Att få till träningen som föräldrar

David:

Jag blev pappa för första gången i september förra året. Lite mer än ett år har gått och jag har börjat reflektera lite över hur året har sett ut. Vad hade jag för förväntningar eller fördomar som visat sig stämma eller inte före och efter jag blev pappa? Från många håll fick vi höra att livet ändras totalt med ett barn, att framförallt träningen hamnar i andra hand och att förkylningar sätter stopp för allt vad kontinuitet heter. Men varför måste det vara så? Det finns ju otroligt många föräldrar som klarar av ett aktivit liv och fantastiska prestationer trots ett småbarnliv. Jag hade dock många åtaganden vid sidan av jobbet, och jag trodde att jag skulle få min sämsta träningssäsong på länge. Men vi bestämde oss iallafall för att vi skulle anpassa vårat nya liv till våra intressen, och att vår lilla Carla skulle få hänga med istället för att vi skulle säga nej till saker och ting.

Såhär i efterhand kan jag tycka att jag var lite väl orolig över framtiden med ett barn, men jag sitter även nu med facit i hand efter ett år (har dock ingen aning om hur det blir med förskoleförkylningar än). Jag har haft en fantastisk träningssäsong, levererat bra resultat och vi har tillbringar många timmar ute i naturen tillsammans med Carla. Vår första prioritet är alltid Carla, men vi har anpassat oss och framförallt blivit mer effektiva! Dagarna är fyllda och vi sitter inte ofta stilla, men vi hinner med det vi vill göra. Det tror jag är nyckeln till framgång för oss. Det ska sägas att alla barn är olika, och vi har haft turen med att kunna ta med Carla överallt utan att det blivit problem. Vi har även rest väldigt mycket, så det känns som om hon anpassat sig till ett liv i rörelse.

Men det är ju inte så enkelt att leva ett aktivt liv med träning och barn genom att bara bestämma sig för det. Vi har fått testa oss fram till det som funkar för oss och Carla, och tillslut hittade vi ett sätt som funkat för oss! Oftast tränar jag och Camilla på olika dagar, men ibland möts vi i dörren för att byta av varandra. Vi har ofta sprungit eller åkt skidor tillsammans med Carla i vår Thulevagn (en fantastiskt bra träningsform), och vi tar tillvara att träna på våra jobb. Jag har två friskvårdstimmar i veckan som jag utnyttjar till fullo och Camilla arbetar på Umeås största idrottsanläggning så hon får till en del pass i anslutning till arbetstiderna. Ibland blir det sena kvällar eller tidiga morgonar, helgerna brukar fyllas av längre pass! Det går oftast att hitta lösningar, bara man är lite öppen för att ändra sina träningsrutiner lite.

Förra vintern åkte vi ofta skidor tillsammans! Under passet kunde sedan jag eller Camilla åka iväg och åka lite själva, men Thulevagnens vikt gav mycket träning!

Funkar lika bra att springa med!

Jag tycker själv att jag blivit mer flexibel i mitt träningstänk. Jag har inget speciellt träningsschema, utan tränar ofta det som passar för dagen, men jag hindras långt ifrån av att jag har ett barn. Passen kanske inte alltid (men ofta) görs på de tider jag är van vid och ibland får jag hoppa över ett pass, men det är ingen katastrof för mig som är på denna nivå av träning. Vissa veckor innehåller färre timmar och vissa fler, men i längden jämnar det ut sig. Inför träningssäsongen 2019 har jag dessutom väldigt mycket färre uppdrag utanför jobbet som jag hade 2018, så det gör att jag kommer kunna träna ännu bättre nu! En stor skillnad för mig är att jag numera alltid presterar bra på träningspassen, för jag har inte tid till att slösa bort ett pass på grund av exempelvis dålig motivation. De timmar jag tränar tar jag tillvara på!

I övrigt försöker vi att vara aktiva ute i naturen, och då har en bärryggsäck varit fantastisk bra! I somras gjorde vi dagsturer på fjället med Carla på ryggen, och i höst under min pappaledighet har vi plockat mycket svamp i skogen tillsammans. Härligt för alla!

Carla stormtrivs i bärryggsäcken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X