2XU Reflect Run

Reflect Run-utsikt

När mörkret kommer tidigare på eftermiddagen, när kvällen är kall, blåsig och regnig och skogen känns läskig är det lätt att hoppa över löpningen utomhus. Istället går man in på gymmet och springer på löpband eller möjligen på trottoarerna i området där man bor. Måste det vara så?

Nej inte alls! Löpning i mörka skogen med pannlampa är helt fantastisk!  Men jag förstår om det kan kännas obehagligt att springa ensam, därför är 2XU Reflect Run-kvällarna viktiga på flera sätt.

Redan förra året arrangerade min kompis Anna och jag en 2XU Reflect Run-kväll. Vi kollade efter lämpliga stigar, markerade med reflexspray på träden och vi hade sedan ett tillfälle när vi sprang med glada deltagare, både nybörjare och erfarna traillöpare. Anna och jag tyckte att det var så roligt! Och lite snopet att vi bara hade bokat upp EN kväll…

När vi fick förfrågan att hålla i reflexlöpningar även denna november bestämde vi snabbt att vi skulle köra alla fyra tisdagarna. I ett nytt område, välbesökt av orienterare, löpare, hundägare och förskolebarn. Skogsområdet är som en labyrint med stigar runt Råtjärn och kring Råberget här i Mölnlycke och vi hittade en fin slinga på 5 km som både var riktigt kuperad i bok- och ekskog men även med sköna, flacka slingrande granskogsstigar. Vi markerade upp den, provsprang med en kompis som visade var det var otydligt markerat och sen körde vi!

Strålande löpare.

Fyra tillfällen ordnade vi och det kom mellan 10 och 23 deltagare. Några var mycket erfarna skogslöpare och orienterare, de försvann snabbt i skogen och vi såg inte deras pannlampsken förrän i målet igen. För några deltagare var detta den första gången de sprang i skogen i mörker, och för vissa var detta fullständig traillöpningspremiär. En härlig dam som fyllt år dagen innan en av reflexlöpningarna hade som present till sig själv lovat att våga prova nya saker, och att lämna asfalten för att både springa på stig OCH i mörker tyckte jag var modigt!

Vi började alltid tillsammans. Det var vackert med den mörka skogen och ljusen som gungade fram på led. Pannlamporna lyste upp några meter av marken framför fötterna men resten var helt mörkt. Världen minskade till enbart det som just då befann sig i ljuskäglan, allt annat var oviktigt. Automatiskt sprang vi med kortare steg för att hålla bättre balans, lugnare tempo för att hinna se rötter och lera som skulle skuttas över. Koncentrationen var hög, helt närvarande i nuet. Att springa i skogen i mörker är meditation, jag blir lugn.

Jag märkte att några deltagare halkade runt på de hala löven där jag hade utmärkt fäste. Så jag kontaktade Icebug och fick låna en låda av deras provskor, både med och utan ståldubb. Det blev en uppskattad överraskning, likaså att de kunde köpa skorna väldigt billigt om de var nöjda efteråt.

Provskor!

Till den sista löpningen fick vi också gels och bars från Umara som deltagarna kunde ta innan löpningen eller spara till längre träningar, och när löparna kom i mål fick de glögg och pepparkakor i värmen från en liten brasa. Vi hade också utlottning av paraplyer med reflextyg som vi fått av ett företag.

Energi till löpare

Flera av deltagarna berättade att de hade sprungit reflexbanan på egen hand och tagit med familjemedlemmar eller kompisar. Jag har fått mail från personer som undrar var banan börjar, de har inte kunnat springa med oss just på tisdagar men vill gärna prova den ändå. Ett gäng killar hade det som träning innan skön bastu i närliggande Finnsjögården, jag mötte dem när jag satte upp några extra reflexer en kväll. Och detta gör mig så glad, att banan används och springs. Att skogen inte står tom, tyst och oanvänd så fort mörkret lagt sig om kvällarna.

Igår sprang jag precis i skymningen, utan pannlampa. Det är också en speciell upplevelse att inte riktigt se hur fötterna landar utan förlita sig på att kroppen balanserar och sinnena uppfattar stigen även när mörkret faller.

Snart Lucia, då lyser vi upp lite extra! Ha en fin vecka!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X