Marviksdrömmen

Med en knapp månad kvar till Kullamannen var det genrep i Mälardalen. Visserligen har jag kastat in handduken och kommer inte att starta i år, träningsvolymen under sommar och höst har tyvärr inte alls varit på den nivå det behövs, så min startplats är till salu. Men, träning behövs i vilket fall som helst, med andra berg i sikte, så när nu Niklas Holmström bjudit in till ett genrep som lovade något riktigt extra så var det läge att åka till Marvikarna inne i Sörmlandskogarna.

Niklas hade lovat en slinga på drygt 2 mil med mycket utmaningar, som skulle mäta sig med vad som väntar nere på Kullen. Jag vet att det är riktigt fint kring Marvikarna men det har tyvärr aldrig blivit av att springa där. Skulle det vara så tuff terräng som på Kullen? Det vara samling för start på lördagskvällen kl 17 och nästa 30 förväntansfulla löpare dök upp. Vi skulle starta i dagsljus för att hinna se lite av landskapet i varje fall på den södra rundan i den åtta-formade slingan. Solen sken från en klarblå himmel men vintern är på väg nu, det vara bara ett par plusgrader och en kraftig blåst från sjön. Alla var ivriga att komma i väg för att få upp värmen.

Kylslagen väntan på start

Älskar den här typen av arrangemang, någon organiserar det hela utan en massa ståhej runtikring, bjuder in till det hela och lagom många likasinnade dyker upp för att njuta av vår natur. Niklas hade fixat detta suveränt bra med en mycket välplanerad bana som matchade syftet som genrep perfekt, hade fixat ett tält och ett välförsett depåbord med grill och brasa.

Till slut var det i varje fall dags för start, bara lite korta tips från Niklas innan han släppte i väg oss.

Lite förmaningar från Niklas före start

Ut på den södra rundan och upp på det första berget, däruppe kom vi upp i solen igen och började få upp värmen, både av solen och den branta stigningen, men det var bara kortvarigt sen skulle vid ned igen. Ned till rasbranterna mellan berget och sjön där vi fick klättra över klippblocken. Upp igen och ner igen, och varje gång det var uppåt så var det lite scrambling som gällde i branterna, på några ställen med rep till hjälp.

Uppe i solen igen

Hala branter

De första 2 km var riktigt extrema och tog 30 minuter att ta sig igenom, resten av den södra rundan var lite mera lättlöpt men hade en rejäl stigning. Efter 7 km passerade vid depån, utan stopp, för att ta tag i den norra rudan på ca 15 km. Nu hade solen gått ned och det mörkande snabbt, men vi hade trots allt sprungit tillräckligt snabbt för att hinna få uppleva en magisk skymning uppe från Falkberget efter ytterligare lite klättring.

Klättring upp på Falkberget

Uppe på Falkberget med magisk skymning över Marvikarna

Nu mörknade det snabbt och det var dags att tända lampan, det kom några kilometer med fina slingrade stigar sedan började allvaret igen, de sista 8 km var rena berg-och-dal-banan, ständigt upp eller ned för branta och hala sluttningar. Lyckades halka på en hög sten och slå en volt ned på andra sidan. Lyckligtvis blev det en relativt mjuk landning men det blev ett litet jack i ena handen så bandaget fick komma till nytta. Efter vad som kändes som ändlöst många berg och tekniska stigar var man till slut tillbaka vid depån, drygt 22 km efter start. Det tog 3:20, då kändes ändå löpningen bra, där det gick att springa på.

Insåg att kroppen inte ville ut i detta kanske 4 h till för ytterligare ett helt varv, jag skall ju bygga träningen steg för steg nu, men lite till ville jag ha så det fick bli den södra delen ett varv till. Den delen var ju riktigt kul i 2 km och sedan riktigt löpbar relativt sett. Efter ett kort depåstopp var det bara att ge sig ut i mörkret igen.

Nu var det blockterräng i mörker som gällde, bergvägg till vänster, sjön till höger

Efter en dryg timma på den södra delen var det skönt att komma in i depån, extra skönt när man hade bestämt sig innan att det skulle räcka nu. Efter 3 mil i bergen var det bara att få på sig lite torrt och sätta i sig lite grillad korv och annat smått och gott från depån.

Skön värme och god korv i depån

Ett STORT TACK till Niklas för detta härliga initiativ och suveränt fixade arrangemang, enkelt men med allt som behövdes och en perfekt märkt slinga i bergen. Om det nu är någon som tycker att Mälardalen är platt så kan ni kolla in höjdkurvan från kvällen, det blev 1100 höjdmeter på 30 km, de flesta mycket tvära.

 

Ett svar till “Marviksdrömmen”

 1. Catarina Andersson skriver:

  Kul att se och läsa om härligt äventyr vid marvikarna. Själv hade jag inte möjlighet att ta några bilder eftersom jag glömde mobilen hemma. Gick lika bra ändå 🙂
  Blev 30 km för min del också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag skriver om loppen, upplevelserna och känslorna därute, om förberedelser och en del praktiska tips. Framförallt vill jag inspirera till att våga testa att våga flytta ribban och sätta utmanande mål. Det skall inte vara lätt, men det skall vara möjligt.

Född: 1960

Kontakt: [email protected]

Mål: Det sitter i huvudet

Motto: Att fortsätta hålla igång kroppen så länge det går för att kunna ta nya tuffa utmaningar. Det är inte farten som förbättras längre när man passerat 55, men uthållighet och mental styrka räcker mycket längre.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Vill du lära dig pull-ups? Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Vinterpepp och Icebug fotografering Bröderna Backa
  Läs mer
 • Sörmlandsleden mellan jul och nyår Patrik Söderqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X