Med kamerans hjälp till utveckling

Jag har nyligen börjat filma mig själv när jag springer och upptäckt nyttan med det, så till den grad att jag kommer att göra det oftare och i större utsträckning under våren. Nu är underlaget snö och is och jag vet att hur bra dubbar jag än har, så springer jag mycket stelare vintertid. Jag har en slags ständig halkberedskap och anspänning i kroppen (bara för att jag vet att jag är så pass gammal nu att vurpar jag så bryter jag troligtvis ben kors och tvärs). När underlaget blir lite säkrare till våren, så kommer jag utrusta en kompis med min Go Pro-kamera och be om lite filmhjälp.

Redan nu när jag filmade ensam så upptäckte jag saker på filmmaterialet som inte alls motsvarade hur jag upplevde min löpning. Till exempel så trodde jag inte att jag överpronerar så pass mycket i terränglöpning som jag faktiskt gör. Jag är en överpronerare av rang och en gång i tiden när jag enbart körde asfaltslöpning så hade jag ”kilskor”, formgjutna inlägg mm för att motverka överpronationen. Jag har släppt detta helt då jag fått för mig att när jag springer i skog och mark så varierar terrängen löpsteget ändå, men filmklippen nu visade att jag överpronerar nästan varje fotisättning. Det här ska bli intressant att filma till våren när jag springer på lite mjukare underlag än den nu hårda, frusna marken.

Det andra jag såg var att jag fortfarande får en fotisättning lite framför kroppen. Jag upplever att jag får isättningen under mig, men det syntes tydligt på filmen att det inte var så.

Vad jag gjorde nu var att filma mig själv i olika vinklar med kameran på en selfiepinne och kunde se mitt löpsteg från sidan, framifrån och bakifrån. Materialet importerade jag till ett videoredigeringsprogram hemma på datorn och spelade sedan upp det i extrem långsam slowmotion. Jag kunde även kolla ”frame by frame” och se exakt när foten tog i mark och jämföra position mot för centrumpunkten på min höft och centrumpunkten på min axel. När jag sedan tar hjälp av en vän i vår så kommer jag också be denne filma armrörelserna så jag ser hur jag pendlar och hur överkroppen rör sig.

Jag har tidigare gjort löpanalyser och bland annat sprungit på löpband med sensorer kopplade på kroppen och kameror som filmar allt, vilket i sig var intressant. Samtidigt är det en helt annan femma när man springer ute i terrängen mot för på löpband.

Filmsnutten här är bara en liten kompilation av det dryga 20 min långa materialet jag spelade in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

Född: 1977

Kontakt: [email protected]

Mål: Bli starkare, snabbare och uthålligare

Motto: Alla kan, bara man vill och vågar försöka

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

Senaste blogginläggen

 • Egentligen persade jag på halvmaraton i våras... Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Vlog V33 - Spränger milvallen på loppet 6 Sjöar Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • Vertical K Bo Johansson
  Läs mer
 • Swimrun på hemmaplan Linda Doktar
  Läs mer
 • Inför Idre Fjällmara Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Pryltest - Coros Apex Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X