Trailstafett i österrikiska Alperna – lagkänsla och vyer de luxe

Den vackra branta Gasteindalen och nationalparken Hohen Tauern är skådeplatsen för adidas INFINITE TRAILS World Championships den 27–30 juni. Stafetten utgör finalen i en serie lopp över hela världen och varje lag utgörs av tre löpare som springer tre olika banor över olika distanser och med olika stigning.
– De österrikiska alperna bjuder på vyer som tar andan ur dig. Och traillöpningen är fantastisk! Här finns gamla stigar från den tid då guld utvanns i Gasteindalen, en tradition med anor från 1400-talet, säger Sonja Güldner-Hamel i arrangörsstaben.

Lagkänslan lockar
Till det betagande landskapet läggs glädjen att tävla som ett lag.
– Vi vill ge traillöparna möjligheten att uppleva lagkänsla och delaktighet. Människor tycker om att göra saker tillsammans. Det är häftigt att se vad som händer i lagen under loppet. Hur löparna hejar på och peppar varandra, det är en fin energi.

Loppet går i känsliga områden med unik natur, därför månar arrangören om att inte påverka naturen och antalet lag är begränsat till 333 stycken.
– Banorna är lagda av lokala löpare som garanterat känner till de bästa stigarna. De går som högst på 2 400 meters höjd och jag kan garantera att oavsett vilken sträcka du springer så kommer du att få klättra. Vi har gjort ett omfattande arbete för att nå överenskommelser med hela 350 markägare, berättar Sonja.

Thermalbad och massage
Start, växling och mål sker på den alpina arenan i Bad Hofgastein. Här skapas en härlig atmosfär med mat, thermalbad, bastu och fri massage på arenan.
– Vi vill verkligen sätta löparna i centrum, det innefattar bland annat att de får middagsvouchers till våra partnerrestauranger och en fin brunch dagen innan loppet.

Banorna låter löparna njuta av höga toppar, vattenfall, bergsplatåer, alpina ängar och små byar.
– Det här är en unik upplevelse: naturen, området, gemenskapen, stämningen… Det är också häftigt att motionärer och världselit står på samma startlinje. Det här är en tävling som elitlöparna prioriterar, något man vill vinna. Man tycker om att springa för laget, det är något mer än att bara springa för sin egen skull. Flera starka lag är redan klara. Med tanke på sträckornas särarter med 25 km, 60 km och 40 km, blir det en hel del taktik i att sätta samman laget, säger Sonja.

Stafetten inleds med en prolog på 15 km som laget springer tillsammans. Prologen kan även springas som ett separat lopp. Två dagar senare startar stafetten med jaktstart efter hur lagen placerade sig tidsmässigt i prologen. När de tre individuella sträckorna är avklarade springer laget gemensamt en sista slinga på en kilometer. De snabbaste lagen väntas göra de 120 kilometrarna och över 7 000 höjdmetrarna på cirka 12 timmar.

Läs mer om adidas INFINITE TRAILS World Championships

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

Utvalda nyheter

Kungsleden med Emelie Forsberg

15 juni, 2019
Sommaren 2018 sprang Emelie Forsberg den 45 mil långa Kungsleden snabbare än någon annan tidigare. Leden som för en vandrare sällan tar mindre än 15…

Är du Startklar?

29 maj, 2019
I SAMARBETE MED STARTKLAR Försäkringar tillhör för de flesta den där mindre spännande admin-delen av livet. Det är ju så mycket roligare att sticka ut…

Inspiratörer

 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Formsvacka och självtvivel Anna Carlsson
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Vägen till 100 miles #2 Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

X
X