Hur mycket prylar behöver vi löpare egentligen?

Min inställning till prylar, saker och utrustning har alltid varit något kluvet. Samtidigt som jag älskar prylar så har jag alltid känt att vi som lever på 2000-talet lägger allt för mycket fokus på materiella saker. Vi köper nytt innan det gamla har gjort sitt och vi ska ha det senaste av allting och prylar blir ett sätt att visa vilka vi är. På samma gång slänger vi väldigt mycket (fullt fungerande) saker, vilket såklart är ett resursslöseri. För mig har det länge funnits en hatkärlek till prylar.

Den här känslan har funnits i många år men det var först när jag såg dokumentären ”The Minimalists” som det verkligen gick upp för mig vilken sjuk syn vi har på saker och konsumtion. Vi ÄR våra saker och många av oss är fast i att det är sakerna som definierar oss. På samma gång skapar alla saker en enorm röra och stress.

Den senaste tiden har jag och min familj börjat prylbanta. Det rensas än här och där och i takt med att prylarna försvinner känner jag hur mer och mer av min stress försvinner. Stressen sitter i sakerna som bara ligger och skräpar och aldrig används.

Det blir lätt högar med prylar. Men jag prylbantar mer och mer och väljer bara prylar jag verkligen behöver och då av bra kvalitet.

Använd dina saker
Detta fick mig att börja grubbla över alla saker jag har som är kopplade till min löpning (träning). Massor med kläder, skor, ryggsäckar och pannlampor har passerat ut och in genom förråd och tvättstuga. Men vad har jag egentligen för relation till sakerna? Hur använder jag dem? Jagar jag de senaste prylarna som sedan bara ligger och samlar damm?

När det gäller just löpning har jag faktiskt alltid haft ett ganska minimalistiskt synsätt, på flera sätt. Jag har sällan låtit prylarna ta över min löpning, utan det är känslan av löpningen som har varit det viktiga. Jag har inte ägt en löparklocka på flera år, byter skor alldeles för sällan och använder samma kläder tills de inte håller ihop mer. Efter att ha varit på en workshop med Movnat hade jag en period där jag sprang väldigt minimalistiskt i bara Five Fingers och shorts. För mig har alltid löpningen kommit först, inte hur långt jag sprang, vilka kläder jag har på mig eller att synas på Strava (ok, jag finns på Strava).

En sak som alltid har varit viktig för mig, och som blev ännu tydligare efter The Minimalists, var att bara omge mig med saker som betyder nåt för mig och som jag använder regelbundet. Välj saker med omsorg. Välj saker som får dig att må bra.

Prylar för ultralöpning
I familjens prylbantning har såklart även en del löparprylar fått lämna huset. Prylar som jag ganska snabbt insåg att jag inte använder regelbundet och som jag kommer att klara mig alldeles utmärkt utan. Fördelarna är många; färre saker som ligger och tar plats, det blir lättare att hitta allt man har och allt kommer till användning. Jag tänker också efter två varv extra innan jag köper något nytt.

Med denna långa inledning tänker jag nu dela med mig av vilka saker jag väljer att ha och hur jag resonerar när jag väljer. För det finns en uppsjö av prylar att välja mellan. Jag kommer att dela upp mina tankar i flera olika inlägg och gå igenom en sak i taget och förklara varför jag valt det jag har valt.

Några saker är gemensamt för alla saker jag väljer:
– De är valda ur ett ultralöparperspektiv. Jag tycker om att springa länge och min utrustning måste supporta mig i det. Det innebär att de ska vara hållbara, funktionella och fungera under lång tid. Allt måste sitta skönt under lång tid. En liten sak som irriterar kan vara ok i 2 timmar men inte i 10.

 • Jag väljer bra saker av hög kvalitet som håller länge och som jag använder frekvent, istället för flera likadana saker som jag varvar mellan.
 • Jag jagar inte prylar för prylarnas skull, utan varje pryl ska tjäna ett specifikt syfte och vara något som jag faktiskt behöver för min löpning. Jag har till exempel fortfarande inte något löparklocka (mer om det i ett senare inlägg).

Det jag kommer gå igenom är pannlampa, energi, skor, kläder, ryggsäck, klocka och övrigt.

Hur ser du på dina löparprylar?

4 svar till “Hur mycket prylar behöver vi löpare egentligen?”

 1. Björn skriver:

  Oj, ditt inlägg träffade mitt i prick hos mig! Jag har också reflekterat över all sport- och fritidsutrustning som ligger i husets alla förvaringsutrymmen och förråd. Ägnar man sig år många sporter och fritidsaktiviteter blir ju mängden ”nödvändiga” prylar väldigt stor.
  Jag har tre cyklar för olika behov med tillhörande kringutrustning och kläder för respektive gren, fyra par löparskor för olika underlag med motsvarande uppsättning kläder och tekniska hjälpmedel (gps, pannlampa, vätskeryggsäck…), långfärdsskridskor med alla tänkbara tillbehör, komplett utrustning för längdskidåkning och så förstås en väldig massa kläder för vandring och säkert tio ryggsäckar, varav nio som används sällan eller aldrig…
  Jag har alldeles för lätt att lockas av nya prylar och ägnar mycket tid åt att läsa pryltester och jämförelser på nätet. Efter att har läst ditt inlägg och reflekterat över mitt eget beteende har jag nu bestämt mig för att införa köpstopp av fler prylar och hoppas nu bara att jag inte återfaller i mitt gamla missbruk…

  • Niklas Bohman skriver:

   Wow, vad kul att du blev inspirerad av mitt inlägg. Jag kan rekommendera dig att kolla på dokumentären ”The minimalists”. Finns på Netflix vet jag, men säkert på fler ställen.
   Det är lätt att lockas av nya prylar och jag är inte emot prylar som sådant. Däremot när vi utan eftertanke hela tiden suktar efter nya saker för sakens skull, utan att det vi har är dåligt eller för gammalt, då tycker jag det blir ett problem. Och det gäller såväl sportprylar som allt annat.
   Jag har själv köpförbud, har rensat bort de mest uppenbara sakerna jag inte använder och rensar nu kontinuerligt i takt med att prylarna har gjort sitt. Oftast behöver man inte köpa nåt nytt för att ersätta det gamla. Oftast har man redan dubbelt…:)
   Lycka till med prylbantningen och du får gärna lämna en kommentar längre fram och berätta hur det har gått.

 2. Richard skriver:

  Spännande ja prylar eĺer just synas i vissa prylar är viktigt för många och det kan också begränsa många att börja träna för att man inte vet vad man ska välja för prylar.. Jag en gubbe på snart 50 typ om en vecka . Har alltid sprungit mer eller mindre. Började med trail för kanske 3 år sedan av en slump. När vi flyttade till frankrike för 2 år sedan långt ner i languedoc blev jag hooked å riktigt . Jag sprang i mina vanliga skor hade ett par tights från tidigare. Jag köpte mina första riktiga skor för 1 år sedan.. I övrigt har jag efterhand skaffat saker jag behöver eller som jag känner att jag kan ha råd med. Handlar inte bara märkesprylar utan har hittat väl fungerande saker på deckatlon med sitt eget märke för bråkdelen av märkes varianten . Andra saker väljer jag märkes varianten då jag hittat nått som fungerar..

  • Niklas Bohman skriver:

   Intressanta synpunkter! Ja, att synas med vissa prylar (rätt prylar och märken) är viktigt för många och det är väldigt synd om det hämmar folk från att börja med löpning. Löpning är en oerhört lättillgänglig sport som inte kräver särskilt mycket utrustning för att komma igång. Det är viktigt att förmedla, tycker jag. Vårt fokus på (rätt) prylar förstör för oss i många sammanhang. Kämpa på, kul att du blev fast för trail!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Upplevelselöpare som snöat in på ultratrail. Springer lika mycket för att uppleva som för att prestera och springer därför gärna i svenska fjäll och Alperna. Min blogg handlar om allt detta samt annat relaterat till min träning.

Född: 1976

Kontakt: [email protected]

Mål: Att genom löpning uppleva nya platser i Sverige och världen, och samtidigt utmana mig själv.

Motto: Ett liv i rörelse.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Löptest på Aktivitus Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Midsommarträning Linda Doktar
  Läs mer
 • En löpar POC Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
 • Jönköping swimrun 2020 - Virtuellt lopp! Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X