Aktivitet eller träning?

Som många av er säkert har förstått så förespråkar vi en aktiv vardag. Vi vill att alla rör på sig varje dag, oavsett vilken intensitet eller tid man hinner med. Men en generell uppfattning av oss är att många räknar sin aktiva livsstil efter hur många träningspass i veckan man hinner med att träna. Men vad betyder egentligen ordet träning? För oss kan det vara något helt annat än för dig, och det är så individuellt utifrån intressen och livssituation. Ett träningspass kan ju variera allt ifrån 20 till 120 minuter (eller mer/mindre) beroende på hur man ser det. Ändå baseras ens fysiska status ofta efter hur många träningspass man genomför i veckan eller hur långa träningspassen är. Är inte det orimligt?

Att räkna antal pass som vi tränar i veckan medför ofta lite stress. Antingen för att vi inte hinner genomföra alla pass vi tänkt eller för att ”alla andra” tränar så mycket mer. Och då är dessa träningspass definierade utifrån att vi är ombytta till träningskläder, är aktiva en viss tid och sedan duschar efteråt. Varje person har en viss mängd med tid avsatt för det varje vecka, som ska hinnas med tillsammans med allt det andra vi har att göra i vardagen. Vi tror däremot inte att det är så svart eller vitt, för hur ofta tränar vi i veckan jämfört med hur aktiva vi är?

Att basera vår fysiska status efter antal träningspass eller träningstimmar vi utför i veckan ger en skev bild. Vi kan exempelvis säga så mycket som att vår träningsmängd inte alltid speglat våra prestationer på tävlingar. Däremot har vi alltid varit väldigt aktiva i vardagen, och det tror vi har gett oss en stor fördel i vår träning och prestation. Vår vardag är ofta full av olika aktiviteter (till exempel cyklar vi överallt, vistas mycket i skogen, åker alpina skidor på vintern, leker med barn, promenerar osv.). Det kan verka orimligt att jämföra på det sättet, men vi får ju otroligt mycket gratis träning tack var det! Men vi räknar inte det som rena träningstimmar, för att vi inte är ombytta eller håller en viss intensitet. Vi håller koll på ungefär hur många träningstimmar i veckan vi har, men vi värderar inte vår fysiska status efter det och vi känner oss trygga med att missa något pass då och då just för att vi har en aktiv vardag. Det kompenserar så mycket! Och vi är övertygade om att det ser ut såhär för väldigt många och att det hellre ger ett bättre självförtroende än om man bara fokuserar på rena träningstimmar.

Vår uppmaning till er är därför att tänka på hur mycket ni är aktiva under veckorna, hellre än hur många träningspass eller träningstimmar ni gör! Det ser helt enkelt så olika ut för alla, och vi undervärderar oss själva om vi inte ser hur aktiva vi är under en vecka. För det räknas också! Värt att nämna är att det här inte minskar våra kvalitativa och hårdare pass inriktat mot en viss prestation. Det gör bara dom passen mycket bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Fem viktiga träningstips; #3 Bröderna Backa
  Läs mer
 • Tempoökning i värme Linda Doktar
  Läs mer
 • Race Report - Ragnar Relay Run Lake Mälaren 2019 Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • Vlog v25 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Backträning i midsommar Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Race Report - EcoTrail Stockholm 32 km Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Runt, runt, runt..... Karin Ådale
  Läs mer
 • Sjöloppet! Vinnare och banrekord! Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

sön07jul10:00Mora Trail8 km, 15 km, 30 kmRegion:Dalarna

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

X
X