktober, då klockan dras tillbaka en timme. Timmen som ”inte finns” mellan kl. 2.00 och kl. 2.00 ska vi ta tillvara på bästa sätt, alltså genom att springa! Pannlampa och reflexer på och sen ger vi oss ut i natten.

Spring tryggt i mörkret! Var noga med att synas och att du själv ser var du springer. Ta med en vän och upptäck omgivningen på ett nytt sätt, vackert, lugnt och strålande. Lycka till!

Första frosten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

02majallday16junalldayFeaturedBillingen Trailrace 5k5 km, 10 km, 10 km, 21 kmLandskap:Västergötland

lör08majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
 • Ändrade planer - När Everest blev Marmolada Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Skogen, I love you! Linda Doktar
  Läs mer
 • "Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges" Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Höga Kusten Winter Trail Bröderna Backa
  Läs mer
 • Det överprioriterade långpasset Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

5 km trailrun this sunny friday 😊☀️🏃🏼‍♀️ just over 30 min 😐 damnit ..#trailrunning #trailrunningsweden #running #runspo #run #runninggirl #outdoors #activelifestyle #crosscountryrunning #exersice #5krun #run #healthylifestyle #fitspo #fitnessmotivation #fitnessgirl #fitness #springa #löpning #moveyourbody
...

Usually in spring I run more and my body feels light. Not so right now. Enjoying the gym and doin the running any way. Cause I can’t resist that forest and the feeling and adventures will come eventually 🌲🌲
.
.
.
.
#trailrunningsweden
#hertrails
#getoutside
#trailtime
...

Ytterligare ett liiite längre lugnare pass. Knät håller bättre i skogen märker jag och så härligt att det verkar torka upp snabbt i år. Full fart mot helgen nu🥳

Blir det fredagsfys före fredagsmys?
#jagspringer #löpning #terränglöpning #trailrunning #trailrunningsweden #trail #trailrunner #trailrun #running #runninginspiration #runningismytherapy #instarunners #runnersofinstagram #runnerscommunity #runhappy #morningworkout #måbravarjedag #laufen #laufenmachtglücklich #hardlopen #corrida #kneepain #courseapied #courseapieds #carrera #tgif #bhfyp #lifestyle #morningroutine #inspiration
...

Gårdagens sauconyrunclub pass satt långt inne!
Fullt ös på jobbet, barn som älskar varandra ömsom slåss, regn och blåst..så tänkte att komma ut en sväng på en lugn distans skulle kännas underbart för kropp och knopp!
Tji fick jag..långsamma trötta ben, högandning och ingen energi.


Hade jag känt så här på tisdagens mer utmanande pass så hade jag varit körd..till och med gråtit en skvätt!😬

Kom ihåg, alla pass kan inte kännas bra men alla pass kan göra dig starkare! Psykiskt och fysiskt!💪


Idag fredag, härligt med helg så nära att man kan sträcka ut handen och nå den!👉
Make it s great one!👌
#running#trail#inspiration#fitdad#lchf#löpning#motivation#father#fitnessmotivation#hälsa#nature#training#träning#exercise#obstacle#beatyourobstacle#runforfun#happyrunner#fitafter45#swedenrunners#workout#activelifestyle#terränglöpning#trailrunningsweden#ocr#jagspringer#träningsglädje#time2run#badassdad#runner

sauconysverige
springsnyggtpodden
sverigespringer
svenskalopare.se
ocr
...

clarabondesson & nikkzix är sååå redo ✨🏃🏻‍♂️🏃🏽🏃🏃‍♀️

Tänker du ta dig ut på tur i helgen?✊🏻

#run #trail #trailrun #trailrunner #runner #traillöpning #trailrunningsweden #kodakmoment
...

We have fantastic news: the Rokua Geopark Challenge will be broadcasted LIVE to the masses in collaboration with kalevamedia ! We are excited to show adventure sports to a broader audience and give adventure sport athletes the spotlight they deserve. This collaboration enables us to bring the race to you on a whole new scale and in real-time. We are ecstatic about this collab. Hopefully, you are too!

Photograpger: Mikko Kiuttu

#adventuresports #extremesports #sleepmonstersdotcom #trailrunning #ultrarunning #trailrunningcommunity #trailrunningfinland #trailrunningsweden #suunnistus #adventurerace #adventureracing #trekking #mountainbiking #paddling #rappelling #toughmudder #adventurerunner #seikkailuurheilu #orienteering #rogaining #offroad #trailrunner #mtb #multisport #ultrarunning #spartanrace #triathlon #kaleva #kestävyysurheilu #endurancesports
...

Har du sprungit idag? 🌼🌳 🌲

📸 kgannerud 👈🏼 In och följ och låt dig inspireras 🤩

#weswim
#running #runningmotivation #runner #runnersofinstagram #runstreak #trailrunning #trail #trailrunner #trailrunningsweden #trailrunnersofinstagram #barefootrunning #zerodrop #merrell #merrellshoes #swimrun #swimruntraining #marathon #marathontraining #trilife #trilifestyle #trainingmotivation #traininginspiration #instarunners #instarunner #361degrees #361
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

4 hours ago

Testar en av garmin löpartränare till en halvmara den kör ett consept Run walk Run. Någon som provat detta eller har. Några tips?
Verkar ganska så bra.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Låter som intervallträning?

Jag gillar run-walk-run, även om jag inte testat Garmins tränare. Jag brukar komma rätt långt, och passar på att äta eller dricka när jag går.

1 day ago

Bra terränglöpning i Solna? Behöver tips på bra trails i Solna, brukar springa i Ursvik och runt Brunnsviken, men behöver som sagt tips på mer fina rundor, tack. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Häng med vår löpargrupp Stockholm Nord när de drar igång höstterminen👍. trailrunningsweden.se/lopargrupper/stockholm-nord/

Hej I en annan grupp jag är med i brukar en person lägga ut om Judarskogens naturreservat men det är kanske för långt bort och för lite Trail?

Har du strava så kan jag rekommendera deras heatmap. Där ser du hur andra har sprungit och kan sätta ihop en runda utefter det 🙂

Södra Törnskogen i Sollentuna är riktigt fint med blandad terräng, och känner man för att avsluta med ett backpass finns Väsjöbacken strax intill.😅

4 days ago

Tack för insläpp!
Jag har behov av ett lättviktstält.
Jag funderar på att springa någon led i Västergötland eller Bohuslän i sommar vecka 30 eller 31 under ett antal dagar och då sova i tält. Jag vill ta med allt för ”boende”, men inte ta med mat utan äta på ställen längst vägen. Jag behöver ett lättviktstält för min tur.

Lättviktstält är fina men också dyra! Jag är väldigt intresserad av att köpa begagnat eller hyra. Vore fantastiskt om någon i gruppen har ett lättviktstält att sälja eller hyra ut!
Jag bor i Göteborg.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har ett lättviktstält för en person. Hur mycket får det Max väga?

Kolla på ”Lanshan 1 pro”. Lätta och billiga tält från Kina, förvånansvärt bra kvalitet. Jag har ett sådant och är mkt nöjd. Kräver dock en stav/pinne för att sättas upp.

2 weeks ago

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?
... Se merSe mindre

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?

Kommentarer på Facebook

Ajdå, inget kul att se och höra. Har precis köpt mig ett par Lone Peak 5. Är det liknande på dom 🤔

I have both Altra and Topo, and both are the same size for me. Topo is a great choice too 👌

Altra & Topo är samma/lika i storlek.

Trist. Lite märkligt också ändå. Jag köpte mina första Altra för drygt tre år sen. Dom sprack rätt kvickt men efter det har förändringar gjorts och numera har jag inte det problemet. Är helnöjd. Räknar inte mil på skorna men jag springer mycket. Sliter ner sulan innan något speciellt händer med ovandelen.

Jag har exakt samma problem med mina Altras! De kunde användas knappt ett år. Men mina gamla Merrells hänger med efter 3 år! Ganska stor skillnad.

Jag reklamerade ett par Duo som knappt höll i 20 mil. Har nu använt Altra Torin i ett drygt år och de har hållt bra.

Jag har samma problem men inte med alla modeller. Det märks att de jobbar med det. Bland annat med Torin som nu i plushvarianten håller väldigt bra. Problemet är väl som vanligt att ju mjukare och skönare sko ju vekare material måste man använda. En hård och stabil sko håller i allmänhet betydligt längre tycker jag. Det gäller väl för tillverkaren att hitta den perfekta balansen.

Jag skulle ha tagit en halv storlek större i Topo (ultrafly)

Körde salming förut, de såg ut sådär efter 10-mil.

Bedrövligt. Älskar Altra men har blivit jävligt duktig på att laga dem med kite-fix

Köpte ett par Topo blev aldrig kompid med varken mpassform, grepp eller kvalitet, de gick också sönder. Kika på inov8 G270! Asgrym sko, ngt smalare än altra, sjukt bra grepp på häll och rötter men lite snåla dobbar. Följsam och rolig att springa i. Vad har du gör strl i king mt2?

Finns det några skor som håller? Ärligt talat tycker jag det verkar som om det alltid är någon som klagar på kvalitén på skor... oavsett märke. Just att de går hål på sidan precis där de böjs under löpning verkar vara ett återkommande tema. Nästan alla skor jag har haft (vilket nästan uteslutande varit Merrell Trail Glove de senaste 7-8 åren) har förr eller senare pajat precis på det stället. Uppskattningsvis någonstans runt 100-150 mil.. vissa skor håller bättre, vissa sämre. Men generellt struntar jag i det. Så länge skon fungerar så är ju inte några hål någon större fara. Lite jobbigt med sten som letar sig in.. men med hål letar de sig ju gärna ut också. Mina skor har väl gått någonstans i harangen 400-500 mil innan byte... så en 300 mil med hål i sidan.

View more comments

7 days ago

Hej! Tack för insläpp! Ngn som har erfarenhet av Brooks Caldera 5? ... Se merSe mindre

1 week ago

Kynnefjäll Bohusleden Hedekas Kasebo tips om ni gillar fin natur med bra fikaplatser. ... Se merSe mindre

Kynnefjäll Bohusleden Hedekas Kasebo tips om ni gillar fin natur med bra fikaplatser.

Kommentarer på Facebook

Kolla in min löpning aktivitet på Garmin Connect. #beatyesterday connect.garmin.com/modern/activity/6699512642

Där brukar jag också springa, dock halva sträckan 😅

Tack för bra tips 👍🏼

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X