Hur mycket prylar behöver vi löpare egentligen?

Min inställning till prylar, saker och utrustning har alltid varit något kluvet. Samtidigt som jag älskar prylar så har jag alltid känt att vi som lever på 2000-talet lägger allt för mycket fokus på materiella saker. Vi köper nytt innan det gamla har gjort sitt och vi ska ha det senaste av allting och prylar blir ett sätt att visa vilka vi är. På samma gång slänger vi väldigt mycket (fullt fungerande) saker, vilket såklart är ett resursslöseri. För mig har det länge funnits en hatkärlek till prylar.

Den här känslan har funnits i många år men det var först när jag såg dokumentären ”The Minimalists” som det verkligen gick upp för mig vilken sjuk syn vi har på saker och konsumtion. Vi ÄR våra saker och många av oss är fast i att det är sakerna som definierar oss. På samma gång skapar alla saker en enorm röra och stress.

Den senaste tiden har jag och min familj börjat prylbanta. Det rensas än här och där och i takt med att prylarna försvinner känner jag hur mer och mer av min stress försvinner. Stressen sitter i sakerna som bara ligger och skräpar och aldrig används.

Det blir lätt högar med prylar. Men jag prylbantar mer och mer och väljer bara prylar jag verkligen behöver och då av bra kvalitet.

Använd dina saker
Detta fick mig att börja grubbla över alla saker jag har som är kopplade till min löpning (träning). Massor med kläder, skor, ryggsäckar och pannlampor har passerat ut och in genom förråd och tvättstuga. Men vad har jag egentligen för relation till sakerna? Hur använder jag dem? Jagar jag de senaste prylarna som sedan bara ligger och samlar damm?

När det gäller just löpning har jag faktiskt alltid haft ett ganska minimalistiskt synsätt, på flera sätt. Jag har sällan låtit prylarna ta över min löpning, utan det är känslan av löpningen som har varit det viktiga. Jag har inte ägt en löparklocka på flera år, byter skor alldeles för sällan och använder samma kläder tills de inte håller ihop mer. Efter att ha varit på en workshop med Movnat hade jag en period där jag sprang väldigt minimalistiskt i bara Five Fingers och shorts. För mig har alltid löpningen kommit först, inte hur långt jag sprang, vilka kläder jag har på mig eller att synas på Strava (ok, jag finns på Strava).

En sak som alltid har varit viktig för mig, och som blev ännu tydligare efter The Minimalists, var att bara omge mig med saker som betyder nåt för mig och som jag använder regelbundet. Välj saker med omsorg. Välj saker som får dig att må bra.

Prylar för ultralöpning
I familjens prylbantning har såklart även en del löparprylar fått lämna huset. Prylar som jag ganska snabbt insåg att jag inte använder regelbundet och som jag kommer att klara mig alldeles utmärkt utan. Fördelarna är många; färre saker som ligger och tar plats, det blir lättare att hitta allt man har och allt kommer till användning. Jag tänker också efter två varv extra innan jag köper något nytt.

Med denna långa inledning tänker jag nu dela med mig av vilka saker jag väljer att ha och hur jag resonerar när jag väljer. För det finns en uppsjö av prylar att välja mellan. Jag kommer att dela upp mina tankar i flera olika inlägg och gå igenom en sak i taget och förklara varför jag valt det jag har valt.

Några saker är gemensamt för alla saker jag väljer:
– De är valda ur ett ultralöparperspektiv. Jag tycker om att springa länge och min utrustning måste supporta mig i det. Det innebär att de ska vara hållbara, funktionella och fungera under lång tid. Allt måste sitta skönt under lång tid. En liten sak som irriterar kan vara ok i 2 timmar men inte i 10.

 • Jag väljer bra saker av hög kvalitet som håller länge och som jag använder frekvent, istället för flera likadana saker som jag varvar mellan.
 • Jag jagar inte prylar för prylarnas skull, utan varje pryl ska tjäna ett specifikt syfte och vara något som jag faktiskt behöver för min löpning. Jag har till exempel fortfarande inte något löparklocka (mer om det i ett senare inlägg).

Det jag kommer gå igenom är pannlampa, energi, skor, kläder, ryggsäck, klocka och övrigt.

Hur ser du på dina löparprylar?

4 svar till “Hur mycket prylar behöver vi löpare egentligen?”

 1. Björn skriver:

  Oj, ditt inlägg träffade mitt i prick hos mig! Jag har också reflekterat över all sport- och fritidsutrustning som ligger i husets alla förvaringsutrymmen och förråd. Ägnar man sig år många sporter och fritidsaktiviteter blir ju mängden ”nödvändiga” prylar väldigt stor.
  Jag har tre cyklar för olika behov med tillhörande kringutrustning och kläder för respektive gren, fyra par löparskor för olika underlag med motsvarande uppsättning kläder och tekniska hjälpmedel (gps, pannlampa, vätskeryggsäck…), långfärdsskridskor med alla tänkbara tillbehör, komplett utrustning för längdskidåkning och så förstås en väldig massa kläder för vandring och säkert tio ryggsäckar, varav nio som används sällan eller aldrig…
  Jag har alldeles för lätt att lockas av nya prylar och ägnar mycket tid åt att läsa pryltester och jämförelser på nätet. Efter att har läst ditt inlägg och reflekterat över mitt eget beteende har jag nu bestämt mig för att införa köpstopp av fler prylar och hoppas nu bara att jag inte återfaller i mitt gamla missbruk…

  • Niklas Bohman skriver:

   Wow, vad kul att du blev inspirerad av mitt inlägg. Jag kan rekommendera dig att kolla på dokumentären ”The minimalists”. Finns på Netflix vet jag, men säkert på fler ställen.
   Det är lätt att lockas av nya prylar och jag är inte emot prylar som sådant. Däremot när vi utan eftertanke hela tiden suktar efter nya saker för sakens skull, utan att det vi har är dåligt eller för gammalt, då tycker jag det blir ett problem. Och det gäller såväl sportprylar som allt annat.
   Jag har själv köpförbud, har rensat bort de mest uppenbara sakerna jag inte använder och rensar nu kontinuerligt i takt med att prylarna har gjort sitt. Oftast behöver man inte köpa nåt nytt för att ersätta det gamla. Oftast har man redan dubbelt…:)
   Lycka till med prylbantningen och du får gärna lämna en kommentar längre fram och berätta hur det har gått.

 2. Richard skriver:

  Spännande ja prylar eĺer just synas i vissa prylar är viktigt för många och det kan också begränsa många att börja träna för att man inte vet vad man ska välja för prylar.. Jag en gubbe på snart 50 typ om en vecka . Har alltid sprungit mer eller mindre. Började med trail för kanske 3 år sedan av en slump. När vi flyttade till frankrike för 2 år sedan långt ner i languedoc blev jag hooked å riktigt . Jag sprang i mina vanliga skor hade ett par tights från tidigare. Jag köpte mina första riktiga skor för 1 år sedan.. I övrigt har jag efterhand skaffat saker jag behöver eller som jag känner att jag kan ha råd med. Handlar inte bara märkesprylar utan har hittat väl fungerande saker på deckatlon med sitt eget märke för bråkdelen av märkes varianten . Andra saker väljer jag märkes varianten då jag hittat nått som fungerar..

  • Niklas Bohman skriver:

   Intressanta synpunkter! Ja, att synas med vissa prylar (rätt prylar och märken) är viktigt för många och det är väldigt synd om det hämmar folk från att börja med löpning. Löpning är en oerhört lättillgänglig sport som inte kräver särskilt mycket utrustning för att komma igång. Det är viktigt att förmedla, tycker jag. Vårt fokus på (rätt) prylar förstör för oss i många sammanhang. Kämpa på, kul att du blev fast för trail!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Upplevelselöpare som snöat in på ultratrail. Springer lika mycket för att uppleva som för att prestera och springer därför gärna i svenska fjäll och Alperna. Min blogg handlar om allt detta samt annat relaterat till min träning.

Född: 1976

Kontakt: [email protected]

Mål: Att genom löpning uppleva nya platser i Sverige och världen, och samtidigt utmana mig själv.

Motto: Ett liv i rörelse.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

Senaste blogginläggen

 • Egentligen persade jag på halvmaraton i våras... Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Vlog V33 - Spränger milvallen på loppet 6 Sjöar Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • Vertical K Bo Johansson
  Läs mer
 • Swimrun på hemmaplan Linda Doktar
  Läs mer
 • Inför Idre Fjällmara Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Pryltest - Coros Apex Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X