Breda fötter inte målgruppen - skotestet i Trailrunning Sweden bekräftar

Jag har inte speciellt breda fötter generellt sett, men sett till traillöpare och då särskilt Europeiska (italienare, fransmän mfl) så har jag breda fötter. Eller rättare sagt de verkar...

17 april, 2019 |

Jag har inte speciellt breda fötter generellt sett, men sett till traillöpare och då särskilt Europeiska (italienare, fransmän mfl) så har jag breda fötter. Eller rättare sagt de verkar ha väldigt små och smala fötter i de länderna, många traillöpare (herrar) har 39-41 i skostorlek. Självklart så riktar sig våra skotillverkare mot den stora marknaden för trailskor, vilket är våra alpina länder i Europa.

Svenskar, Finnar och Norrmän är bara en klick i havet. Jag blev dock glad över att se att VJ satsade lite mer åt trailhållet då jag tänkte att det bolaget som ändå är finskt kanske kunde sikta in sig på lite mer nordiska fötter. Tji (nästan) fick jag.

Köpte ett par VJ XTRM för ett tag sedan och greppet är HELT suveränt. Skon är redan på en förstaplats tillsammans med mina Saucony Peregrine 4 som jag hoppas aldrig slits ut, för de skorna är helt fantastiska. Det hörs ett klistrande ljud när jag springer och VJ-skorna är helt fantastiska - men skär in lite för tidigt på mina fötter. Jag har inte så breda fötter vid tårna, men VJ-skorna börjar runda av precis där mina fötter är som bredast så att säga. Ett par Salomonskor går inte i huvud taget. De skär in långt innan, så enda sättet att få dem sköna är att springa med 3 storlekar för stora skor. Simfötter typ. Saucony hade mig perfekt som målgrupp med Peregrine 4. Smal men på rätt ställen och helt sjukt bra grepp. Hej skoguden, låt aldrig denna sko dö för mig! Sedan Peregrine 6 så har skon gjort om och är mycket fluffigare. Som att springa med kanintofflor istället för tighta trail runners. Peregrine är tyvärr passé med nya modellen.

Altra verkar dock ha greppat att alla fötter inte är italienska spaghettifötter, men altra i sin tur kör bara 0-drop. För all del, är du tränad för det och har vader som klarar av det, så absolut, men mina vader är helt sönderkörda efter en ultra på 4 mm drop. 0 drop på en 110 km fjällmara, no way, jag blir lätt skadad i tre år.

Det jag saknar i Trailrunningswedentestet är att tillverkade som t.ex. Inov8 faktiskt har val där man kan välja skor och få mer plats i tåbox och få lite bredare läst. Jag önskar personligen att fler skotillverkare öppnar upp för fler fötter och Salomon som jag har som mina vandringskängor och skor som har varit med på allt från Aconcagua till Everest, har ju vandringsskor som är perfekta för mina fötter. Det är bara så fort det ska springas i berg som italienarnas fötter gäller som standard. Jag skulle vilja fotstrejka tills att fler skotillverkare insåg att de behöver fler uppsättningar av sin favoritsko för att slå igenom på bredden, inte minst i våra nordiska länder.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X