Havet till höger i Gotlands Ultra Marathon

Foto: Henrik Löwenhamn

Den sjätte upplagan av Gotlands Ultra Marathon, 51 km, fick se ett dubblat deltagarantal och nytt banrekord av Stefan Ehrin.

Mest bråttom iväg hade förhandsfavoriten och fjolårstrean Stefan Ehrin (bilden). Vid depån i Lickershamn efter ca 23 kilometer hade han skaffat sig ett rejält försprång och såg ut att gå mot en klar seger. Stefan ville gärna slå banrekordet som sattes 2018 av Sebastian Pokorny, men var lite osäker på om det skulle gå:
– Efter Lickershamn så kollade jag klockan för första gången och såg att jag låg ganska precis för att ta banrekordet och det var då jag bestämde mig för att det fick bära eller brista, säger han.

Det nya banrekordet lyder 3.50.55, en putsning med en dryg minut. Men Stefan känner sig inte färdig med Gotlands Ultra Marathon.
– I år ville jag komma tillbaka för att jag var inte alls nöjd med insatsen förra året. I år är jag nöjd, men jag kommer garanterat tillbaka nästa år ändå för det är en så förbaskat fin sträckning. Fina vyer och både snabba och jobbiga partier, säger han.

Stefan var 14 minuter före tvåan Sebastian Westerberg och trean Mikael Furu.

Första dam in i mål var Lena Lönnemark (bilden nedan) på fina tiden 4.40.02. Hon var dryga 16 minuter före tvåan Helena Öhrvik och ytterligare 16 minuter före trean Caroline Turkowitch..

Lena, hur såg planen för loppet ut?
– Efter hagelovädret i starten blev vi ivriga att komma igång och bli varma igen, så vi började nog lite fortare än planerat, men sen kom solen fram och det blev superhärligt och vi kom in ett skönt tempo i medvinden. Efter ca 30 km var jag fortfarande väldigt pigg medan min sambo Daniel började tappa en del fart, så då bestämde vi att jag skulle springa på egen hand. Jag följde planen att ta det lugnt i princip hela vägen, men när jag kom ut på asfalten och förstod att det bara var ”upploppet” kvar så tryckte jag på lite extra sista kilometerna in i mål. Härligt påhejad av de löpare jag passerade på vägen in!

Vad tyckte du om loppet?
– Det bästa var den fantastiska naturen, särskilt under första halvan. Så otroligt vackert! Loppet var också väldigt fint arrangerat, allting fungerade väldigt smidigt med trevliga och hjälpsamma funktionärer! Mycket möjligt att jag kommer tillbaka.

Ville visa upp Gotland
Gotlands Ultra Marathon startades 2014 av Niclas Kahlbom för att han ville visa upp den vackra kuststräckan och för att han tyckte att det saknades ett långt lopp på Gotland.
– Första året var det 12 löpare som sprang och några av dem har sprungit alla lopp hittills. Banan går från Hallshuk på norra ön in till Visby och den korta vägbeskrivningen är: Havet till höger. Man springer längs kusten hela vägen, och terrängen och underlaget varierar kanske mer än vad många hade tänkt sig innan loppet. Ett par sandstränder ska passeras, en stenstrand eller två, små knixiga stigar fulla av rötter, några enkla grusvägar och vid Muramaris får man välja om man vill åla sig genom en tunnel i buskaget eller springa i vattenbrynet.

– Det är inga större stigningar, men man är uppe på klintkanten och springer vid ett flertal tillfällen så till slut blir det ändå en del. Men om stigningen upp på klinten känns jobbig har man snabbt glömt det när man ser utsikten. Målgången är på Kallis nere i Visby hamn och många hängde kvar i timmar och hejade på alla som kom i mål. Extra roligt är att cirka 70% av deltagarna kom från fastlandet. De sista kämparna kom i mål efter att ha avverkat 51 kilometer på 9 timmar och 28 minuter, säger Henrik Löwenhamn i arrangörsstaben.

Resultat

Foto: Henrik Löwenhamn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X