Marviksdrömmen

Med en knapp månad kvar till Kullamannen var det genrep i Mälardalen. Visserligen har jag kastat in handduken och kommer inte att starta i år, träningsvolymen under sommar och höst har tyvärr inte alls varit på den nivå det behövs, så min startplats är till salu. Men, träning behövs i vilket fall som helst, med andra berg i sikte, så när nu Niklas Holmström bjudit in till ett genrep som lovade något riktigt extra så var det läge att åka till Marvikarna inne i Sörmlandskogarna.

Niklas hade lovat en slinga på drygt 2 mil med mycket utmaningar, som skulle mäta sig med vad som väntar nere på Kullen. Jag vet att det är riktigt fint kring Marvikarna men det har tyvärr aldrig blivit av att springa där. Skulle det vara så tuff terräng som på Kullen? Det vara samling för start på lördagskvällen kl 17 och nästa 30 förväntansfulla löpare dök upp. Vi skulle starta i dagsljus för att hinna se lite av landskapet i varje fall på den södra rundan i den åtta-formade slingan. Solen sken från en klarblå himmel men vintern är på väg nu, det vara bara ett par plusgrader och en kraftig blåst från sjön. Alla var ivriga att komma i väg för att få upp värmen.

Kylslagen väntan på start

Älskar den här typen av arrangemang, någon organiserar det hela utan en massa ståhej runtikring, bjuder in till det hela och lagom många likasinnade dyker upp för att njuta av vår natur. Niklas hade fixat detta suveränt bra med en mycket välplanerad bana som matchade syftet som genrep perfekt, hade fixat ett tält och ett välförsett depåbord med grill och brasa.

Till slut var det i varje fall dags för start, bara lite korta tips från Niklas innan han släppte i väg oss.

Lite förmaningar från Niklas före start

Ut på den södra rundan och upp på det första berget, däruppe kom vi upp i solen igen och började få upp värmen, både av solen och den branta stigningen, men det var bara kortvarigt sen skulle vid ned igen. Ned till rasbranterna mellan berget och sjön där vi fick klättra över klippblocken. Upp igen och ner igen, och varje gång det var uppåt så var det lite scrambling som gällde i branterna, på några ställen med rep till hjälp.

Uppe i solen igen

Hala branter

De första 2 km var riktigt extrema och tog 30 minuter att ta sig igenom, resten av den södra rundan var lite mera lättlöpt men hade en rejäl stigning. Efter 7 km passerade vid depån, utan stopp, för att ta tag i den norra rudan på ca 15 km. Nu hade solen gått ned och det mörkande snabbt, men vi hade trots allt sprungit tillräckligt snabbt för att hinna få uppleva en magisk skymning uppe från Falkberget efter ytterligare lite klättring.

Klättring upp på Falkberget

Uppe på Falkberget med magisk skymning över Marvikarna

Nu mörknade det snabbt och det var dags att tända lampan, det kom några kilometer med fina slingrade stigar sedan började allvaret igen, de sista 8 km var rena berg-och-dal-banan, ständigt upp eller ned för branta och hala sluttningar. Lyckades halka på en hög sten och slå en volt ned på andra sidan. Lyckligtvis blev det en relativt mjuk landning men det blev ett litet jack i ena handen så bandaget fick komma till nytta. Efter vad som kändes som ändlöst många berg och tekniska stigar var man till slut tillbaka vid depån, drygt 22 km efter start. Det tog 3:20, då kändes ändå löpningen bra, där det gick att springa på.

Insåg att kroppen inte ville ut i detta kanske 4 h till för ytterligare ett helt varv, jag skall ju bygga träningen steg för steg nu, men lite till ville jag ha så det fick bli den södra delen ett varv till. Den delen var ju riktigt kul i 2 km och sedan riktigt löpbar relativt sett. Efter ett kort depåstopp var det bara att ge sig ut i mörkret igen.

Nu var det blockterräng i mörker som gällde, bergvägg till vänster, sjön till höger

Efter en dryg timma på den södra delen var det skönt att komma in i depån, extra skönt när man hade bestämt sig innan att det skulle räcka nu. Efter 3 mil i bergen var det bara att få på sig lite torrt och sätta i sig lite grillad korv och annat smått och gott från depån.

Skön värme och god korv i depån

Ett STORT TACK till Niklas för detta härliga initiativ och suveränt fixade arrangemang, enkelt men med allt som behövdes och en perfekt märkt slinga i bergen. Om det nu är någon som tycker att Mälardalen är platt så kan ni kolla in höjdkurvan från kvällen, det blev 1100 höjdmeter på 30 km, de flesta mycket tvära.

 

Ett svar till “Marviksdrömmen”

 1. Catarina Andersson skriver:

  Kul att se och läsa om härligt äventyr vid marvikarna. Själv hade jag inte möjlighet att ta några bilder eftersom jag glömde mobilen hemma. Gick lika bra ändå 🙂
  Blev 30 km för min del också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Jag skriver om loppen, upplevelserna och känslorna därute, om förberedelser och en del praktiska tips. Framförallt vill jag inspirera till att våga testa att våga flytta ribban och sätta utmanande mål. Det skall inte vara lätt, men det skall vara möjligt.

Född: 1960

Kontakt: [email protected]

Mål: Det sitter i huvudet

Motto: Att fortsätta hålla igång kroppen så länge det går för att kunna ta nya tuffa utmaningar. Det är inte farten som förbättras längre när man passerat 55, men uthållighet och mental styrka räcker mycket längre.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör03oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör10oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Nike Wildhorse 6 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Långpass på höstfjäll Anna Carlsson
  Läs mer
 • Årets bästa månad Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug Xperience - West Coast Trail "Wood and Island" Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Kan en skada inspirera? Peter Lindquist
  Läs mer
 • Etapp 24:3 på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020

I samarbete med

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X