Långpass: Eller hur jag lärde mig att inte oroa mig och sluta i tid

Tänkt på att allt är inviduellt och relativt. Allt behöver inte vara helt regelmässigt och man måste utgå från sig själv och sina egna förutsättningar. Jag utgår alltid ur...

20 augusti, 2018 |

Foto Tony Hoffström

Tänkt på att allt är inviduellt och relativt. Allt behöver inte vara helt regelmässigt och man måste utgå från sig själv och sina egna förutsättningar. Jag utgår alltid ur ett amatörperspektiv där man springer för rena nöjet, upplevelsen och för att må bra.

Långpassets längd kan skifta beroende på vem och hur mycket man tränar och vem du frågar. Definitionen brukar vara längre än 20 km eller i tid, längre än 90 minuter. En annat lite förenklat svar, "veckans längsta pass" men om man i veckan kör runt 5 km pass och avslutar med en tia faller det rent formellt längdmässigt, även om passet är det längsta man kört i veckan.

Foto Tony Hoffström

Det skiftar lite på var mina långpassen avverkas, allt efter humör och plan. Ett tag körde jag ganska mycket asfalt när jag tränade för rena marathonlopp. Det finns en fin cykelväg ut till en grannort och fram och tillbaka dit landade på runt 21 Km vilket var en bra siffra för mig. Praktiskt och bra.

Foto Tony Hoffström

Nu när jag gillar mer att springa i skogen blir det naturligt att långpassen sker där. Däremot gillar jag att underlaget inte är för tekniskt så det får gärna vara finare stig och skogsvägar. När tröttheten sätter in är det lätt att trampa fel och kanske stuka en fot om man har otur.

Foto Tony Hoffström

Jag har svårt att variera och framförallt sänka farten, det är jag väl medveten om (Strava ljuger aldrig) och jag jobbar på det. Att hålla alla pass i tröskelfart som det tyvärr blir många ggr. nu är sällan smart. Då jag i princip alltid har en rygga med energi och vätska, compeed och nån tröja med mig på långpassen blir farten naturligt lägre, i mitt fall runt 30 sek långsammare per km.

Foto Tony Hoffström

Mina långpass hamnar idag inom normen 90 min/runt 20 km. Eftersom jag har ultraambitioner bör iofs. de här passen vara längre men då jag försöker komma tillbaka efter löparknän etc. väljer jag att kliva av medan det fortfarande känns bra. Det lämnar mig också efteråt med en skön känsla och ett sug efter att få gå ut och göra ett nytt pass. Det är just nu viktigare än att få in de där extra kilometrarna.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X