-Hur kan du springa utan klocka?

En ovanligt uthållig springkompis

”- Hur kan du springa utan klocka?” Frågan ställdes av en man som var noga med sin träningsstatistik. Ett pass utan att veta puls, hastighet och distans var enligt honom ett misslyckat pass. Jag hade just berättat om min träning för att bli en uthållig ultralöpare. Men han såg förvånat på mig. Springa på känsla? Tid i rörelse? Upplevelser?

Jag använder visst klocka när jag springer, ibland. När jag jagar höjdmeter i slalombacken eller när jag mäter en ny runda, då är klockan ett fantastiskt hjälpmedel. Men det är inte klockan som springer. Och det är inte den som talar om hur bra ett löppass var, det gör jag. Därför tycker jag att klockan är onödig under de flesta löpturer.

Hur ska jag då kunna utvärdera min sommarlöpning?

Så här!

Jag är skadefri! Jag har sprungit mycket i sommar men har inte ont eller känner mig sliten någonstans och det är fantastiskt! Min runstreak som påbörjades 1 juli har till och med smörjt upp mitt instabila vänsterknä och det har inte varit så starkt och följsamt på länge. Att springa så ofta och så mycket jag vill och vara skadefri är väl det bästa måttet på att träningen fungerat.

Jag har hittat på mina egna utmaningar för att hålla motivationen uppe. Natten till midsommarafton sprang jag min första nattlöpning, 4 timmar från skymning till gryning. Lite läskigt men mest spännande att ensam ge mig ut på stigar och vägar i pannlampans sken. Det kommer jag att göra igen när nätterna är längre.

I juli utmanade jag mig på en mil om dagen i åtta dagar. På olika underlag, med olika sällskap, i olika hastigheter kom jag upp i 80 kilometer på ett mycket skonsamt sätt. Runstreaken fortsätter fortfarande med dagliga distanser mellan 1 mile och så långt jag vill.

Jag stärker mina fötter genom fotövningar och barfotalöpning. Åh, jag hade så underbara morgonlöpningar på stranden i Åhus under en semestervecka! Tass tass ner till sanden och några kilometer mjuk löpning i vågorna innan frukost. Önskar så att jag hade en lång strand nära mitt hem… Men jag fortsätter med att lägga in korta passager av barfotalöpning även här hemma, det är härligt att känna löpningen med ett sinne till, att känna underlaget och bli mer närvarande i fötterna. Att ha starka fötter hjälper hela kroppen till ett skonsammare löpsteg så det kanske även har påverkat knät.

Jag har sprungit roliga traillopp. Loppupplevelsen ger en boost som räcker lång tid efteråt och jag blir ännu mer motiverad att känna samma starka känsla vid kommande lopp. Trailvarvet, EcoTrail Stockholm och Wienerbrödsloppet har jag sprungit hittills i sommar och snart kommer 2XU Idre Fjällmaraton (28 km) och Icebug Experience Ultra (80 km).

Senaste loppet Wienerbrödsloppet i Helsingör. Genomblöt och lycklig i mål.

Jag har varierat mina löprundor. Varierat alla variabler som går såsom underlag, omgivning, sällskap, distans och fart. Jag har haft backträning på stigen bakom huset och långpass runt sjöar. Lyssnat på peppande musik och på intressanta poddar. Sprungit i alla väder och vid olika tidpunkt på dagen. Sprungit hungrig och seg och mätt och glad. Fast glad är jag alltid när jag kommer hem efter en tur oavsett hur jag kände mig när jag började!

Framförallt har jag njutit av naturen. På rundan igår skrämde jag upp en häger ur vassen. Jag stannade såklart och såg hur den stora fågeln bredde ut vingarna för att hitta sig ett annat gömställe. Jag smakade på några syrliga lingon. Kände efter hur mjuk den våta mossan var när skorna sjönk ner. Kanske är det sådant som de flesta inte bryr sig om när de springer, iallafall skulle det förstöra statistik-mannens siffror. Men för mig är det grunden till hela min löpning, att komma ut i naturen och känna, se och upptäcka. Så bygger jag min uthållighet, genom att springa ofta, länge, lugnt och utforskande.

En alldeles utmärkt sommarlöpning so far. Hur utvärderar du din?

Sensommarsol i regn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Vlog V32 - Besök på en Trail Running Arena Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • En gång för längesedan försökte jag bli längdskidåkare Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X