Kul på hjul – fjället kallar

Jag var ganska ny på löpning när jag fick höra talas om multisport för första gången. Av någon anledning googlade jag lite och fick av en slump upp en 6 timmars tävling i Sälen. Jag nämnde detta för min ’hurtiga’ kompis som höll på med klassikern. Tyckte att detta kanske vi kunde testa nästa år. Men varför vänta tyckte hon och vips så hade det slunkit iväg en anmälan!

Vi visste inte riktigt vad vi hade anmält oss till men förstod att vi behövde fixa cykel och lära oss minst vad som var upp och ner på en karta. Fixa cykel var den enkla biten för mig men det där med orientering….. jag ryser vid ordet och kastas tillbaka till ångesten jag upplevde vid varje tillfälle i skolan. Kl 10:00 gick starten på AIM Challenge 2011 på Gustavstorget i Lindvallen och vi tittade på kartan och ställde oss frågan -Vart är vi? Vi hade i alla fall förstått så mycket att vi skulle hitta olika kontroller som var värda olika poäng, högst poäng vinner men det gällde att vara i mål i tid! Inte nödvändigtvis först men innan kl 16 annars fick man poängavdrag.

”Traaaampa”

Efter lite kliande i huvudet förstod vi att vi måste nog försöka leta efter de där kontrollerna. Sakta sakta började vi få kläm på hur kartan såg ut och vi började stämpla. Vissa kontroller var roligare/svårare än andra. Vi tog oss över sumpmark, fastnade, kutade upp på bergstoppar, klättrade i stegar och cyklade massor. Det var en väldigt häftig känsla att vara ute på fjället, bli skitig, trött och försöka jobba tillsammans för att lägga upp nån slags strategi.

Dagen slutade med att vi hetscyklande från Tandådalen till Lindvallen. Kompisen upptäcker att jag är värdelös på att cykla o gör volter bredvid mig och skriker -Traaaampa! Vi kommer 8 ynka sekunder i mål och får poängavdrag. Vi som bara skulle ha lite kul o testa på inser att vi båda var mer tävlingsinriktade än vi trodde o var bara tvungna att få revansch året efter.

Förra lördagen, sju år senare, stod jag på startlinjen i Lindvallen för sjätte gången med min tredje tävlingspartner. Deltagarantalet i damklassen hade ökat rejält från första året vilket var roligt att se. Vi var ett gäng på 6 lag som åkt upp från Göteborgsområdet och de flesta var helt nya på detta vilket var roligt. Jag delade med mig av kartor från tidigare år så alla fick chans att skaffa sig en uppfattning om hur upplägget var.

klättra, springa, kräla, simma….

Huvuddelen av tävlingen utgår från att man tar sig med cykel runt bland de olika kontrollerna. Vid flera olika tidpunkter har jag dock känt att det hade gått tio gånger snabbare att springa då jag är så dålig på att cykla. Vid några tillfällen i lördags valde vi att lämna cyklarna och springa istället. Många väljer att cykla med cykelskor och här är den stora frågan….ta med löparskor eller inte. Jag hade inte gjort det….

Det gör ont att springa i rena cykelskor! Fötterna skrek efter mina kära Altra. Men jag höll mig i alla fall på fötterna och drog inte på mig några skador. Min lagkamrat hade aldrig varit igång i mer än 3-4 timmar så hon var lite nervös över hur hon skulle orka men tiden flyger när man har roligt och helt plötsligt var det bara en timme kvar av tävlingstiden. Det var ingen fara med tiden i år, det var snarare att jag kände att vi var för tidiga och borde hunnit nån mer kontroll. Men döm av min förvåning när jag senare på kvällen ser att vi kommit på 14:e plats av 52 damlag!! Det hade jag faktiskt inte trott.

När jag sen i lugn o ro tittar ordentligt på kartan ser jag massor av saker jag inte såg under tävlingen. Vad jag trodde var skoterstigar i ingenmansland var antagligen grusväg och fullt cyklingsbart… och vi var precis bredvid en kontroll som jag trodde låg på andra sidan en höjd (hint hint…kolla cirkeln inte siffran). Men huvudsaken var att vi hade roligt och jag ser varje AIM Challenge som en enorm lärdom på hur jag har förbättrat mig och vad jag kan fortsätta bli bättre på. Det är bara att inse att jag har en tävlingsdjävul inom mig som hela tiden vill mer och bättre.

Om man känner att man vill testa på något utöver ’vanlig’ traillöpningstävling så rekommenderar jag starkt att testa någon form av multisport. AIM Challenge öppnade verkligen ögonen för mig och min första tävlingspartner och vi deltog sedan i två andra lopp där löpningen hade en större del av upplägget. Vill man inte härja runt en hel dag i skogen finns ofta kortare/prova på klasser.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mitt mål är att finna balans i tillvaron, hålla mig frisk och inte dra på mig mer skador. Om allt det fungerar så hoppas jag stå på startlinjen till Åre Extreme 2019 och ta revansch på Eiger Ultra 51km

Född: 1977

Kontakt: [email protected]

Mål: Finna balans i tillvaron, hålla mig frisk och inte dra på mig mer skador. Att få uppleva nya stigar ger mig energi och inspiration. Största målet 2019 kommer vara 2XU Idre Fjällmarathon!

Motto: Kliv, kliv överlev!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Vi testar Icebugs sko NewRun! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Kan jag kalla mig löpare? Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Satsning på längdskidåkning i vinter! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Träningsparadiset Lost Villa Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X