Breda fötter inte målgruppen – skotestet i Trailrunning Sweden bekräftar

Jag har inte speciellt breda fötter generellt sett, men sett till traillöpare och då särskilt Europeiska (italienare, fransmän mfl) så har jag breda fötter. Eller rättare sagt de verkar ha väldigt små och smala fötter i de länderna, många traillöpare (herrar) har 39-41 i skostorlek. Självklart så riktar sig våra skotillverkare mot den stora marknaden för trailskor, vilket är våra alpina länder i Europa.

Svenskar, Finnar och Norrmän är bara en klick i havet. Jag blev dock glad över att se att VJ satsade lite mer åt trailhållet då jag tänkte att det bolaget som ändå är finskt kanske kunde sikta in sig på lite mer nordiska fötter. Tji (nästan) fick jag.

Köpte ett par VJ XTRM för ett tag sedan och greppet är HELT suveränt. Skon är redan på en förstaplats tillsammans med mina Saucony Peregrine 4 som jag hoppas aldrig slits ut, för de skorna är helt fantastiska. Det hörs ett klistrande ljud när jag springer och VJ-skorna är helt fantastiska – men skär in lite för tidigt på mina fötter. Jag har inte så breda fötter vid tårna, men VJ-skorna börjar runda av precis där mina fötter är som bredast så att säga. Ett par Salomonskor går inte i huvud taget. De skär in långt innan, så enda sättet att få dem sköna är att springa med 3 storlekar för stora skor. Simfötter typ. Saucony hade mig perfekt som målgrupp med Peregrine 4. Smal men på rätt ställen och helt sjukt bra grepp. Hej skoguden, låt aldrig denna sko dö för mig! Sedan Peregrine 6 så har skon gjort om och är mycket fluffigare. Som att springa med kanintofflor istället för tighta trail runners. Peregrine är tyvärr passé med nya modellen.

Altra verkar dock ha greppat att alla fötter inte är italienska spaghettifötter, men altra i sin tur kör bara 0-drop. För all del, är du tränad för det och har vader som klarar av det, så absolut, men mina vader är helt sönderkörda efter en ultra på 4 mm drop. 0 drop på en 110 km fjällmara, no way, jag blir lätt skadad i tre år.

Det jag saknar i Trailrunningswedentestet är att tillverkade som t.ex. Inov8 faktiskt har val där man kan välja skor och få mer plats i tåbox och få lite bredare läst. Jag önskar personligen att fler skotillverkare öppnar upp för fler fötter och Salomon som jag har som mina vandringskängor och skor som har varit med på allt från Aconcagua till Everest, har ju vandringsskor som är perfekta för mina fötter. Det är bara så fort det ska springas i berg som italienarnas fötter gäller som standard. Jag skulle vilja fotstrejka tills att fler skotillverkare insåg att de behöver fler uppsättningar av sin favoritsko för att slå igenom på bredden, inte minst i våra nordiska länder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

Född: 1977

Kontakt: [email protected]

Mål: Bli starkare, snabbare och uthålligare

Motto: Alla kan, bara man vill och vågar försöka

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

Senaste blogginläggen

 • Arosa/Lenzerheide äventyr i Schweiz Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • När dagisbacillerna vinner... Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Egentligen persade jag på halvmaraton i våras... Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Vlog V33 - Spränger milvallen på loppet 6 Sjöar Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • Vertical K Bo Johansson
  Läs mer
 • Swimrun på hemmaplan Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X