#runstreak inleder det nya året!

Nyår och dags att utvärdera din träning och dina mål från 2017 och sätta nya inför 2018. Kanske funderar du över nyårslöften som ska förbättra livsstil och hälsa? Ett...

30 december, 2017 |
Runstreak, oavsett väder och känsla. Hur fungerar det?

Nyår och dags att utvärdera din träning och dina mål från 2017 och sätta nya inför 2018. Kanske funderar du över nyårslöften som ska förbättra livsstil och hälsa? Ett ord jag läser och hör allt oftare bland löparmänniskor inför det nya året är runstreak. Vissa hyllar det, andra dissar det och några förstår inte alls meningen med det. Jag har nappat på utmaningen #runstreak januari, som Pace on Earth drar igång 1:a januari.                                                                                                     

Jag har faktiskt redan startat min runstreak och har idag sprungit 14 dagar i följd. Om en månad ska jag utvärdera om jag kommer att fortsätta ännu längre.                                                                                                                                                                                                             

Runstreak innebär att man springer varje dag. Reglerna för just denna runstreak som jag deltar i är att man ska springa minst 20 minuter och minst 1,6 km (1 mile). Både sträckan och tiden verkar ju jättelätta och såklart får man springa hur långt och länge man vill, men detta är alltså minimikraven. Du får träna annat också och springa flera gånger per dag, men som sagt, minst 20 min och 1,6 km. Några löpare som har hållit på länge är uppe i över 1300 dagars löpning i rad, kanske håller du själv igång en runstreak?                                                                                                                                                                                         

Att röra sig ute varje dag är hälsosamt. 20 lugna minuters jogg är inte krävande vare sig i ansträngning eller i tid. 20 minuter har jag över. Det gäller bara att samla ihop sig och byta om varje dag, även de dagar jag ibland "unnar " mig att slockna i soffan (gillar inte uttrycket eftersom det antyder att löpningen är något jag tvingar mig till och det är det inte, men du förstår hur jag menar). Jag ser det inte som en svår uppgift eftersom jag redan springer 5-6 dagar i veckan, men att ha några dagar till annan träning eller bara till familjeaktiviteter gör veckan lite luftigare.                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Nu blir det ju ingen vilodag eller återhämtning? Springa hårt, snabbt och långt ofta skulle jag inte må bra av. Men att variera distanser och intensiteter med lugna 20 minuters joggar tror jag inte påverkar min återhämtning negativt, snarare tvärtom. Muskler, leder och ligament mår bra av att få blodgenomströmning och mjukas upp. Är man däremot skadad eller febrig gäller såklart vila och därmed avbruten runstreak.                                                                                                                                                                                                                                                               

Jag funderar på hur min motivation till löpningen kommer att påverkas. Lusten till långpass? Om jag springer varje dag kanske motivationen till de hårda och jobbiga passen minskar, suget avtar? Just nu laddar jag för ett ultralopp. Sista veckan innan lopp brukar jag bara springa några korta rundor för att hålla liv i benen men utan att på något sätt trötta ut mig. Hela kroppen ska vara överfull av bubblande löplängtan vid starten. Men kommer den vara det när jag har sprungit, även om det bara är sakta och kort, varje dag fram till loppet? Och hur kommer jag att med stela ben och värkande knän kunna jogga dagarna efter loppet?                                                                                                                                                         

Runstreak-löpning efter skidåkningen.

Nu är familjen i Orsa Grönklitt i Dalarna och åker skidor. Det är fantastiskt mycket snö och skogen är underbart vacker med sina snötyngda grenar och gnistrande kristaller. Vi åker slalom på dagen, tar på längdskidorna på eftermiddagen och glider ut i de fina spåren. Pannlampa på så är jag heller inte begränsad till elljusslingornas trafik. Och eftersom runstreaken är igång avslutas dagen med en kort löptur runt stugområdet, på ganska stela ben. Men eftersom det är semester finns det inga vardagliga måsten och det är inte alls svårt att springa en enkel runda.                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Detta att få vara utomhus med familjen, vara aktiv, andas klar luft och skida över kall snö, det är nog den allra bästa semestern jag kan tänka mig.                                                                                                                                                                                                                                           

Imorgon är det nyårsafton, jag önskar dig ett starkt 2018! Du bestämmer själv vad du kan göra för att bli ditt allra finaste och bästa jag, antagligen kommer löpningen att bidra till din styrka. Gott Nytt År!

Lite nyårsmagi, ensam skidåkning i snöyra, underbart!

Lyssna gärna på podcasten om Pace on Earth-Ellens erfarenheter av daglig löpning och om utmaningen #runstreak januari.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X