En gång för längesedan försökte jag bli längdskidåkare

Många löpare förundras över att orienterare kan vara så snabba på att springa. Det gör inte jag. Inte heller förundras jag av att längdskidåkare ofta är ÄNNU snabbare än vad orienterarna är på att springa. Jag hade nämligen den stora glädjen att lära mig mycket om just längdskidåkning på elitnivå i början av mitt ”vuxna” liv. Dessutom kom jag till längdskidåkningen direkt från orienteringssporten och kunde därmed få ett perspektiv även på den. De löpare som vågar ta till sig detta inlägg har mycket att hämta. Men lova bara att inte bli allt för knäckta av insikten kring hur mycket ni har att ta igen. OK?

Först – lite dravel om min egen ”karriär”

Det började väl egentligen som någon slags pojkdröm. Jag fick testa längdskidor bakom Nackhestugan en vinter när det råkade komma tillräckligt mycket snö för att kunna spåra. Jag var strax över 10 år och Åkullas konstsnöanläggning var kanske påtänkt men inte på långa vägar byggd. Jag bestämde mig där och då för att åka Vasaloppet så snart jag var tillräckligt gammal. Tyvärr började jag inte heller träna till det förrän jag var tillräckligt gammal. För att åka Vasaloppet alltså. Orienteringen lade jag väl inte heller så värst mycket krut på under tonåren. Men när dörrarna till längdskidåkningen, en efter en, började öppnas fick jag tillgång till kunskaper och erfarenheter som jag ALDRIG hade kunnat uppnå i något annat sammanhang. Jag började skrapa på detta så sent som omkring 20 års ålder och blev därmed aldrig någon större stjärna. Men att en gång ha varit motionär i elitidrotten längdskidåkning är nog i stort sett hela hemligheten bakom att jag idag inte är så långt ifrån gränsen till elitlöpare i motionärsidrotten Traillöpning.

En skidåkare föds på sommaren

Första dagen i skidåkarens träningsdagbok är måndag vecka 17. I slutet av april har man hunnit med några härliga pass på vårskaren och fått lite distans till de sista tävlingarna. Några lugna veckor utan större träningsfokus innan det nya året börjar. Sen är det snart sommar, och skidåkaren ägnar sig åt följande:

 • Tränar mer än orienteraren
 • Springer nästan lika mycket som löparen (fast i mer krävande terräng)
 • Styrketränar nästan lika mycket och tungt som gymråttan
 • Åker mer rullskidor än… Någon annan.
 • Paddlar kajak
 • Cyklar landsväg
 • Cyklar mountainbike
 • … Och om skidåkaren någonsin använder ordet ”alternativ träning” så är det den träning som går utanför den ovan nämnda grundträningen.

Ju närmre säsongen desto mer högintensiv och grenspecifik träning, explosivare styrketräning, och desto mindre av det där andra. Det är ju trots allt skidor vi har tränat för hela försäsongen.

Sammanfattningsvis

Jag vill inte trampa på några tår och inte heller komma med några veta-bättre-direktiv. Jag vill bara ta min chans att uttrycka det jag ser och ge just DIG en chans till klokare träning. Längdskidåkarna har utvecklat sin träning sedan jag ”flydde fältet” för nästan 10 år sedan och det vi gjorde då kanske inte alls är lika sant idag. Men EN sak som består är att:

De allra flesta längdskidåkarna springer ifrån de allra flesta av orienterarna, som i sin tur springer ifrån de allra flesta av löparna.

Jag förundras som sagt inte av detta. Däremot förundras jag av att längdskidåkarna sedan flera decennier har knäckt den kod som löparna fortfarande bara skrapar (lite motvilligt) på ytan till. Så himla långt kan det väl inte vara mellan skidförbundet och friidrottsförbundet?!

Tove är (överlägset) bäst i världen. I (minst) tre sporter!

En bild säger mer än tusen ord, eller hur var det?

Tack för den här gången,

Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trailkalendern
Trailkalendern
trail-kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
Slider

Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

Född: 1986

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara redo för vad som helst, när som helst, med vem som helst

Motto: Life is about collecting true stories your grandchildren will never believe

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör11apr10:00FeaturedHoka One One Trail 28 km28 kmAnmälanDeltagare

lör18apr10:00FeaturedMerrells HöjdmeterrekordAnmälanDeltagare

lör25apr10:00FeaturedTrailrunning Sweden Store Trail 12 km12 kmAnmälanDeltagare

lör02maj10:00FeaturedIcebug Trail 50 km50 kmAnmälanDeltagare

lör09maj10:00FeaturedUSWE Trail 21,1 km21,1 kmAnmälanDeltagare

lör16maj10:00FeaturedNvii Trailmaraton42,195 kmAnmälanDeltagare

lör23maj10:00FeaturedSalming Trail 6 km6 kmAnmälanDeltagare

lör30maj10:00FeaturedEnervits DistansrekordAnmälanDeltagare

lör13jun10:00FeaturedBillingen Trail Marathon45km, 22km, 12km 2,6 kmLandskap:Västergötland

tis16junalldayFeaturedAmazing Trail6 km, 10 km, 20 kmLandskap:StockholmAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Swimrun premiär Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Joggugglan skådad. Fysparet
  Läs mer
 • Vad kommer bli din utmaning? Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trans GranCanaria – luften gick ur Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Skogen är virusfri - sommarens traillopp och målbilder Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Utevistelse Linda Doktar
  Läs mer
 • Pryltest - Inov-8 Roclite G290 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Gör som ett barn - försök igen Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
TRAILRESA TJECKIEN
20-24 MAJ 2020
FULLBOKAD
public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X