Ultraträning - 80 km på 8 dagar

Jag vill springa långt. Jag vill springa länge. Jag vill vara uthållig. Och det finns massor av sätt att träna för att bli det! Men det gäller att hitta sätten...

Syfte: att bli uthållig.

Jag vill springa långt. Jag vill springa länge. Jag vill vara uthållig. Och det finns massor av sätt att träna för att bli det! Men det gäller att hitta sätten som passar just mig, i mitt liv just nu med de förutsättningar jag har utan att riskera skador och överansträngning. Att öka veckodistansen är ett sätt att vänja kroppen vid att vara i rörelse under lång tid.

I augusti händer flera roliga löparevenemang som jag vill vara stark och förberedd inför. Den 4 augusti åker vi till Helsingör i Danmark för att springa Wienerbrödsloppet igen. Min man och jag sprang det med några vänner för första gången förra året och blev helt betagna av naturen, borgen, stränderna och havet och, såklart, de mumsiga wienerbröden som delades ut i start/mål och vid vätskestationerna. Om du kollar in mitt Instagram (@trailbykidmark) kan du vara med och tävla om två startplatser till årets upplaga av Wienerbrödsloppet och här kan du läsa min Race report från förra året.

Första vätske- och energistationen på Wienerbrödsloppet.

Två veckor senare åker vi upp till Idre för ett av årets häftigaste och mest spännande lopp, 2XU Idre Fjällmaraton! Trailrunning Swedens eget lopp som förra året var min första fjällöpning någonsin och fick mig helt fast för löpning på, kring och över fjällen.

Mot Städjan!

Fjällmiljön är den natur jag längtar allra mest till och det ska bli så roligt att springa där igen. Jag hoppas få träffa på de vackra renarna och kanske hinner vi också med en mtb-tur på fjället. I år har jag valt 28 km istället för 45 km som jag sprang förra året (race report här), dels för att få se en annan del av fjället men även för att inte bli för trött inför...

...Icebug Xperience Ultra som går en vecka senare. 50 miles loppet på västkusten från Hunnebostrand till Bohus Malmön. Mitt längsta lopp i år och det blir en utmaning att få kroppen att hålla för att springa så långt på hårda granitklippor och i små vindpinade skogar.

Löpning vid havet

Jag har den senaste tiden fokuserat på att öka veckomängden så mjukt och försiktigt som möjligt. Mina vanliga veckor under året ligger runt 30-50 km, löpning nästan varje dag med antingen korta lunchpass eller längre kvällslöpningar och något långt pass under helgen. Nu har jag haft veckor med 70 km fördelade på några rejäla långpass och lugna återhämtningspass däremellan. Men för att hålla motivationen och inspirationen levande behövde jag variera mig och hittade därför på en egen veckoutmaning, 80 km på 8 dagar. Istället för att få ett eller flera långpass som tillför många kilometer skulle varje dag ge ca 10 km löpning.

Dels för att inte bli sliten, 10 km är en behaglig distans för mig och med många timmars vila mellan löppassen skulle jag starta varje dags löpning med pigg kropp.

Dels för att mentalt visualisera hur jag under loppet betar av en mil åt gången. Jag har studerat kartan över loppet och föreställt mig vilken typ av natur jag springer i under varje mil, var vätskestationerna ligger och hur jag ska fördela energiintag. När jag kommer till de olika platserna och delarna av banan ska jag känna igen mig och uppleva trygghet, det här har jag ju redan klarat av...

Icebug Experience Ultra

Men framförallt för att göra kroppen beredd på att springa lite när som helst på dagen. Vissa dagar har jag varit tvungen att dela upp de 10 km på två tillfällen, t ex 4 km stig med dottern på förmiddagen och på kvällen 6 km ensam i solnedgången. Det är inte alltid lätt att säga till kroppen och huvudet att ladda för ännu en löpning, även om man vet att det inte är jätteansträngande så är det ändå ett mentalt hinder att ge sig ut igen. Ja ett hinder i hallen just innan skorna knyts och tröskeln passeras. För när jag väl är ute och springer och hör fåglarnas kvällssång och hur regnet faller i tjärnen bredvid stigen, då är lyckan total. Jag vet ju att jag aldrig ångrar en löptur! Varför tvekar man då?

Prästkragar i kvällsljus. Det hade jag missat om jag inte gett mig ut på den sena rundan.

Utan att det var meningen har jag alltså startat en runstreak. Jag har testat upplägget tidigare och vet att det ger en god löpstyrka och förberedelse inför ultralopp samt att återhämtningen kommer att gå lättare efter de långa loppen. Frågan är hur länge jag kommer att fortsätta, hur länge löpningen kommer lätt?  När jag känner att jag MÅSTE springa varje dag för att inte bryta streaken, då har något av glädjen i löpningen försvunnit. Men för att räknas som runstreak behövs bara en mile (1,6 km) eller 20 min löpning och just nu känns det väldigt enkelt jämfört med 10 km. Jo jag fortsätter, så länge som det känns lustfyllt.

Jag önskar dig en härlig fortsättning på sommaren och fyll den med massor av skön löpning!

Min lånehund som gav mig sällskap på några milrundor. Hon älskade blåbär och utförsbackar, precis som jag!

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X