Summering Höga Kusten Leden

1 vecka sedan jag gjorde någonting åt det mål jag försiktigt haft i tankarna ett tag, att springa den 127 km lång Höga Kusten Leden genom världsarvet! Jag har velat se och få uppleva hela leden samtidigt som man får en utmaning och ett vardagsäventyr. David och jag kollade på att kunna genomföra det tillsammans men sommaren är alldeles för kort för att få in det, vilket innebar att jag fick göra det själv. Det kändes inte på något sätt jobbigt men det hade varit kul att kunna göra det tillsammans såklart.

Eftersom jag inte är van att springa så många mil på få dagar visste jag inte hur kroppen skulle kännas så tanken var att dela upp det på 3 dagar, för att inte behöva stressa igenom hela leden på begränsad och ha tid över ifall någonting skulle hända. Jag ville främst bara göra leden och ha mycket tid till det för att få vara ute.

Packningen försökte jag göra så lätt som möjlig, och jag har relativt lätta grejer sedan innan. Den innehöll bl.a. en lättare dunsäck, mindre primusbrännare med gas, liggunderlag, frystorkad mat, första förband och vätska. Jag har fått många frågor angående utrustningen så jag tänkte sammanfatta det i ett eget inlägg som kommer under veckan, håll utkik!

Efter att ha jobbat ett dygn på räddningstjänsten satte jag mig på söndagen på bussen från Örnsköldsvik ner till Höga Kusten Bron, och möttes av grått väder och spöregn. En snabb löptur till Höga Kusten Hotellet och jag var blöt och fuktig från start, inte direkt öppningen man vill ha!
Efter att ha avvaktat i ca. 20 min gav jag mig ändå iväg, och som tur var slutade regnet och det klarnade upp efter några km.

Efter 15 km blev första stoppet och lunchen uppe på Valkallen med magnifik utsikt över öarna och Höga Kusten Bron på håll, en bra start på löpningen och en rekommenderad topp att besöka!
Därefter blev det mer sol och varmare, leden slingrar sig genom klippor vid kusten, lummiga stigar i skogen och över fina berg med utsikt och på landsvägar med sommarblommor, en dröm att få springa!
Jag mötte en del vandrare, och hade som mål att prata lite med de jag mötte så jag slängde några ord med de jag mötte, kollade var de var ifrån och hur många dagar de tänkt vara ute, väldigt trevligt!


Första dagen innehöll otroligt fin löpning och jag jobbade mig igenom 47 km och nära 1000 höjdmeter utan några större problem. Det var skönt att vara ute i flera timmar och allt flöt på bra. Det var inga större problem att fylla på med vatten efter vägen och efter att ha fått slut vatten en sträcka dök det upp en lite bod efter en landsväg med en skylt med ”water”. Otroligt tacksamt att den äldre damen som bodde tvärs över vägen alltid ser till att det finns vattnet i boden och säger till mig nöjt att hon alltid får tackord av alla vandrare som går förbi och fyller på.

På kvällskvisten kom jag fram till första delmålet, en liten camping som ligger väldigt fint och heter Lappudden. Väl där fick jag en skön dusch, värmde mat och fick en kopp kaffe av campingens ägare.

Under natten kom det en hel del regn, och när det var dags att gå ut för att fixa frukost öste det ner och blåste, likheten med en höstdag var slående. Fixade frukost under ett skärmtak och gav mig iväg efter att ha försökt vänta ut vädret. Efter några km gav sig det värsta och resten av dagen var mulen och lite kall. Under dagen skulle ytterligare 47 km avverkas och tanken var att komma till Skuleskogens nationalpark för att spendera natten där. Måndagens löpning gick främst genom fina skogsstigar och öppna ängar vilket var en liten kontrast mot söndagen men det är det fina med hela leden.

Men efter ca. 17 km fick jag lite känningar av ett skavsår och en ond tå så jag stannade för att tejpa fötter och skydda så gott det gick direkt, en ond fot får man inte vänta med att göra något åt. Fortsatte resterande 13 km till dagens delmål med gott humör men vid slutet hade jag rejält ont i den vänstra stortån. När jag var framme vid Friluftbyns camping hade jag gjort 31 km och tanken var att vila där för att kunna fortsätta senare till Skuleskogen. Men det gjorde ont och kom en del var från tån, och ett nageltrång verkade inte vara en omöjlighet. Där hade jag lite tankar om hur jag skulle lägga upp resterande del men planen blev att vila resten av måndagen för att kunna slutföra den sista etappen dagen därpå då även min gode vän Mårten skulle möta upp mig och springa sista delen, det ville jag verkligen och såg fram emot! Jag fick tips om lite åtgärder jag kunde göra och sedan fick jag lägga mig i en stuga i Friluftsbyn för att kunna vila inför sista dagen. Ett megastort tack till alla fantastiska i Friluftsbyn, det är guld värt att få ha med er att göra!

När jag vaknade på tisdagen fanns inte tankarna på att inte springa, det hade varit alldeles för tråkigt och tån kändes faktiskt bättre. Gårdagens fältsjukvård och vila hade gjort riktigt gott! Mårten mötte upp mig och tillsammans åkte vi bil till den sista etappens start, eftersom det hade blivit för långt och osäkert att springa den del jag missade under gårdagen. Så därför blev hela leden 17 km kortare än planerat för mig, men den sträckan har jag sprungit otaliga gånger och tack vare det kunde jag springa sista dagen, vilket var så värt det!

Mårten kom som vanligt med fantastiskt humör, varmt väder och strålande sol på tisdagens morgon och bjöd på räksmörgås till morgonkaffet! (Det brukar vara de två sistnämnda sakerna när man är med Mårten). Det här blev en fantastiskt dag, vi fick springa från Hålviken till Balesberget, förbi fantastiska Balestjärn och sedan till Sandlågan och vidare in mot Örnsköldsvik. Det är en otroligt fin sträcka och det är ett måste att besöka om ni är i närheten av Örnsköldsvik. Balesberget ger en fantastisk utsikt och det klara vattnet i Balestjärn är värt ett dopp! Vi pratade mycket under dagen, och alla kilometer bara rullade på i det fina vädret och helt plötsligt hade vi 6 km kvar och började se slutmålet. Sista etappen gick upp för Varvsberget ovanför Örnsköldsviks stadskärna, där man också får fin utsikt över staden. När vi sedan sprang in i stadskärnan och därmed målet för hela leden var jag otroligt tacksam över att det hade gått att genomföra hela sträckan den dagen tillsammans med Mårten! Vi gick sedan på Bishop vid vattnet och tog en välförtjänt öl i solen. Tack Mårten för pepp och en fantastisk dag!

 

Att summera hela leden kan man göra genom att säga att det är magnifik natur som har allt en löpare och vandrare vill ha och där låter jag bilderna tala för sig själva. Att jag bestämde mig för att göra det och gjorde det till största del ensam är också en sak jag kommer ta med mig, det gick otroligt bra och det var både lärorikt och bra för mig själv. Man behöver inte dra på alla växlar och göra något superstort för att få äventyrskänsla i vardagen!

Totalt blev det 110 km och 2900 positiva höjdmeter för min del längs hela leden, kan såklart rekommendera det!

Hela leden är otroligt välmarkerad och lättillgänglig, du kan välja om du vill göra några etapper, hela leden eller bara välja ut de finaste utsikterna för att få ta den av Höga Kusten. Tips är att kolla in www.hogakusten.se för att få all information du behöver för ett besök!

Ställ gärna frågor om det är nåt ni funderar på, vi hjälper gärna till och svara på de funderingar ni har om området!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Kollektion
Trailkalendern
Shadow
Slider

Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

Född: 1990

Kontakt: [email protected]

Mål: Anta större utmaningar och utvecklas varje år med en aktiv livsstil

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör30maj10:00FeaturedEnervits Distansrekord - Virtuellt loppLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör06jun10:00FeaturedTeam Trail 30 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13junalldayFeaturedSweden Runners Backyard Ultra6,7 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

fre19jun10:00FeaturedStädjan 11311131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör27jun10:00FeaturedTecnica Team Trail 50 km1131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

Senaste blogginläggen

 • Projekt Hallandsleden Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Jagar backrekord på Stava Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Löparterminologi? Fysparet
  Läs mer
 • Löptekniksträning Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • 24-timmars och skrivkramp Anna Carlsson
  Läs mer
 • Gravidlycka, eller rättare sagt snart dags! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug trailskor vår/sommar 2020 Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Swimrunpremiär Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X