Variation i träningen är nyckeln för Amanda

2018 blev ett framgångsrikt och lärorikt år för Karlshamnstjejen Amanda Nilsson. Hon radade upp segrar i flertalet större svenska traillopp, däribland Kullamannens Dödens Zon, 2XU Idre Fjällmaraton 28 km, Skrylle Challenge och Bocksten Trailrun. Nu väntar en ny säsong för konditionsstarka Amanda som tävlar för Ryssbergets IK.

Till vardags är det verkligen full fart i Amandas liv. En vanlig träningsvecka under vintern innehåller ca 15 timmar konditionsträning, utöver det studier till fysioterapeut, ett jobb som PT OCH så är hon fystränare för fotbollsklubben. Med studierna förlagda till Lund innebär det 1h 40 min enkel väg i pendling från Blekinge.
– Jag brukar kunna nyttja tiden på tåget till att plugga eller sova, men visst är det lite slitsamt med så många resor. Särskilt de veckor jag behöver resa alla fem veckodagarna.

Fjolåret var långt ifrån enbart medvind för Amanda som under inledningen av året brottades med skadeproblem. En inflammerad hälsena innebar att hon under flera månader helt fick avstå från löpningen och istället hitta alternativa träningsformer. När hon ser tillbaka på skadeperioden kan hon ändå se något positivt i det.
– Absolut, det fick mig att upptäcka andra träningsformer och gjorde att jag klarade av att ha hålla en högre träningsvolym än tidigare. När jag kom tillbaka och kunde börja springa igen, kände jag mig starkare än någonsin.

Det var också under skadeperioden ifjol som hon började öka upp den simträning hon startat upp ett år tidigare. En träningsform hon nu fastnat för och kontinuerligt kombinerar med löpningen.
– En vanlig träningsvecka för mig nu i vinter består av 4-6 löppass och lika många pass i bassängen. Utöver det brukar det bli ett pass på cykeln eller på skidor om förhållandena tillåter.

Till 2019 är det nya mål som väntar för Amanda. Den ökade simträningen har lett till att årets huvudmål är swimrun-loppet ÖtillÖ i september. Sedan blir det en hel del lokala traillopp, där hemmaloppet Blekinge River Trail ligger henne varmt om hjärtat. Det blir också en start i Åhus Trailrun och premiären av Trailrunning Sweden Store Trailtour den 2 mars.

Amanda har inlett 2019 med en överlägsen seger i Bocksten Trailruns vintervariant i januari, där endast fyra killar kunde hålla henne bakom sig i spåret på den 24 km långa banan.
– Det känns som att formen är bra och det är kul att bryta av vinterträningen med en tävling, säger Amanda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

Utvalda nyheter

Kungsleden med Emelie Forsberg

15 juni, 2019
Sommaren 2018 sprang Emelie Forsberg den 45 mil långa Kungsleden snabbare än någon annan tidigare. Leden som för en vandrare sällan tar mindre än 15…

Är du Startklar?

29 maj, 2019
I SAMARBETE MED STARTKLAR Försäkringar tillhör för de flesta den där mindre spännande admin-delen av livet. Det är ju så mycket roligare att sticka ut…

Inspiratörer

 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Formsvacka och självtvivel Anna Carlsson
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Vägen till 100 miles #2 Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

X
X