Tillräckligt långsamt för ett snabbt Icebug Backyard Trail

Söndagens tävling i Jonsered är den tredje deltävlingen i TRS Trailtour, men för mig blir det den första. Även om jag sällan haft så dålig förhandskoll på en tävlingsbana kommer här i vanlig ordning mina tankar inför loppet. För egen del ska det framförallt bli kul att se hur kroppen svarar efter en ovanligt stabil vinterträning.

Banan

Egentligen har jag inte mer koll på banan än vad som går att få från kartan till höger (klicka på ”More info…” för att få lite vettigare storlek på den). En gång har jag försökt cykla MTB genom området men minns bara att det var väldigt blött, att jag fick bära cykeln en del och att jag tänkte ”här skulle vara roligare att springa”. Även minnena från O-ringen 2004 har bleknat en del. Att banan blir rolig, tuff och varierad tvivlar jag inte på. Skogarna runt Göteborg har en tendens att bjuda på mycket fin löpning om bara arrangören bryr sig om att skylta banan ordentligt. Och det tvivlar jag inte heller på, Tourchef David har varit tydlig i sin utmaning till arrangörerna!

Banan mäter 16.6 km och ska enligt Trace de Trail bjuda på 810 meter stigning. Det låter som en rejäl överdrift och jag blir (positivt) överraskad om den verkliga totalstigningen är mer än 400 meter. Största höjdskillnaden är den mellan start-/målområdet (Jonsereds fabriker) och förbi Alingsåsleden/E20, så efter bara några kilometer kommer vi ha avverkat nära en fjärdedel av banans totala stigning. Ett perfekt tillfälle att öva på en kontrollerad start – se de första 10-15min som en förlängd uppvärmning. Ordet mjölksyra ska du inte känna till förrän du kommit åtminstone halvvägs in i loppet. I den småkuperade varierade skogen på södra sidan av motorvägen (kilometer 2-15) kommer loppet att avgöras, men de relativt lättlöpta sista två kilometrarna mot mål öppnar för stordåd om du lyckats spara energi till en kraftfull avslutning! Kom bara ihåg att hålla handbromsen dragen första halvan av loppet. Det ska i vanlig ordning kännas som en löjligt långsam promenad, farten ska inte vara högre än vad du orkar hålla i snittfart genom hela loppet, pulsen ska helst inte nå över tröskel/85%. Åtminstone inte förrän första stigningarna är avklarade.

Förhandstipset i siffror

Damer

 1. Emy Thorén
 2. Karin Nilsson
 3. Moa Pettersson

Herrar

 1. Fredrik Bakkman
 2. Jens Wängdahl
 3. Patrik Lindegårdh

Förhandsfavoriterna

I gårdagens inlägg från TRS Trailtour nämns främst storfavoriten Fredrik Bakkman på herrsidan och Emy Thorén samt Karin Nilsson på damsidan. Bland damerna hoppas jag verkligen att Emy ska få kliva högst upp på pallen, men det kommer att bli en jämn kamp hela vägen in i mål. Även Moa Pettersson nämns och hon blir en spännande bricka i spelet. Är hon i form som för några år sedan så vågar jag lova att hon vinner! Herrklassen är nog egentligen avgjord redan innan start (om inte Fredrik får för sig att gå baklänges på händer runt banan). Visserligen utmanas han av Jens Wängdahl, som definitivt kommer att kunna hänga på ganska länge. Men mitt förhandstips är att ju längre Jens försöker hänga på desto större blir segermarginalen. Det vore förstås kul om jag har fel och det blir jämnt. Det tycker nog till och med Fredrik? Men även om de båda är elitorienterare så finns det en viss rangordning även mellan sådana. Vidare nämns Patrik Lindegårdh och jag själv som aspiranter på pallplatser. Jag tackar ödmjukast för omnämnandet. Men Patrik behöver nog sätta skorna på fel fot och armvärmarna runt halsen om jag ska ha en chans att utmana honom om en pallplats. Dessutom har det lossnat rejält för min klubbkompis Daniel Frantzich, så jag är mycket nöjd om jag slår mig in bland de fem första herrarna på söndag. En annan viktig faktor är förstås att anmälan fortfarande är öppen på söndag morgon och att det säkert finns fler bland de föranmälda som lyckats undvika TRS-radarn.

Det var nog allt för den här gången.
Tack och adjö – fiskespö!

2 svar till “Tillräckligt långsamt för ett snabbt Icebug Backyard Trail”

 1. Peter Lindquist skriver:

  Grymt bra prestation, svindlande nära en pallplats såg jag! Bra jobbat!

 2. Andreas Lundblad skriver:

  Tack! Ja det var ju inte så långt borta. Någon kilometer extra så hade jag kanske hunnit förbi en löpare till. Avancerade rätt rejält sista tredjedelen av loppet 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

Född: 1986

Kontakt: [email protected]

Mål: Att hålla mig stark, frisk och någorlunda snabb. Och leva intensivt, länge!

Motto: Life is about collecting true stories your grandchildren will never believe

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

Senaste blogginläggen

 • Arosa/Lenzerheide äventyr i Schweiz Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • När dagisbacillerna vinner... Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Egentligen persade jag på halvmaraton i våras... Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Vlog V33 - Spränger milvallen på loppet 6 Sjöar Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • Vertical K Bo Johansson
  Läs mer
 • Swimrun på hemmaplan Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X