Skotest-fest!

Årets fattigaste månad är slut och jag har hunnit springa i mängder av skor sedan jag senast skrev om ämnet så letar du skor inför sommarens lopp så kommer...

26 januari, 2018 |

Årets fattigaste månad är slut och jag har hunnit springa i mängder av skor sedan jag senast skrev om ämnet så letar du skor inför sommarens lopp så kommer här några ord om de skor jag sprungit i de senaste 8 månaderna!


Tomten var snäll mot mig i julas och lämnade två modeller till mig och jag har nu fått tillräckligt med kilometer i de båda för att skriva ihop några rader.
Vi börjar med Parkclaw 275! 
I Inov-8s hemland är parkruns ett stort inslag på helgerna och ambitionen med den här modellen är att fungera som instegsmodell för löpare som vill ut och testa mer stig, en door-to-trail-sko helt enkelt. Det som skiljer den från Inov-8s andra modeller är den väl tilltagna dämpningen och ett drop på 8mm. Jag har nu sprungit längre pass både på asfalt, motionsspår, stig och allt kombinerat i ett och jag gillar verkligen modellen. Det är ingen sko att rekommendera för grisiga, tekniska stigar men springer man mycket motionsspår med asfalt till och från så tycker jag absolut att det är en sko att testa. Jag har den faktiskt även med som skokandidat till Lavaredo Ultra Trail i sommar


Vidare till nästa, Inov-8 Trailtalon 250!

Nästan som en rak motsats till föregående sko så har Trailtalon tagits fram för att vara en snabb sko på hårdpackade stigar. Jag vill minnas att den också var ersättaren till den omåttligt populära modellen Race Ultra 270, en sko som jag nästan avgudar och använde på Marathon des Sables. Trailtalon 250 har inte gjort mig besviken utan jag vågar nog säga att den är bättre än sin föregångare. Lite mjukare känsla mot underlaget, lite bättre grepp och lite lägre vikt. Det är fortfarande ingen modell som gillar en riktig lerfest men en aning lera på stigen är inga problem.

Det var de senaste tillskotten i min skohylla så nu går vi vidare till några modeller jag skaffade under vår/sommar 2017 och vi börjar med favoriten Inov-8 X-Talon 225, barfotaskon Merrell Trail Glove 4 och så rundar vi av med Inov-8 Roclite 290. Jag har också fått chansen genom Trailrunningsweden och Salming running att testa Salming Trail 5, den recensionen finns här.

2017-års favorit, Inov-8 X-Talon 225!
Under mina två vändor till Åre under sommaren 2017 så sprang jag nästan varje pass i X-Talon 225 och i den miljön med berg, regn och lera tror jag inte det finns någon bättre modell att springa i. Jag har sprungit långt över 100 mil i ursprungsmodellen X-Talon 212 men jag tycker den här är bättre och det beror mest på att det i princip samma sko men man känner sig lite mer skyddad i den något tyngre modellen. Den som en strumpa på foten och sulan är utrustad med 8mm dubbar som i princip alltid hittar grepp! Ska du bara köpa en modell för riktigt grisiga stigar så behöver du inte leta längre. För mig funkar dom kanon för distanser upp till 40km, ska det springas längre än så vill jag ha lite mer sko. Det enda negativa jag har att peka på är hållbarheten, jag fick tidigt stora hål i meshen men jag tror det beror mest på att jag borde ha gått upp en halv storlek då det är precision fit på den här modellen.

Supersköna barfotaskon Merrel Trail Glove 4!
Under sensommaren slog jag till på ett par Merrell Trail Glove 4 och satan vilken skön sko det är! 0 drop och tunn sula så är du inte van med låga drop så rekommenderas som alltid att skynda långsamt. Det är en riktig sommarsko för torra stigar, där visar den sig från sin bästa sida. Greppet är aningen begränsat på leriga stigar men så länge man håller tungan rätt i mun så brukar det gå bra ändå. Eftersom sulan är så tunn så är det ofrånkomligt att man kommer känna av underlaget, speciellt när man trampar på vassa stenar men jag tycker att man lär sig att planera sin löpning bättre när man springer med barfotaskor så man ger f*n i att trampa på sånt som kan göra ont

Och avslutningsvis, Inov-8 Roclite 290!
Förväntningarna på den här modellen var skyhöga, mitt första par skor från Inov-8 var ett par Roclite 240 och det är ett av mina topp3 skor någonsin. Modellserien Roclite har levt ett liv i dunkel sen dess, jag har haft både 280 och 295 men känslan har varit långt ifrån likadan. Men inför 2017 blåstes det in nytt liv i serien och 290 lanserades med mycket uppmärksamhet. Det är en bra sko som funkar i de flesta miljöer, både motionsspår och leriga stigar. Som många skor med rockplate kan den upplevas lite stum och hård men jag tycker ändå den gör ett bra jobb när man springer i steniga områden, jag använde dessa för Matterhorn Ultraks och där fungerade dom perfekt. Jag har haft lite svårt för snörningen, Inov-8 har skapat nått de kallar Adapterweb. Det har för mig varit svårt att knyta skon så som jag vill ha det och ibland har det även orsakat en del smärta på ovansidan av foten. Det är en bra sko men den nådde inte riktigt helt upp till mina förväntningar.

Nu kör vi full fart mot våren, sommaren och framför allt Lavaredo!

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X