Mål och mening med träningen

Jag har just kommit hem från Dalarna och Halvvasan, mitt första skidlopp. Det var kallt, blåsigt och jag frös så mycket runt munnen att det var svårt att pricka...

1 mars, 2018 |
Min största energikälla! Den dagliga träningen, rutinen att ge sig ut oavsett väder. Dessa soliga vinterdagar är det bara njutning.

Jag har just kommit hem från Dalarna och Halvvasan, mitt första skidlopp. Det var kallt, blåsigt och jag frös så mycket runt munnen att det var svårt att pricka rätt med blåbärssoppan.

Till och med tungan var frusen men tinade upp av de varma dryckerna. Mina gamla skidor som jag åkt på rätt så lätt tidigare under vintern gillade tydligen inte alls de kalla spåren och gav mig tillfälle att öva stakning både uppför och nedför backarna. 5 timmar tog det, precis som jag gissade innan även om jag hade hoppats på snabbare åkning.

Det var jobbigt, såklart, men så värt varenda meter. Jag nådde ett mål som jag haft med min träning och när jag väl kommit till hotellet och den varma duschen kunde jag njuta av upplevelsen och känslan. Och bestämde mig rätt snart för att träna för 9 mil nästa år. Ett mål ett år fram i tiden, ett år till av motivation.

Vasaloppsarrangörerna kan sin sak efter alla år, organisationen som möter deltagarna är kunnig, vänlig och glad. Alla, ifrån den första sprudlande damen som hjälper oss med att bunta ihop skidor och stavar, till nummerlappsutdelaren, vallapersonalen, busschauffören, funktionärer på kontrollerna och den fantastiska publiken som trotsade isande vind, alla är helt fantastiskt uppmuntrande och energigivande. Det har ni lyckats bra med, Vasaloppet, att inspirera era funktionärer. Det är en stor anledning till att jag vill komma tillbaka, att få uppleva atmosfären som ni skapar.

I startfållan i Oxberg, redo för 45 km!

Men är själva målgången den stora vinsten med träningen, egentligen? Den korta stunden av total lycka och lättnad över att träningen var tillräcklig och att loppet är klart, är det den som är belöningen?

Inte för mig. Jag gillar den vardagliga träningen. Jag gillar löpningen i regn och i sol, i pannlampskenet och i motvinden. Jag gillar att känna mig stark och att se att jag utvecklas. Jag gillar att träningen gör mig bättre rustad för livet, för oväntade situationer och gör mig till en lite bättre människa. Det är det som är belöningen.

Men om jag inte hade haft loppen och utmaningarna att sikta mot hade jag nog inte tränat lika mycket eller lika kontinuerligt. Och det bygger självkänsla att prova nya sporter, som jag gjort det senaste året inför både Cykelvasan och nu Halvvasan. Att börja nästan från noll rent tekniskt och öva sig upp till en nivå där jag kan genomföra loppen och kunna glädjas under tiden skänker tillfredsställelse. Inte om jag jämför mig med andra medtävlande, för det finns så otroligt många duktiga idrottsutövare som är så fantastiskt mycket snabbare och uthålligare än jag, men det är ingen idé att jämföra sig med andra. Jag är jag, med just mina förutsättningar och tid till träning. Jag försöker att förvalta mina förmågor så bra jag kan, och bara mäta mina resultat mot mig själv.

Mitt tips till dig, fortsätt att sikta mot mål och utmaningar. Lägg upp en träning som leder dig framåt och ger mening. Njut av varje träningstillfälle när kroppen känns pigg och stark, försök även njuta eller iallafall känna tacksamhet också de gånger kroppen är tung och trött men du gör så gott du kan. Stunden av total lycka i målgången är så kort, träningstiden så mycket längre. Gör den värd ansträngningen.

Nu laddar jag om, från skidåkning till traillöpning! På lördag ska jag springa Åhus Trail Run i ett snöigt och vackert Skåne. Tjohoo!

Träning som är meningsfull. Som skapar minnen och upplevelser. Som är den stora belöningen, egentligen.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X