Petter vann i italienska skidbackar


I lördags bjöd Winter Eco Trail by Night på 13 km och 1 500 höjdmeter på den italienska sidan av Mont Blanc-massivet. Petter Restorp, som bor i Chamonix, lyckades vinna loppet på fjärde försöket. Vi bad honom berätta om sin lördagskväll:

”Varje år sedan fem år tillbaka arrangerar Valle d’Aosta Trailers ett lopp mitt i vintern. Det är kort men brant och gör en loop i skidbackarna i Courmayeur i Italien. Det är inget stort lopp och stämningen är familjär, med många som verkar känna varandra rätt väl. De flesta är italienare, men en och annan fransman och några övervintrande britter brukar hitta dit. Flera av de andra löparna har skimo-dräkter på sig, men springa är nog vad de helst vill syssla med. Jag tolkar det lite som en revolt, eller åtminstone ett utbrytningsförsök, mot snön och kylans grepp om alptopparna. I år var det 120 personer som stod på startlinjen trots några plusgrader och ihärdigt regn.

För mig var det fjärde gången jag deltog. Första året kom jag 6:a och året därpå 4:a. Förra året kom jag 3:a och nu i år lyckades jag vinna. Jag tycker att det är ett kul och lite annorlunda evenemang, ett mäktigt träningspass och ett sätt att testa formen och stämma av inför den stundande säsongen. Jag vet att det finns riktiga vertikalmonster där ute som är svåra att slå i sin hemmamiljö, men jag försöker så klart. Det är alltid kul att stå på startlinjen och känna hur hornen växer.

Jag brukar alltid vara lite seg i starten men kom iväg hyfsat. Man har stegjärn på fötterna men snön var rätt slafsig i början och mycket av kraften från stegen äts upp av snön. Jag tog snart ledningen men hade en löpare i hälarna och fjolårets tvåa inte långt efter. Att ligga först är ju en bra position men samtidigt strategiskt rätt kasst. Det är ganska mycket jobbigare eftersom man måste ha koll på banmarkeringar och trampa ut stegen i snön. Kommer man efter så är det bara att klampa på i samma fotspår. I sista branta uppförsbacken lyckades jag dock skapa en liten lucka bakåt och när det bar iväg utför så släppte jag alla bromsar. Det känns som nåt mellanting mellan att springa och ramla och halka. Ur balans mest hela tiden men på nåt sätt lyckades jag hålla mig på fötterna och kunde korsa mållinjen som första man 1 500 höjdmeter längre ner.

Vinsten tar jag med mig som ett kvitto på att träningen funkar och ett löfte om en fortsatt bra säsong 2019!”

Foto: Stefano Jeantet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Välkommen på reflexlöpning i Jönköping Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Big's backyard ultra: det sitter i huvudet Anna Carlsson
  Läs mer
 • Ibland tänkte jag... vad ska andra tro? Annika Repo Wallman
  Läs mer
 • Bland vågor och maneter Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X