Vertical K

Bättre sent än aldrig, förra veckan blev det till slut tävlingspreimär för min del för i år. En helt ny upplevelse, väldigt långt från ultraloppen det blivit på senare år men fortfarande i bergen, i Åre närmare bestämt.

Sedna några år har man som en del av fjällmaratonveckan kört ett Vertical K som funnits sedan länge nere på kontinenten. Principen är enkel, det skall vara 1000 höjdmeter och det på en sträcka av max 5 km. Hyfsat brant med andra ord, 20% i snitt. Åre är troligen det enda ställe i Sverige det går att köra detta på i ”tillgängliga” berg, här innebär det start på torget och mål vid toppstugan. Då blir det precis de 1000 höjdmeterna och strax under 5 km. Den första halvan i höjd går rakt upp över Hummeln, här är riktigt brant med stegar och rep till hjälp i Hummelbranten. Efter Hummeln blir det mera varierad stigning som är hyfsat löpbar.

Innan start funderar man på hur detta skall gå? Har aldrig kört något liknande och träningen under året har inte varit på samma nivå som tidigare. Det var bara att starta och se. Lite spännande också när man troligen var äldst på startlinjen, i ultra är det mycket mera blandade åldrar och högre medelålder, men här i start fållan kände man sig helt klart äldst. 🙂

Första startgrupp, för de som sprang Tour de Fjällmaraton

Fick helt enkelt förlita mig på kroppens erfarenhet av berg och nöta på, det visade sig vara en bra strategi. Tog det lugnt i starten, det är ju brantast i början och kraften skall räcka ända upp. Bättre att använda den effektiva powerwalk tekniken i den branta halvan och spara löpstegen till den andra. Det fungerade perfekt, när många bränt krutet i början gick det att trippa förbi på slutet. Enda taktiska missen var att ligga onödigt långt bak i starten, jag trodde det var några hundra meter till första flaskhalsen men den kom efter knappt 100 meter där alla fick vänta i klunga för att ta sig in på en smal brant single track.

Hade ingen aning om vad som skulle vara möjligt, kanske mellan 70 och 80 min, det blev målgång efter 66 min så jag är nöjd. Speciellt nöjd med att kroppen kändes fräsch och stark hela väggen och att det gick att springa mycket på sista halvan. Begränsningen var väl pumpen som har sin begränsning nuförtiden när det gäller syret, man får helt enkelt hålla igen lite för att inte passera tröskeln och tvärstumna. Det finns ju andra som inte har detta problem, Petter Engdahl satte nytt banrekord med 40:24, men det är ju inte riktigt jämförbart.

Efter målgång, när man hunnit få på sig lite vindtätt i blåsten

Skönt att känna att det är i bergen löparkroppen hör hemma, det är snart dags för nästa lopp på mera normala distanser, 24 augusti är jag tillbaka i Jämtland, då för Buff 50K i Bydalen. Det finns många fjällmaror i Sverige nuförtiden, men den här har lite mera seriös fjällterräng och har varit på min bucket list några år. Det skall bli riktigt kul att testa.

3 svar till “Vertical K”

 1. Andreas Lundblad skriver:

  Starkt jobbat, då tävlade vi nog i samma klass eller? 🙂

 2. Bo Johansson skriver:

  Japp och riktigt stark tid av dig, men jag har några år till godo 😉

 3. Andreas Lundblad skriver:

  Äh det är väl inte så noga vilken tid, 1060 höjdmeter är ett bra träningspass ändå. Speciellt om de görs på under 1,5h 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag skriver om loppen, upplevelserna och känslorna därute, om förberedelser och en del praktiska tips. Framförallt vill jag inspirera till att våga testa att våga flytta ribban och sätta utmanande mål. Det skall inte vara lätt, men det skall vara möjligt.

Född: 1960

Kontakt: [email protected]

Mål: Det sitter i huvudet

Motto: Att fortsätta hålla igång kroppen så länge det går för att kunna ta nya tuffa utmaningar. Det är inte farten som förbättras längre när man passerat 55, men uthållighet och mental styrka räcker mycket längre.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Avbruten runstreak, tacksamhet och The Dark Night Race(s) på skidor Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vinn återhämtningsprodukter från Flowlife Sweden Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • November Linda Doktar
  Läs mer
 • Stockholm Rogaining Bo Johansson
  Läs mer
 • När traillöpning möter bergsbestigning Peter Lindquist
  Läs mer
 • Big's backyard ultra: det sitter i huvudet Anna Carlsson
  Läs mer
 • Ibland tänkte jag... vad ska andra tro? Annika Repo Wallman
  Läs mer
 • Träning på bortaplan? Malin Tidqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X