Sandsjöbacka Trail – en månad kvar!

Fantastisk förmiddagslöpning i pudersnö.

Om en månad, helgen 12-14 januari, springs det för fullt i Sandsjöbackaterrängen söder om Göteborg. Under tre dagar ska hundratals löpare utmana sig på distanserna 12, 22, 25 (reflexbana), 30, 44 och 82 kilometer. Jag ska springa Sandsjöbacka Trail 82 km och i mitt huvud pågår en mental förberedelse för vad som ska komma.

82 kilometer tar lång tid för mig. Långsam löpning i många timmar och det blir viktigare än någonsin att hålla värme och jämn energinivå. Kollade snabbt med killarna på Umara att deras U-gel inte fryser förrän i -15. Det är också de som levererar sportdrycken till vätskestationerna, bra, då vet jag att min mage kommer att vara lugn. Funderar över isolerad vätskeslang så att drickan inte fryser. Just det råkade jag ut för under ett tidigare Sandsjöbackalopp då jag sprang helt utan egen sportdryck eftersom vätskan i slangen frös redan efter nån kilometer. Ha ryggan under jackan är ett smart tips, men räcker det under så lång tid som jag ska springa? Beror på kylan så klart.

Mina förberedelser förutom själva löpningen delar jag in i tre områden; banan, loppets delar och positiva tankar.

Förberedd på banan. Från Tjolöholms Slott i Halland till Slottsskogsvallen i Göteborg. Studerar bansträckning och höjdkurvor. Läser race reports. 2015 var första året man kunde springa denna distans, i januari går det alltså för 4:e året. Det har varit olika slags lopp beroende på vädret – regn och enormt lerigt något år, många minus och hård snö ett annat. Det är helt omöjligt att veta underlag och väderförhållanden tidigare än någon vecka innan loppet. Jag måste förbereda mig och testa olika kläder för olika temperaturer under löpträningar och vara trygg i att jag är van vid att springa i alla väder. Halvvägs ligger dropbagstationen där jag kan byta till torra kläder och fylla på med mat och dryck. Underlaget är mest stiglöpning men en hel del grus och lite asfalt. Den sista halvan har jag sprungit tidigare då den i stort är samma som 44 km-loppet, första halvan är okänd för mig. Till detta kommer drygt 1400 höjdmeter. Som ett Idre Fjällmaraton

Dela upp loppet. Jag vill inte tänka på att jag ska springa över 8 mil, då blir jag jättenervös. Det känns så orimligt långt. Jag får lura min hjärna och istället tänka att jag ska springa flera delar, bocka av dem en efter en och vid varje ny start bara se fram till nästa station. Det är 25 km till den första vätskestationen i Iglakärr. Därefter 15 km till dropbagstationen i Lindome, den sträckan blir jobbig, men då är jag redan (?!) halvvägs. Sedan springer vi förbi tre stationer med ca 10 km mellan varje, till Kyrkbyn, Spårhaga och Sisjön, innan de sista 11 km genom Fässberg, Mölndalsravinen och över Änggårdsbergen. Det känns mentalt bra att de långa avsnitten är i början och att jag är som piggast där banan är ny för mig. Även om jag kommer att vara oändligt trött i slutet är det ”bara” en mil i taget. Lura hjärnan. En vanlig löprunda. Lungt och fint.

Den här delen av förberedelsen är jag inte klar med än. Jag har läst tips på hur man kan ge de olika etapperna namn och innebörd för att lättare mentalt arbeta sig igenom dem. Återkommer om det.

Orörda vinterstigar. Härlig känsla att få göra de första fotspåren.

Positiva tankar. När loppet sprangs för första gången för 4 år sedan tyckte jag att detta var en fantastisk utmaning. Så otroligt långt och en enorm prestation av alla som klarar av det. Jag har sedan dess tänkt att någon gång, någon gång, ska jag också starta där i mörkret på slottsbacken. Och NU är det dags! Det gör mig glad och spänd och när jag står tillsammans med de andra, antagligen mycket mer rutinerade löparna, kommer jag att vara sååå lycklig. Det är en positiv kraft. Sedan vet jag hur jobbigt det kommer att bli och kanske har jag inte vad som krävs för att nå målet, men jag ska verkligen göra allt för att stärka mig längs vägen. Eftersom det är med äventyrlig glädje jag startar har jag inga krav på tider eller hastigheter, det får ta den tid det tar och förhoppningsvis kommer jag att hinna innan reptiderna. Jag vet att jag är bra på att fylla på med energi och tänka uppmuntrande tankar, jag tycker om att dela upplevelsen med medlöpare och att få ge och ta emot ny kraft i de spontana samtalen längs stigarna. Jag kommer att ta hjälp av de alltid glada och uppmärksamma funktionärerna, de är solstrålar som värmer och hjälper i mörkret.

Skapar mentala bilder av vacker vinterskog och smala stigar. Hur nattens tunna is krasar under löpares fötter. Hur sportdryck, mat och gels regelbundet skickar ut ny kraft i ben och huvud. Föreställer mig målgången på en mörk Slottsskogsvall, upploppet längs en allé av marschaller. Efter minst 13 timmar. Känslan där. Den ska jag kämpa för.

En månad kvar tills jag får uppleva något jag drömt om länge. Under tiden firar vi tredje advent och lägger in slutspurten i julfixandet. Njuter överraskat i skogen av några dagar snö och sol. Löpningen alltså, en så viktig del av livet!

 

Inför lopp blir löpningen extra allvarlig för mig. Behöver påminnas om att det är ur glädje och lycka min motivation föds!

3 svar till “Sandsjöbacka Trail – en månad kvar!”

 1. Anne Mari skriver:

  Får gåshud! Ser så fram emot januari!

 2. Erik Billerby skriver:

  Tips: blås i slangen efter du druckit så den töms. Då fryser det inte. Iaf 2016 i Rysskylan 😁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X