Riksmästerskap i Ultratrail ser dagens ljus 2018

Nu är det klart att det första riksmästerskapet i Ultratrail arrangeras den 3 juni 2018. Arrangör är Sundsvalls OK och Riksmästerskapet arrangeras i samband med tävlingen Sundsvall Trail. Distansen blir drygt 50 km med 1600 meter vertikal stigning, och en bansträckning förlagd i Medelpads kustlandskap.

Sverige har deltagit med löpare på VM i UltraTrail sedan 2015 men att det nu är dags för det första mästerskapet på hemmaplan.
– Traillöpningen är en gren som varit på frammarsch och i och med att det internationella friidrottsförbundet (IAAF) tagit med regelverket kring traillöpningen i sin regelbok tar nu också vi steget och inför ett första mästerskap i grenen, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig Svensk Friidrott.

En tävling med naturen
Ultratrail är en kombination av ultralöpning, lopp längre än ett marathon, och traillöpning, där naturupplevelsen ofta lyfts fram som ett grundfundament. Då löparna tävlar på stigar i skogs- och/eller fjällterräng är utmaningarna och kraven på löparna vitt skilda och i tydlig kontrast mot de landsvägslopp som framförallt arrangeras inne i städer, med flackare banor och tusentals åskådare.
– Det känns jätteroligt att få vara en del i den starka utveckling som traillöpning och ultratrail haft i Sverige det senaste decenniet. Samtidigt är Riksmästerskapsstatus också en fjäder i hatten för Sundsvall Trail som arrangemang. Vi kommer bjuda löparna på en bana skapad med löpupplevelsen i fokus, fylld med tekniska trailpartier och vacker men samtidigt utmanande natur. En utmärkt mästerskapsbana helt enkelt, säger David Holmberg, tävlingsledare för Sundsvall Trail.

Riksmästerskapet – ett steg mot svenskt mästerskap
Det första steget är nu att grenen tas in i mästerskapsprogrammet, med Riksmästerskapsstatus.
– Det är vanligt att en ny gren till att börja med har Riksmästerskapsstatus. Syftet är att se så att det finns ett intresse för grenen och att kunna testa olika varianter, innan den får SM-status, fortsätter Andreas Thornell.

Det är inga regelskillnader mellan ett Riksmästerskap och ett Svenskt mästerskap, utan det är fortfarande de främsta löparna i Sverige som gör upp om att kunna titulera sig bäst i Sverige. Medaljer utdelas men segraren kommer inte tilldelas Riksidrottsförbundets officiella SM-tecken.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Egentligen persade jag på halvmaraton i våras... Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Vlog V33 - Spränger milvallen på loppet 6 Sjöar Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X