Test av Icebug – 3 nya trailskor sommar 2019

Löpning i solnedgång och rådjursprassel

Behöver du uppdatera dina trailskor efter vinterns slitage? Här kommer tips på tre riktigt sköna Icebugskor med bra grepp, utvecklade för tre lite olika typer av löpning, underlag och distanser. Vilka passar dina behov?

Vårvärme, torra stigar och kvittrande fåglar. Ingen mössa eller vantar behövs längre här på västkusten och vi förbereder oss för en ny, spännande trailsommar med massor av upptäckslöpning och härliga lopp. Att säsongens Icebugskor har nya färgsättningar och ser ut som nyutslagna vårblommor gör ju löpningen ännu roligare, eller vad tycker du?

Icebug Oribi4 RB9X

Icebug Oribi4 RB9X är en mjuk och väldigt skön trailsko. Den är snäll och välkomnande och passar utmärkt för nya traillöpare. Jag upplever den mer dämpad och ombonad än föregångaren Oribi3 men den har samma sula av RB9X-gummi som är speciellt utvecklat för bra fäste på våta klippor och stenar.

 

Grepp

Jag gillar verkligen att den har större dämpning än tidigare, det här är en sko som kan användas både till skogsstig och hårdare underlag så den passar utmärkt till långpass där det även ingår grus eller asfalt. Oribi4 är bredare än Acceleritas och Spirit, som jag skriver om här nedan, så om du vill sprida ut tårna mer är detta ett bra val. Jag har nyss använt dem på långpass på torra stigar, efter några timmar i skogen är det skönt att fötterna får plats att svälla utan att det känns trångt och stumt. Jag tycker också om de vackra blåa färgerna och att de har reflexdetaljer, så snygga!

Icebug Acceleritas7 RB9X

Icebug Acceleritas7 RB9X är absolut en av mina största favoriter av alla trailskor som jag har sprungit med. Den är smal och sitter tight, jag glider aldrig omkring inne i skon och det känns tryggt att veta att foten hamnar precis där jag vill när jag trampar ner. Sulan är kraftigt mönstrad för grepp i våt lera, mossar och hala löv och eftersom den har låg vikt är den lätt att springa på framfoten med och hoppa på grästuvor och berg. Skotyget närmast sulan är förstärkt och skyddar foten mot väta, hårda stenar och grenar.

Riktigt fint grepp

Jag känner mig snabb i Acceleritas7 och använder skon till löpningar i mjuk skog, intervall-pass både i mossa och på grus och så klart till traillopp. Och jag älskar färgerna! Årets sko är gjord i ett annat tyg än tidigare och det verkar som om det är lättare att få skon ren efter lera vilket jag uppskattar, annars hade jag nästan inte velat smutsa ner den… men skor som uppmanar till skogsäventyr ska så klart bli leriga.

Icebug Spirit7 OLX

Icebug Spirit7 OLX är en riktig orienteringssko, utvecklad i samarbete med Tove Alexandersson. Den sitter lika nära och skönt på foten som Acceleritas, men den har även 14 st ståldubbar i sulan. Det här är en sko för off-trail, för OCR-lopp och för alla hala, halkiga och svåra underlag. Liksom på Acceleritas är tyget förstärkt närmast sulan.

Bästa greppet med ståldubbar

Jag använde Spirit i vintras på isiga och hala underlag, men de passar lika bra till sommarens löpningar i tuff terräng och snabba pass. Det är en befriande känsla att veta att skon fäster överallt och att jag inte behöver vara försiktig på rötter och kletiga löv.

En tidig morgon på Skatås ryggar.

Icebug är numera klimatpositiva!

Vet du om att Icebug är världens första outdoorskoföretag som är klimatpositiva? Läs mer på hemsidan här. Jag tycker att det är jättespännande att allt fler företag, organisationer och privatpersoner drar sitt strå till stacken för att minska sina utsläpp av växthusgaser. Icebug följer inititativet Climate Neutrale Now som lanseras av FN vilket består av följande tre steg:

 1. Man mäter företagets utsläpp av växthusgaser under produktion, transport och verksamhet.
 2. Företaget arbetar aktivt för att minska utsläppen.
 3. Företaget kompenserar varje år för de utsläpp som inte går att undvika genom att investera pengar i projekt som reducerar växthusgaser och är certifierade av FN.

Icebug vet ännu inte exakt hur stora utsläpp de gör men väljer att betala 30% mer än den uppskattade mängden utsläpp. Vill du veta mer om hur du kan bli klimatneutral? Läs mer här på FN ”Climate Neutrale Now!

Jag tycker om att springa i Icebugskor, de passar både mina fötter och den typen av löpning som jag älskar. Jag tycker att det är extra roligt att det är ett litet, svenskt och till och med ett göteborgskt företag som har lyckats så väl med trailskor som uppmuntrar till rörelse utomhus under hela årets skiftningar. Och att de dessutom jobbar aktivt och engagerat för miljön gör dem även till ett företag att se upp till, som andra kan lära av och följa efter.

Den 5 maj ordnar Icebug sitt första Backyard Trail Spring-evenemang i Jonsereds skogar. Tidigare har de under flera år haft ett höstevent med löpning bakom huvudkontoret men nu kommer banorna att gå på andra sidan av E20. Välj mellan 6 km eller 16 km och skynda dig med anmälan, 25 april stänger den. Jag ska springa 16 km, det kommer att bli på nya stigar och det ska bli jätteroligt att få upptäcka ett område som jag inte har sprungit i tidigare.

Hojta om vi ses!

Vårlöpning vid havet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

04sep(sep 4)21:3006(sep 6)12:00FeaturedLudvika Trailweekend9 km, 10 km, 16 kmLandskap:Dalarna

lör05sep18:0020:00FeaturedMaxFastigheter Trail Run1km, 5km, 10kmLandskap:Västmanland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 2019 vs 2020 ur ett träningsperspektiv Linda Doktar
  Läs mer
 • Första veckorna utan (tränings)-rutiner! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trailrunning Sweden startar löpargrupper! Välkommen till Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X