Petter vann i italienska skidbackar


I lördags bjöd Winter Eco Trail by Night på 13 km och 1 500 höjdmeter på den italienska sidan av Mont Blanc-massivet. Petter Restorp, som bor i Chamonix, lyckades vinna loppet på fjärde försöket. Vi bad honom berätta om sin lördagskväll:

”Varje år sedan fem år tillbaka arrangerar Valle d’Aosta Trailers ett lopp mitt i vintern. Det är kort men brant och gör en loop i skidbackarna i Courmayeur i Italien. Det är inget stort lopp och stämningen är familjär, med många som verkar känna varandra rätt väl. De flesta är italienare, men en och annan fransman och några övervintrande britter brukar hitta dit. Flera av de andra löparna har skimo-dräkter på sig, men springa är nog vad de helst vill syssla med. Jag tolkar det lite som en revolt, eller åtminstone ett utbrytningsförsök, mot snön och kylans grepp om alptopparna. I år var det 120 personer som stod på startlinjen trots några plusgrader och ihärdigt regn.

För mig var det fjärde gången jag deltog. Första året kom jag 6:a och året därpå 4:a. Förra året kom jag 3:a och nu i år lyckades jag vinna. Jag tycker att det är ett kul och lite annorlunda evenemang, ett mäktigt träningspass och ett sätt att testa formen och stämma av inför den stundande säsongen. Jag vet att det finns riktiga vertikalmonster där ute som är svåra att slå i sin hemmamiljö, men jag försöker så klart. Det är alltid kul att stå på startlinjen och känna hur hornen växer.

Jag brukar alltid vara lite seg i starten men kom iväg hyfsat. Man har stegjärn på fötterna men snön var rätt slafsig i början och mycket av kraften från stegen äts upp av snön. Jag tog snart ledningen men hade en löpare i hälarna och fjolårets tvåa inte långt efter. Att ligga först är ju en bra position men samtidigt strategiskt rätt kasst. Det är ganska mycket jobbigare eftersom man måste ha koll på banmarkeringar och trampa ut stegen i snön. Kommer man efter så är det bara att klampa på i samma fotspår. I sista branta uppförsbacken lyckades jag dock skapa en liten lucka bakåt och när det bar iväg utför så släppte jag alla bromsar. Det känns som nåt mellanting mellan att springa och ramla och halka. Ur balans mest hela tiden men på nåt sätt lyckades jag hålla mig på fötterna och kunde korsa mållinjen som första man 1 500 höjdmeter längre ner.

Vinsten tar jag med mig som ett kvitto på att träningen funkar och ett löfte om en fortsatt bra säsong 2019!”

Foto: Stefano Jeantet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

Utvalda nyheter

Kungsleden med Emelie Forsberg

15 juni, 2019
Sommaren 2018 sprang Emelie Forsberg den 45 mil långa Kungsleden snabbare än någon annan tidigare. Leden som för en vandrare sällan tar mindre än 15…

Är du Startklar?

29 maj, 2019
I SAMARBETE MED STARTKLAR Försäkringar tillhör för de flesta den där mindre spännande admin-delen av livet. Det är ju så mycket roligare att sticka ut…

Inspiratörer

 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Formsvacka och självtvivel Anna Carlsson
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Vägen till 100 miles #2 Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

X
X