Nytt år och nya mål

Ett nytt år har rullat i gång av bara farten, det rullar på rätt fort numera när man hunnit med ganska många år. Ytterligare ett år blir ju bara en allt mindre andel av alla år så att säga. I dag var det dags för årets första lite längre trail-pass när jag körde klubbens Train & Run, med tåget till Hallstahammar och sedan drygt 3 mil på Bruksledens steniga stigar hem till Västerås. En härligt solig dag med ett tunt hårdfruset snötäcke

Genom Skansbergets fornborg

Med nytt år och tom löparkalender måste man börja få till nya planer, dels måste det finns något där framme som peppar motivationen och sedan är det ju tyvärr så att för många populära lopp måste man hänga på låset om man skall hinna få en startplats.

Förra året fanns det bara ett enda stort mål i planeringen, Cape Wrath Ultra med 400 km och 8 dagar genom de Skotska högländer. Det blir inte så mycket fler lopp ett sådant år, det tär både på kroppen, plånboken och de semesterdagar som skall räcka till så mycket annat. Samtidigt älskar jag att ha riktigt utmanande mål som flyttar ribban uppåt en liten bit till, som är så där på gränsen att man inte vet om det faktiskt kommer att gå ändå in i mål. Numera gäller detta inte att sätta nya PB’n längre eller överhuvudtaget att springa max snabbt, utmaningen skall istället helst ligga i om man kan ta sig i mål eller inte, med både fysisk och mental utmaning.

Under hösten har det blivit lite begränsat med träningen, ena hälen har fortsatt att trilskas och motivationen har brustit lite. Kände att jag för 2019 skulle satsa på lite ”mindre” lopp för att få uppleva fler och gärna testa lite nya saker. I början av november satte jag mig framför datorn och surfade runt, plötsligt hade jag 3 anmälningar på plats i lopp som har funnits lite i bakhuvudet även tidigare. Alla 3 är inte förrän till hösten så det finns tid att bygga upp träningen och om det passar kan jag kanske göra någon impulsstart under våren. Det blir 3 helt olika lopp och utmanande på olika sätt.

Först ut är det Vertical K i Åre den 30 juli. För 5:e året kör man en vertikal kilometer från torget rätt upp på Skutan, 1000 hm rakt upp. Det är inget jag varit i närheten av att pröva som lopp, även om jag sprungit mycket i bergen och även om jag sprungit upp på Skutan förrut så har jag inte kört en ren Vertical K. Det blir en kul grej och jag kommer vara låååångt ifrån banrekordet som är på grymma 41:36.

Brant uppför i Åre     Foto: Fjällmaraton

Några veckor senare är det dags för andra Jämtländska berg. Den 24 augusti är det Bydalsfjällens Fjällmaraton. Ett lopp som jag sneglat på i flera år men som inte blivit av. 50 km i fjällen har blivit en ganska normal sträcka för mig i olika lopp under senare år, men här bjuds det på mycket mera spektakulär terräng för att vara i de svenska fjällen.

I Dromskåran Bydalsfjällen      Foto: Fjällmaraton

Till sist kommer årets ”ribba”, de andra två loppen blir jobbiga men om det inte är några skador eller så så skall det vara målgång på dessa, men den 2 november är det dags för ribban, lite bortom gränsen för vad man kanske klarar. Kullamannen Ultra, Sveriges utan tvekan tuffaste 100 miles lopp. Först 8 mil ”transportlöpning” utmed den vackra kusten och sedan börjar loppet på riktigt. 3 varv på en extremt tuff bana över Kullaberg. Det blir tredje året för den distansen i tävlingen och finisher rate är nedåt 25%, det säger en del. Jag har inte kört ett nonstopp 100 miles lopp på några år nu så vi får se vad det blir av detta, när ribban ligger och dallrar.

Utmanande Kullaberg     Foto: Kullamannen

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Fem viktiga träningstips; #3 Bröderna Backa
  Läs mer
 • Tempoökning i värme Linda Doktar
  Läs mer
 • Race Report - Ragnar Relay Run Lake Mälaren 2019 Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • Vlog v25 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Backträning i midsommar Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Race Report - EcoTrail Stockholm 32 km Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Runt, runt, runt..... Karin Ådale
  Läs mer
 • Sjöloppet! Vinnare och banrekord! Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

sön07jul10:00Mora Trail8 km, 15 km, 30 kmRegion:Dalarna

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

X
X