Test av Icebug – 3 nya trailskor sommar 2019

Löpning i solnedgång och rådjursprassel

Behöver du uppdatera dina trailskor efter vinterns slitage? Här kommer tips på tre riktigt sköna Icebugskor med bra grepp, utvecklade för tre lite olika typer av löpning, underlag och distanser. Vilka passar dina behov?

Vårvärme, torra stigar och kvittrande fåglar. Ingen mössa eller vantar behövs längre här på västkusten och vi förbereder oss för en ny, spännande trailsommar med massor av upptäckslöpning och härliga lopp. Att säsongens Icebugskor har nya färgsättningar och ser ut som nyutslagna vårblommor gör ju löpningen ännu roligare, eller vad tycker du?

Icebug Oribi4 RB9X

Icebug Oribi4 RB9X är en mjuk och väldigt skön trailsko. Den är snäll och välkomnande och passar utmärkt för nya traillöpare. Jag upplever den mer dämpad och ombonad än föregångaren Oribi3 men den har samma sula av RB9X-gummi som är speciellt utvecklat för bra fäste på våta klippor och stenar.

 

Grepp

Jag gillar verkligen att den har större dämpning än tidigare, det här är en sko som kan användas både till skogsstig och hårdare underlag så den passar utmärkt till långpass där det även ingår grus eller asfalt. Oribi4 är bredare än Acceleritas och Spirit, som jag skriver om här nedan, så om du vill sprida ut tårna mer är detta ett bra val. Jag har nyss använt dem på långpass på torra stigar, efter några timmar i skogen är det skönt att fötterna får plats att svälla utan att det känns trångt och stumt. Jag tycker också om de vackra blåa färgerna och att de har reflexdetaljer, så snygga!

Icebug Acceleritas7 RB9X

Icebug Acceleritas7 RB9X är absolut en av mina största favoriter av alla trailskor som jag har sprungit med. Den är smal och sitter tight, jag glider aldrig omkring inne i skon och det känns tryggt att veta att foten hamnar precis där jag vill när jag trampar ner. Sulan är kraftigt mönstrad för grepp i våt lera, mossar och hala löv och eftersom den har låg vikt är den lätt att springa på framfoten med och hoppa på grästuvor och berg. Skotyget närmast sulan är förstärkt och skyddar foten mot väta, hårda stenar och grenar.

Riktigt fint grepp

Jag känner mig snabb i Acceleritas7 och använder skon till löpningar i mjuk skog, intervall-pass både i mossa och på grus och så klart till traillopp. Och jag älskar färgerna! Årets sko är gjord i ett annat tyg än tidigare och det verkar som om det är lättare att få skon ren efter lera vilket jag uppskattar, annars hade jag nästan inte velat smutsa ner den… men skor som uppmanar till skogsäventyr ska så klart bli leriga.

Icebug Spirit7 OLX

Icebug Spirit7 OLX är en riktig orienteringssko, utvecklad i samarbete med Tove Alexandersson. Den sitter lika nära och skönt på foten som Acceleritas, men den har även 14 st ståldubbar i sulan. Det här är en sko för off-trail, för OCR-lopp och för alla hala, halkiga och svåra underlag. Liksom på Acceleritas är tyget förstärkt närmast sulan.

Bästa greppet med ståldubbar

Jag använde Spirit i vintras på isiga och hala underlag, men de passar lika bra till sommarens löpningar i tuff terräng och snabba pass. Det är en befriande känsla att veta att skon fäster överallt och att jag inte behöver vara försiktig på rötter och kletiga löv.

En tidig morgon på Skatås ryggar.

Icebug är numera klimatpositiva!

Vet du om att Icebug är världens första outdoorskoföretag som är klimatpositiva? Läs mer på hemsidan här. Jag tycker att det är jättespännande att allt fler företag, organisationer och privatpersoner drar sitt strå till stacken för att minska sina utsläpp av växthusgaser. Icebug följer inititativet Climate Neutrale Now som lanseras av FN vilket består av följande tre steg:

 1. Man mäter företagets utsläpp av växthusgaser under produktion, transport och verksamhet.
 2. Företaget arbetar aktivt för att minska utsläppen.
 3. Företaget kompenserar varje år för de utsläpp som inte går att undvika genom att investera pengar i projekt som reducerar växthusgaser och är certifierade av FN.

Icebug vet ännu inte exakt hur stora utsläpp de gör men väljer att betala 30% mer än den uppskattade mängden utsläpp. Vill du veta mer om hur du kan bli klimatneutral? Läs mer här på FN ”Climate Neutrale Now!

Jag tycker om att springa i Icebugskor, de passar både mina fötter och den typen av löpning som jag älskar. Jag tycker att det är extra roligt att det är ett litet, svenskt och till och med ett göteborgskt företag som har lyckats så väl med trailskor som uppmuntrar till rörelse utomhus under hela årets skiftningar. Och att de dessutom jobbar aktivt och engagerat för miljön gör dem även till ett företag att se upp till, som andra kan lära av och följa efter.

Den 5 maj ordnar Icebug sitt första Backyard Trail Spring-evenemang i Jonsereds skogar. Tidigare har de under flera år haft ett höstevent med löpning bakom huvudkontoret men nu kommer banorna att gå på andra sidan av E20. Välj mellan 6 km eller 16 km och skynda dig med anmälan, 25 april stänger den. Jag ska springa 16 km, det kommer att bli på nya stigar och det ska bli jätteroligt att få upptäcka ett område som jag inte har sprungit i tidigare.

Hojta om vi ses!

Vårlöpning vid havet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
 • En fullträff i Åre Bröderna Backa
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Bo Johansson
  Läs mer
 • Höstlöpning utan hosta Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X