En gång för längesedan försökte jag bli längdskidåkare

Många löpare förundras över att orienterare kan vara så snabba på att springa. Det gör inte jag. Inte heller förundras jag av att längdskidåkare ofta är ÄNNU snabbare än vad orienterarna är på att springa. Jag hade nämligen den stora glädjen att lära mig mycket om just längdskidåkning på elitnivå i början av mitt ”vuxna” liv. Dessutom kom jag till längdskidåkningen direkt från orienteringssporten och kunde därmed få ett perspektiv även på den. De löpare som vågar ta till sig detta inlägg har mycket att hämta. Men lova bara att inte bli allt för knäckta av insikten kring hur mycket ni har att ta igen. OK?

Först – lite dravel om min egen ”karriär”

Det började väl egentligen som någon slags pojkdröm. Jag fick testa längdskidor bakom Nackhestugan en vinter när det råkade komma tillräckligt mycket snö för att kunna spåra. Jag var strax över 10 år och Åkullas konstsnöanläggning var kanske påtänkt men inte på långa vägar byggd. Jag bestämde mig där och då för att åka Vasaloppet så snart jag var tillräckligt gammal. Tyvärr började jag inte heller träna till det förrän jag var tillräckligt gammal. För att åka Vasaloppet alltså. Orienteringen lade jag väl inte heller så värst mycket krut på under tonåren. Men när dörrarna till längdskidåkningen, en efter en, började öppnas fick jag tillgång till kunskaper och erfarenheter som jag ALDRIG hade kunnat uppnå i något annat sammanhang. Jag började skrapa på detta så sent som omkring 20 års ålder och blev därmed aldrig någon större stjärna. Men att en gång ha varit motionär i elitidrotten längdskidåkning är nog i stort sett hela hemligheten bakom att jag idag inte är så långt ifrån gränsen till elitlöpare i motionärsidrotten Traillöpning.

En skidåkare föds på sommaren

Första dagen i skidåkarens träningsdagbok är måndag vecka 17. I slutet av april har man hunnit med några härliga pass på vårskaren och fått lite distans till de sista tävlingarna. Några lugna veckor utan större träningsfokus innan det nya året börjar. Sen är det snart sommar, och skidåkaren ägnar sig åt följande:

 • Tränar mer än orienteraren
 • Springer nästan lika mycket som löparen (fast i mer krävande terräng)
 • Styrketränar nästan lika mycket och tungt som gymråttan
 • Åker mer rullskidor än… Någon annan.
 • Paddlar kajak
 • Cyklar landsväg
 • Cyklar mountainbike
 • … Och om skidåkaren någonsin använder ordet ”alternativ träning” så är det den träning som går utanför den ovan nämnda grundträningen.

Ju närmre säsongen desto mer högintensiv och grenspecifik träning, explosivare styrketräning, och desto mindre av det där andra. Det är ju trots allt skidor vi har tränat för hela försäsongen.

Sammanfattningsvis

Jag vill inte trampa på några tår och inte heller komma med några veta-bättre-direktiv. Jag vill bara ta min chans att uttrycka det jag ser och ge just DIG en chans till klokare träning. Längdskidåkarna har utvecklat sin träning sedan jag ”flydde fältet” för nästan 10 år sedan och det vi gjorde då kanske inte alls är lika sant idag. Men EN sak som består är att:

De allra flesta längdskidåkarna springer ifrån de allra flesta av orienterarna, som i sin tur springer ifrån de allra flesta av löparna.

Jag förundras som sagt inte av detta. Däremot förundras jag av att längdskidåkarna sedan flera decennier har knäckt den kod som löparna fortfarande bara skrapar (lite motvilligt) på ytan till. Så himla långt kan det väl inte vara mellan skidförbundet och friidrottsförbundet?!

Tove är (överlägset) bäst i världen. I (minst) tre sporter!

En bild säger mer än tusen ord, eller hur var det?

Tack för den här gången,

Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

Född: 1986

Kontakt: [email protected]

Mål: Att hålla mig stark, frisk och någorlunda snabb. Och leva intensivt, länge!

Motto: Life is about collecting true stories your grandchildren will never believe

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Avbruten runstreak, tacksamhet och The Dark Night Race(s) på skidor Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vinn återhämtningsprodukter från Flowlife Sweden Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • November Linda Doktar
  Läs mer
 • Stockholm Rogaining Bo Johansson
  Läs mer
 • När traillöpning möter bergsbestigning Peter Lindquist
  Läs mer
 • Big's backyard ultra: det sitter i huvudet Anna Carlsson
  Läs mer
 • Ibland tänkte jag... vad ska andra tro? Annika Repo Wallman
  Läs mer
 • Träning på bortaplan? Malin Tidqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X