Välkommen till Beech 2019, Nackheland och Bocksten Trailrun!

Beech 2019s höjdpunkt inträffar lägligt, bara någon vecka efter att det är som ljusast. Deltävling nummer 8, Hallandsetappen, i TRS Trailtour. Jag syftar förstås på Bocksten Trailrun, som går i hjärtat av Nackhelands bokskogar den 29 juni. Här lärde jag mig springa och en gång i tiden kunde jag, precis som alla någorlunda aktiva Nackhebor, orienteringskartan över området mer eller mindre utantill. Nu har det gått 10-15 år sedan dess och kartminnet börjar väl blekna något. Men stigarna förbi ”Rolfsa stuga”, Skärbäcks gård och Öströö Fårfarm kommer alltid kännas som hemma. Följ med på en resa genom centrala Nackheland!

Än finns det platser till samtliga distanser: Till loppets hemsida och anmälan –>

Öströö Fårfarm, Slottsstigen och Bergastigen

Öströö heter orienteringskartan där vi tränade kurvbildsorientering och där vi sprang förbi i stort sett varje tisdagskväll på de sista kilometrarna av Skärsjön runt. Öströö är numera mest känt för sin Fårfarm med Café, Lammsafari, Gårdsbutik och mycket mer. Men Öströö är även tävlingscentrum för Bocksten Trailrun lördagen den 29 juni. En väl vald plats för såväl tävling som träning. Här passerar Slottsstigen som sitter ihop med Bergastigen som i sin tur är länkad till Bexellstigen och så vidare. Träningspassen kan alltid avslutas med en fikakorg från caféet, oavsett om du springer eller cyklar på stigarna eller om du åker rullskidor på min backrunda. Glöm bara inte att kolla öppettiderna först.

Själva tävlingsbanan på Bocksten Trailrun börjar här med en kortare asfaltssträcka följt av en liten grusbacke och efter 1.5 km ansluter vi till den anrika stigen runt Skärsjön, fast åt ”fel” håll. Först några hundra meter längs Skärsjöns södra strand men ganska snart får vi känna på den första två lite större stigningarna och banans kanske tuffaste utförslöpa efter knappt 4 km. Strax därefter delar sig korta och långa banan, där den korta börjar dra sig tillbaka mot mål medan den långa tar sig in i nästa delstat – Skärbäck!

En karta över de många markerade stigarna i nordöstra Nackheland, där tävlingen utgår från sydvästra hörnet och delvis följer Slottsstigen, Bergastigen och Bexellstigen.

Tävlingsledaren Mattias Skärbäck, som förstås är uppvuxen i just denna delstat, njuter av ljuset på en av de stigfria sträckorna av BTR-banan.

Skärbäcks gård, Kalvsjöstigen och Lillasjöstigen

Skärbäck är alltså delstat nummer två av de som passeras under Bocksten Trailrun. Enligt många är Skärbäcks gård en av de vackraste platserna i Nackheland, dock gör sig vyerna något bättre när man kommer norrifrån. Bakom gården passerar Bexellstigen, som sitter ihop med Kalvsjöstigen och Lillasjöstigen. Skärbäck är egentligen mitt hetaste tips som utgångspunkt för upplevelselöpning i Nackheland. Det enda som Öströö egentligen har att sätta emot är Caféet. Kör förbi gården och ta sikte på parkeringen i södra änden av Bexellstigen/Kalvsjöstigen. Räcker inte dessa två så kan du antingen ta dig vidare nordösterut mot Åkulla, västerut mot ovan nämnda Bergastigen/Slottstigen eller sydost mot min favoritbackrunda Skogsbostigen. Kort och gott – en av de bästa utgångspunkterna i hela Nackheland! Även den allra finaste – Näsetstigen – går faktiskt att nå härifrån, dock inte via någon officiell länk.

Så var det själva tävlingsbanan då. När vi äntrar delstaten Skärbäck har vi sprungit en något för lång stund på grusväg och banan fortsätter faktiskt på detta underlag en stund till. Asfaltsråttorna får en sista chans att ta rygg på de vanliga löparna men hela startfältet kan springa med lite högre tempo under detta parti av banan. Efter Skärbäcks gård breder Nackhelands största sjö, Skärsjön, ut sig på vänster sida och du som gillar havsutsikt får chans att glömma vad du gör för en stund. Ytterligare någon kilometer grusväg men sen kommer vi snart in i delstat nummer 3 – en av de största – Grimeton!

Bexells stenar, Toppbjär och Grimeton

Grimeton är alltså den tredje och sista delstaten vi passerar längs loppet genom Nackheland. Senare kommer vi att snudda vid vin- och konferensdistriktet Ästad men banan håller sig inom de tre stater som hittills nämns. Det kanske mest spektakulära med Grimeton är Bexells stenar. Ett område mitt i skogen där någon fick för sig att rista ordspråk och namn i en massa stenar för många herrans år sedan. Någon slags halvmodern runskrift. Några av stenarna ligger så nära tävlingsbanan att vi nästan trampar på dem, men jag skulle gissa att de flesta i startfältet då har fullt upp med att veta var de ska sätta fötterna och visdomsorden får vänta till ett senare tillfälle.

Grimetondelen av tävlingsbanan börjar med en skarp vänstersväng ner mot Karlsvik. Äntligen lite skogslöpning igen och efter ungefär en tredjedel av banan kommer vi alltså in i den mest tekniska delen av banan, nämligen den förbi de där berömda stenarna. Ett ganska kort parti till slätlöparnas stora lättnad. Inte nog med att löpningen blir tekniskt krävande för en stund – så fort vi kommer ut på grusvägen igen börjar vi dessutom stigningen mot banans högsta punkt vid Toppbjär. Mindre än halva banan är avklarad, men här kommer nog även den som springer smart att känna sig något ansträngd. Ner igen till Valasjön och sedan vidare i riktning mot Kalvsjön. En blandning av tekniska stigar och lite mer fysiskt krävande skogsvägar.

Ibland får vi sjöutsikt längs banan.

De många stigarna i Nackheland är markerade året runt, men tävlingsbanan snitslas bara en gång om året. Vi ses den 29 juni!

Tillbaks mot mål…

Nu kommer vi inte till några nya delstater, men däremot till nya fina stigar i områden vi redan besökt. Jag vill påstå att sista tredjedelen av långa banan (och därmed även sista halvan av korta) är den roligaste men det är som sagt inte säkert att det kommer kännas så med trötta ben. Dock får det nog vara målet för loppet – att kunna njuta av sista tredjedelen. Lyckas du med det så kommer du garanterat att springa i mål mot ett riktigt bra resultat! Vi ses väl på Öströö den 29 juni?

Det var nog allt för denna gången,
Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

Född: 1986

Kontakt: [email protected]

Mål: Att hålla mig stark, frisk och någorlunda snabb. Och leva intensivt, länge!

Motto: Life is about collecting true stories your grandchildren will never believe

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Vi testar Icebugs sko NewRun! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Kan jag kalla mig löpare? Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Satsning på längdskidåkning i vinter! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Träningsparadiset Lost Villa Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X