Förbered dig på blodigaste allvar – spring loppet med lätt hjärta!

Vinterlöpning

Föreställ dig allt besvärligt som skulle kunna hända under loppet, ha strategier för att lösa problemen, men spring sedan loppet med lätt hjärta och njutning.

Ja, så är min filosofi inför ett lopp som jag ska springa. Jag tänkte mycket på det just efter Sandsjöbacka Trail 50 km. Loppet gick ju så bra, jag var glad, kroppen var stark och jag fick aldrig några tunga tankar. Hade jag överdrivit min oro för allt som kunde gå fel? Var alla skräckscenarier i onödan? Jag hade försökt att visualisera alla saker som kunde gå fel och hitta lösningar på dem, till ingen nytta?

Nej, när förberedelserna inför ett lopp resulterar i ett lyckat lopp, tror jag att man har gjort rätt. Jag tror att man inte kan vara för noggrann, desto längre och svårare lopp – desto mer detaljerad förberedelse krävs. Den fysiska träningen är en sak, det gäller att vara förberedd på distansen, underlaget och terrängen, men det är ändå den enkla delen tycker jag. Det är ju ”bara” att springa och träna styrka. Den mentala träningen är svårare, det kräver övning att styra sina tankar, att acceptera det som är svårt och gör ont utan att lägga kraft på att oroa sig under loppet.

En speciell sak som hjälper mig under lopp är att jag helt tänker bort tempo och eventuell sluttid. Det klart att jag vill fixa reptider och jag vill komma i mål innan det stänger, men annars sätter jag ingen press på mig att prestera en ”bra” tid. Min prestation mäter jag bara i känslan under loppet. I vackra naturupplevelser. I gemenskap och samtal med andra löpare. Om jag kommer i mål och har den sköna känslan inombords av att ha tagit ut mig fysiskt med en glad och stark kropp då har jag suget och längtan efter att göra det om och om igen. Och det är väl ändå det som är det allra viktigaste med löpningen, att vi ska hålla på med det hela livet!

Morgondimma

Loppen som jag planerar under året är guldströsslet på mitt löparliv. De är skatter som glimrar i framtiden och som jag längtar efter att få öppna och se vad de innehåller. Soluppgångar, gnistrande iskristaller, vågskvalp eller underbar utsikt över fjällvidder. Nya vänner, gamla vänner och intensiv själslig närvaro när skyddande lager skalas av under långa löpningar. Det kallar jag äventyr!

Mina tre främsta lopp 2019 är 2XU Idre Fjällmaraton, det fantastiska fjällarrangemanget som Trailrunning Sweden tillsammans med ett antal partners ordnade för första gången förra sommaren. En vecka senare är det dags för årets längsta utmaning Icebug Xperience Ultra, ett 50 mileslopp längs den bohuslänska skärgården där vi passerar vackra kustsamhällen, klippor och vindpinade skogar i en svag doft av salt hav. Därefter ser jag fram emot Kullamannen Trail och Dubbeldöden, två varv runt Dödens zon med 2000 höjdmeter. Där kommer jag verkligen att få använda mental styrka såväl som starka ben!

Springa lopp på en frusen sjö!

Nästa längre lopp nu i vinter blir det spännande Frozen Lake Marathon i Norge, premiärupplagan! Jag springer halvmara-distansen som är ett varv på den plogade banan på sjöisen. Plattare lopp går ju inte att få, heller inte blåsigare?!

Därutöver strösslar jag med några kortare äventyr och glada upplevelser, t ex ser jag fram emot det gemytliga Wienerbrödsloppet i Helsingör i augusti där energistationerna svämmar över av små söta wienerbröd!

Att längta och se fram emot spännande lopp, att få förbereda sig, träna och ladda. Visst är det fantastiskt att vara löpare!?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Formsvacka och självtvivel Anna Carlsson
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Vägen till 100 miles #2 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Sommar på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

X
X