Egentligen persade jag på halvmaraton i våras…

Mina allra bästa prestationer har en tydlig minsta gemensam nämnare: slumpen. Eller ödet. Eller kalla det vad du vill. Senast jag presterade över min förmåga var vid årets upplaga av Grenoble-Vizille – den överlägset tuffaste slätlöpningshalvmara jag någonsin sprungit.

Vid en första anblick kan man nog nästan tro att jag är sponsrad av Dynafit. Men tittar du lite närmre kan du tydligt se att jag bara är en wannabe-Endurokille i wannabe-Dynafitkille-kläder. Kanske ingen slump att bilden är tagen EFTER cyklingen och inte UNDER? 🙂

Såna dagar hinner kameran egentligen aldrig fram. Men Zacke lyckades ändå få med mig på en bild den där soliga dagen i Les Deux Alpes.

Förberedelser inför det perfekta loppet

Veckan började med mitt livs första Enduro-MTB-cykling hos Pär och Berga Enduro, följt av bilresan från Pyrenéerna till södra franska Alperna. Längs vägen norrut började det regna. Kraftigt. När det regnar kraftigt betyder det allt som oftast att det snöar lika kraftigt i bergen. Mycket riktigt – när vi parkerade bilen i Serre Chevalier natten till den fjärde april var vägarna på gränsen till körbara. Nästa dag blev min första liftåkardag den vintern med snö upp till skrevet men något för varmt för att vara helt perfekt. Dessutom lite för mycket snö för att öppna de roligaste områdena. När kvällen kom körde vi vidare till Zacke (Hallands starkaste löpare) som jobbade i baren på ett hotell i Les Deux Alpes, den anläggning som hade fått mest snö av alla den här gången. Vi passerade det mytomspunna La Grave som tvingats hålla stängt mitt i ett jättestort Freeride-event. Även det på grund av för mycket snö. När vi nästa morgon gav oss på min andra och sista liftåkardag för vintern visade det sig att även övre delarna av Les Deux Alpes varit stängt dagen före av samma anledning. En heldag i helt orörd och fluffig kall snö, dessutom i strålande solsken, var fullt tillräckligt för att fylla min energibank ett bra tag framöver. Såna dagar kommer när man slutar jaga dem. I mitt liv minst en gång per vinter och det räcker faktiskt. Nåväl. Benen och kroppen tar förstås lite stryk av att göra sånt man inte är van vid och nu var vi sugna på att komma ner på barmark. Särskilt Elin&Rocky som ville springa en runda i solen. Fredag morgon vaknade vi längre ner i dalen mot Grenoble och hittade en lagom stor kulle på lagom höjd över havet. Rocky var inte så springsugen så vi (jag&Rocky) följde bara med någon kilometer innan vi vände tillbaka till bilen. Där någonstans hittade vi en röd-vit snitsel på en gren…

En snitsel säger mer än tusen annonser?

En snitsel i skogen alltså. Tillsammans med det faktum att vi sett någon slags avspärrning, scenbygge och skyltar om avstängda områden i byn Vizille tidigare den morgonen satte det fart på hjärnkontoret och googlandet. Ganska snabbt hittade vi Grenoble-Vizille. En A-B-slätlöpningshalvmara som visserligen var en hel kilometer för lång för att kallas halvmaraton och dessutom innehöll EN uppförsbacke på 7km och 275 höjdmeter. Anmälan skulle stänga om en timma och fransmännen är väldigt analoga, så snabba beslut var på sätt och vis obligatoriskt. Inga problem – innerst inne visste jag ju att det var upplagt för prestation utöver det vanliga.

Ungefär så här mycket visste jag om bansträckningen före start.

Så gick starten för Grenoble-Vizille 2019. Jag syns faktiskt på bilden, nästan i mitten snett bakom en clown med grönt hår.

Så var det dags för loppet då

En natts sömn och lite missuppfattningar kring överdragskläder senare stod jag då på startlinjen. Efter att ha kört genom Grenoble kvällen före hade jag hunnit förstå att det här inte var något litet dussinlopp. Plakat i hela staden, 4754 föranmälda, massor av startled, Kenyaner och Eritreaner och stora avstängda gator. Och så lilla jag då, som lite försiktigt tagit plats i det första av alla startled i tron att jag kanske möjligtvis skulle kunna vara lite begränsad längre bak.

Först uppför…

Startskottet gick och de första tre kilometrarna var helt platta. Övriga fältet rusade iväg i vanlig ordning men jag lyckades hålla nere farten på rimliga 3:35 min/km – perfekt halvmarafart! (men var det kanske ändå lite för snabbt för en så kuperad sådan??) Jag såg till att hålla mig så lugn jag bara kunde upp för den långa backe som började precis där, efter 3 kilometer. Pulsen fick styra men den där uppförsbacken gick ändå lite snabbare och lättare än väntat. Över 7,3 km och 275 höjdmeter snittade jag en fart på 4:02 min/km och en puls på 173bpm. Var det kanske ändå liiiite för hårt för mitt eget bästa? Ja kanske lite. Men första milen var avklarad på 39:15 och nu hade jag ju chans att öka rejält då kommande 10 km skulle gå konstant utför!

Jag hade undermedvetet gjort mitt bästa för att smälta in där på prispallen med såväl hudfärg som frisyr. Egentligen är hudfärg ett känsligt ämne. Men det är ju trots allt min egen jag skrattar åt i den här bilden...

… Sen utför

I uppförsbacken hade jag klättrat från placering 20 till 8. Folket längs vägen skrek placeringar och jag trodde egentligen att de hade räknat fel. Men nu var det ju dags för det jag hade längtat efter hela dagen – utförslöpning! Exakt en mil med 210 höjdmeters fall. Det är två procent, det. Kan det bli mer perfekt? Ja, möjligtvis då om starten hade varit på toppen så att man fick springa det med helt fräscha ben. Men jag gjorde ändå, inte helt oväntat, min snabbaste mil någonsin på 33:24. Kanske inte någon imponerande siffra men för att vara på andra hälften av en halvmara är jag löjligt nöjd. 21,1km passerades på 1:16:33 (nytt PERS med 36 sekunder!). Även det en ganska medioker tid egentligen. Men för mig var det ändå snabbare än någonsin och dessutom med en galet tuff kupering. Jag avancerade två placeringar, från 8 till 6. Och nu var det bara den sista platta kilometern kvar. Från 21,1 till målgången 22,1 var det plattare än avenyn. Helt platt. Verkligen. Men det kändes som en enorm uppförsbacke. På något vis lyckades jag ändå hålla farten ”uppe” på 3:34 min/km och gick i mål som sexa på 1:20:16. Bara 6:08 efter segraren Ayaizom Fita (som dock inte hade så ont som det låter). Sen fick jag stå där på prispallen bland kenyanerna och ta emot prispengar och ära och allt det där. Oj så vilsen jag kände mig. Men på ett bra sätt, förstås!

Vad blir sensmoralen av detta?

… Den blir nog så vitt jag förstår:

Jag presterar som allra bäst när jag är som minst förberedd. Det har varit likadant nästan VARJE gång jag vunnit ett lopp eller placerat mig oväntat bra. Det finns förstås många faktorer som spelar in – inte minst den mentala i att finns det ingen tid till att förbereda sig så finns det inte heller tid till att göra fel eller bli nervös. Men den största faktorn är nog ändå den att jag inte kan bestämma i förväg vilken dag mina ben såväl som mitt huvud ska vara sugna på att springa.

Just därför vill jag helst inte springa de där stora loppen som kräver att man anmäler sig flera månader i förväg. Och planering. Och resor. Och allt därtill. Jag tränar inte för att tävla. Jag tävlar för att jag ändå tränar. Och jag reser inte iväg för att springa lopp. Men jag springer gärna lopp när jag ändå har rest iväg. Som på lördag i Idre Fjällmaraton (den har jag dock varit anmäld till och känt till sedan länge). Jag vet mycket väl hur man, rent fysiologiskt, skapar en formtopp. Jag vet faktiskt ganska mycket om träningslära i allmänhet. Och om mentalt arbete. Även om det kanske inte riktigt låter så när jag beskriver min attityd till tävlandet. Det är helt korrekt. Men för att kunna planera riktigt bra prestationer behöver man ha prestationen i fokus. Det har oftast inte jag.

Det var nog allt för den här gången,
Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Så här presenteras jag inför Idre Fjällmaraton. Går jag bara i mål ska jag kunna avancera ganska rejält i totalställningen då flera av killarna framför mig har sprungit fler lopp än vad jag har. Men den som leder får se!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

Född: 1986

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara redo för vad som helst, när som helst, med vem som helst

Motto: Life is about collecting true stories your grandchildren will never believe

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör03oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör10oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Förändringar Anna Carlsson
  Läs mer
 • Pryltest - Nike Wildhorse 6 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Årets bästa månad Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug Xperience - West Coast Trail "Wood and Island" Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Kan en skada inspirera? Peter Lindquist
  Läs mer
 • Etapp 24:3 på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020

I samarbete med

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X