Low Tatras och sista dagarna i Slovakien

Så är vi inne på sista veckan i Slovakien. På söndag beger vi oss hemåt igen, genom Polen, Tyskland och Danmark, Sverige och så slutligen till Abisko. Sedan sist...

6 juni, 2019 |

Så är vi inne på sista veckan i Slovakien. På söndag beger vi oss hemåt igen, genom Polen, Tyskland och Danmark, Sverige och så slutligen till Abisko. Sedan sist jag skrev så har jag hunnit med en hel del löpning i bergen, ett beckyardpass på 6 timmar, en tältnatt på Slovakiska vischan samt två nätter i The Low Tatras. Low Tatras är, precis som det låter, lägre än High Tatras med en högsta topp på 2036 meter (Dumbier) och bergen är mindre dramatiska. Vyer, natur och djurliv är dock precis lika bra och jag hade turen att springa på ett par hjordar med bergsgetter. Jag blev också väldigt positivt överraskad över den relativt höga springbarheten uppe på kammarna och det var skönt att få ett pass som innebar mer löpning då High Tatras, med sina mer tekniska leder för mig inneburit en hög andel powerhike. Det har varit en ynnest att få uppleva både High och Low och både jag och Roger funderar på om vi inte ska ta en veckas renodlat träningsläger (alternativt skidsemester) i Low Tatras. Minuset hittills har varit att det i jämfört med i vår svenska fjällvärld är väldigt mycket turister, och jag är glad över att vi är här innan den riktiga högsäsongen drar igång, trots att det innebär att en del del leder i High Tatras fortfarande är stängda på grund av lavinrisken och för att skydda djurlivet. Det sistnämnda är väldigt rikt och jag ser rådjur, hjortar och rävar på i princip varenda tur. Jag har även sett ett par minkar, ett murmeldjur och diverse olika fåglar (ex storkar och rovfåglar).

Lite bilder från Low Tatras

 

Vad som också hänt sedan jag skrev sist är att Scout fyllt fyra år. Scout är alltså min hund och jag hade tänkt detta inlägg som en närmare presentation av honom, men sen kom jag på att det kanske är på sin plats att jag berättar lite mer om mig själv först. Så Scout får helt enkelt nästa inlägg (men han är alltså den stora håriga varelsen ni ser på en hel del bilder). Precis som det står i presentationen inspiratörer här på Trailrunning.se så heter jag Anna, är 33 år och bor sedan fyra år tillbaka i Abisko. Jag jobbar som guide på Activities in Abisko, och är numera också delägare i företaget. tillsammans med min partner in crime Roger. Vi sysslar med lite av varje, men framför allt skoter-, norrsken-, snösko-, fiske-, vandring- och löpturer och vintern är s k high season. Vi driver även ett litet hostel med fyra rum och åtta bäddar. Det har nu gått sex år sedan sedan jag bestämde mig för att flytta till fjälls (innan Abisko pluggade jag och jobbade i Jämtlandsfjällen) och det är mitt livs absolut bästa beslut. Helt ärligt går det inte en dag som jag inte är tacksam över att få bo och leva i den här typen av natur, nära tystnaden, och att inte ha så mycket folk och "brus" runt omkring mig.

Jag har alltid tränat mycket men att springa och röra mig på fjället är en helt annan sak. Det är kärlek, lycka, terapi, lek och nakenhet. Det finns ingenstans jag känner mig så nära mig själv. Att springa traillopp är dock ett ganska nytt intresse och jag sprang min första ultratrailtävling för mindre än två år sedan. Ska jag vara helt ärlig så ÄLSKAR jag inte att tävla, även om jag gillar det skarpt, men det är väldigt långt ifrån huvudanledningen till varför jag springer. Jag frågar mig rätt ofta varför jag egentligen ska envisas med att springa lopp, jag menaar det här med att bli nervös, vila, träna "rätt" men jag har kommit fram till att jag är alldeles för nyfiken på mina egna gränser för att inte försöka. Att "tävla" breddar "komfortzonen", och är också en sätt att träffa en massa trevliga människor (ultratraillöpare är generellt det).

Så här ser det ut där jag vardagsspringer:

Det här året bjuder på en hel del roliga lopp, varav några jag sprungit tidigare samt en del nya. Bra mix helt enkelt. De som v'äntar är:
- Älvdalen backyard ultra (ÄBU) 15/6: målsättning åtminstone distansrekord för mig vilkjet innebär minst 25 varv.
- Keb classic 43 km 7/7: Nytt lopp för mig, träning
- Swedish Alpine Ultra (SAU) 107 km 20/7. 3e starten, träning men hoppas på pers dvs sub 12.33.
- Arctic circle race 17 km 17/8: 2a gången, träning men hoppas på pers.
- TDS under UTMB-veckan 28/8: 1a gången, målsättning rätt och slätt att ta mig i mål.
Kullamannen 100 miles 1/11: 2a gången, hoppas på en ok avslutning på säsongen.
Sen följer kanske ett par mindre lopp på hemmaplan.

Träningsmässigt har jag som målsättning att "sy" ihop fler leder på hemmaplan. Det finns fortfarande oändliga möjligheter till nya turer och både dalgångar och toppar att upptäcka. Ju mer tid jag spenderar på fjället desto fler ideér dyker upp. Lite som livet, ju mer man lever desto roligare blir det. Sen handlar ju verkligen inte allt om att springa! För mig är timmaena ute tillsammans med Scout, vakna på fjället, att få uppleva väder och årstider minst lika viktigt. Att springa är bara ett sätt att göra det på.

 

/Anna

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X