Tillräckligt långsamt för ett snabbt Icebug Backyard Trail

Söndagens tävling i Jonsered är den tredje deltävlingen i TRS Trailtour, men för mig blir det den första. Även om jag sällan haft så dålig förhandskoll på en tävlingsbana...

3 maj, 2019 |

Söndagens tävling i Jonsered är den tredje deltävlingen i TRS Trailtour, men för mig blir det den första. Även om jag sällan haft så dålig förhandskoll på en tävlingsbana kommer här i vanlig ordning mina tankar inför loppet. För egen del ska det framförallt bli kul att se hur kroppen svarar efter en ovanligt stabil vinterträning.

Banan

Egentligen har jag inte mer koll på banan än vad som går att få från kartan till höger (klicka på “More info…” för att få lite vettigare storlek på den). En gång har jag försökt cykla MTB genom området men minns bara att det var väldigt blött, att jag fick bära cykeln en del och att jag tänkte “här skulle vara roligare att springa”. Även minnena från O-ringen 2004 har bleknat en del. Att banan blir rolig, tuff och varierad tvivlar jag inte på. Skogarna runt Göteborg har en tendens att bjuda på mycket fin löpning om bara arrangören bryr sig om att skylta banan ordentligt. Och det tvivlar jag inte heller på, Tourchef David har varit tydlig i sin utmaning till arrangörerna!

Banan mäter 16.6 km och ska enligt Trace de Trail bjuda på 810 meter stigning. Det låter som en rejäl överdrift och jag blir (positivt) överraskad om den verkliga totalstigningen är mer än 400 meter. Största höjdskillnaden är den mellan start-/målområdet (Jonsereds fabriker) och förbi Alingsåsleden/E20, så efter bara några kilometer kommer vi ha avverkat nära en fjärdedel av banans totala stigning. Ett perfekt tillfälle att öva på en kontrollerad start – se de första 10-15min som en förlängd uppvärmning. Ordet mjölksyra ska du inte känna till förrän du kommit åtminstone halvvägs in i loppet. I den småkuperade varierade skogen på södra sidan av motorvägen (kilometer 2-15) kommer loppet att avgöras, men de relativt lättlöpta sista två kilometrarna mot mål öppnar för stordåd om du lyckats spara energi till en kraftfull avslutning! Kom bara ihåg att hålla handbromsen dragen första halvan av loppet. Det ska i vanlig ordning kännas som en löjligt långsam promenad, farten ska inte vara högre än vad du orkar hålla i snittfart genom hela loppet, pulsen ska helst inte nå över tröskel/85%. Åtminstone inte förrän första stigningarna är avklarade.

Förhandstipset i siffror

Damer

  1. Emy Thorén
  2. Karin Nilsson
  3. Moa Pettersson

Herrar

  1. Fredrik Bakkman
  2. Jens Wängdahl
  3. Patrik Lindegårdh

Förhandsfavoriterna

I gårdagens inlägg från TRS Trailtour nämns främst storfavoriten Fredrik Bakkman på herrsidan och Emy Thorén samt Karin Nilsson på damsidan. Bland damerna hoppas jag verkligen att Emy ska få kliva högst upp på pallen, men det kommer att bli en jämn kamp hela vägen in i mål. Även Moa Pettersson nämns och hon blir en spännande bricka i spelet. Är hon i form som för några år sedan så vågar jag lova att hon vinner! Herrklassen är nog egentligen avgjord redan innan start (om inte Fredrik får för sig att gå baklänges på händer runt banan). Visserligen utmanas han av Jens Wängdahl, som definitivt kommer att kunna hänga på ganska länge. Men mitt förhandstips är att ju längre Jens försöker hänga på desto större blir segermarginalen. Det vore förstås kul om jag har fel och det blir jämnt. Det tycker nog till och med Fredrik? Men även om de båda är elitorienterare så finns det en viss rangordning även mellan sådana. Vidare nämns Patrik Lindegårdh och jag själv som aspiranter på pallplatser. Jag tackar ödmjukast för omnämnandet. Men Patrik behöver nog sätta skorna på fel fot och armvärmarna runt halsen om jag ska ha en chans att utmana honom om en pallplats. Dessutom har det lossnat rejält för min klubbkompis Daniel Frantzich, så jag är mycket nöjd om jag slår mig in bland de fem första herrarna på söndag. En annan viktig faktor är förstås att anmälan fortfarande är öppen på söndag morgon och att det säkert finns fler bland de föranmälda som lyckats undvika TRS-radarn.

Det var nog allt för den här gången.
Tack och adjö – fiskespö!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X