Bocksten Trailrun

Helgen som kommer är det dags för den fjärde upplagan av Bocksten Trailrun i Åkulla Bokskogar. Ett lopp som ökar i popularitet och växer för varje år. Jag har...

26 juni, 2018 |

Helgen som kommer är det dags för den fjärde upplagan av Bocksten Trailrun i Åkulla Bokskogar. Ett lopp som ökar i popularitet och växer för varje år. Jag har haft förmånen att få provspringa 23km-banan som också är den slinga som ultralöparna tar sig an två gånger. Nytt för i år är att start och mål har flyttats från Åkulla Friluftsgård till Öströö Fårfarm, vilket jag själv bara ser som en fördel. Åkulla Bokskogar är ett ganska vidsträckt område och det är i området kring Öströö som jag själv spenderar många av mina träningsrundor. Där finns också ett flertal av mina absoluta favoritstigar.

 

Mjuka, fina stigar i bokskogens skira grönska.

 

De som väljer att springa 23km eller 46km kommer att bjudas på en fantastiskt vacker bana. Det är förmodligen ett av de vackraste loppen som går att springa i Sverige om man som jag gillar att springa i skogsmiljö. Den underbara naturen är såklart en av de stora anledningarna till att loppet har vuxit så mycket på kort tid och årets bana lär inte göra någon besviken. Bockstengänget har pusslat ihop en bana som till största delen går genom skir bokskog med visst inslag av mosstäckt, trolsk granskog och lite blandskog.  Under resan passerar man 8 av de många glittrande sjöarna i området.

 

Skir bokskog med sin mjuka bädd av löv.

 

Tekniskt

 

Bocksten Trailrun är i första hand ett motionslopp, men i år har arrangören valt att göra banan lite mer teknisk än tidigare. Lite mer utmanande för motionärerna samtidigt som det blir ännu roligare löpning för de mer vana traillöparna. Andra halvan av loppet bjuder också på lite mer offtrail än vad vi har sett tidigare, men det är ganska snäll offtrail som även de ovana skogslöparna klarar av. Om jag känner killarna bakom BTR rätt är detta ett medvetet val för att skapa större variation i löpningen.

 

Vissa partier gäller det att hålla koll på var man sätter fötterna.

 

Första halvan av loppet bjuder inledningsvis på ett ganska snällt underlag med underbara single trackstigar. Dessa bryts då och då bryts av med lättlöpta grusvägar. Partierna med grusväg kommer oftast som ett välkommet avbrott från stigarna. Det är skönt att kunna rulla på i ett lite högre tempo än vad som är möjligt på de smala, slingrande stigarna. Efter ca 8km kommer dock ett rejält trixigt parti där det gäller att hålla tungan rätt i mun om man inte vill stå på näsan.

 

Underbara tekniska stigar

 

Ibland är det skönt när stigarna byts ut mot små grusvägar så att man kan öka steglängden lite.

Första halvan av loppet är också den vackraste med många tillfällen för fotostopp. Särskilt för de löpare som inte bryr sig så mycket om slut tiden utan är ute efter naturupplevelsen. Trots att jag har sprungit på de här stigarna många gånger kan jag själv inte låta bli att stanna upp och njuta av vyerna gång på gång. Det är ingen bra bana för att sätta hastighetsrekord, omgivningarna är alldeles för vackra för det.

 

Skir grönska och mossklädda stenar, vackert så det nästan gör ont.

Offtrail

 

Andra halvan av loppet är lite flackare än den första. Här bjuds löparna istället på en lite större dos av offtraillöpning. På den här delen finns också några riktigt vackra granskogspartier med mjuka mosstäckta stigar. Kantade av mossklädda stenar ger det skogen ett trolskt skimmer. På den här delen av banan hittade jag tack vare testrundan några nya stigar som jag inte kände till sedan tidigare. Stigar som jag definitivt kommer att utforska mer framöver.

 

Fin granskog med mjuka sköna stigar att tassa fram på.

 

Avslutningen av banan går längs med två av sjöarna där man delvis springer på stigar nästan precis nere vid vattnet. En lugn och stilla morgon som den jag själv fick uppleva i veckan så ligger sjöarna spegelblanka och ger en rofylld känsla. Trots att målet nu närmar sig är det väl värt någon extra minut för att stanna upp och njuta av lugnet nere vid vattnet. De flesta av löparna kommer ju inte att hamna på prispallen och då spelar någon enstaka minut kanske inte så stor roll. Passa istället på att göra upplevelsen så komplett som möjligt och njut av naturen och de vackra omgivningarna.

 

En spegelblank sjö - finns det något mer rofyllt?

 

Efter loppet rekommenderar jag ett besök i Öströö Fårfarms köttbod. Där kan ni handla fantastiskt fint kött från gårdens egna lamm och Highland Cattleboskap. Det finns också mängder med delikatesser som safter, marinader, chutneys osv. Att kvaliteten är bra fick de bevis på när de vann tävlingen "Sveriges skönaste gårdar" för några år sedan. Se https://www.ostroofarfarm.com/ för mer info.

 

Öströö Fårfarm - såväl caféet och köttboden är väl värda ett besök.

 

Det finns så vitt jag vet fortfarande platser kvar till alla distanser på loppet. Efteranmälan går bra att göra på plats. Välj mellan 5, 10, 23 och 46km på lördagen. Eller varför inte testa swimrun som går på söndagen med två olika distanser, 11km resp 23km. För mer info, se http://bockstentrailrun.se/ och http://www.bockstenswimrun.se/

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X