Havet till höger i Gotlands Ultra Marathon

Foto: Henrik Löwenhamn

Den sjätte upplagan av Gotlands Ultra Marathon, 51 km, fick se ett dubblat deltagarantal och nytt banrekord av Stefan Ehrin.

Mest bråttom iväg hade förhandsfavoriten och fjolårstrean Stefan Ehrin (bilden). Vid depån i Lickershamn efter ca 23 kilometer hade han skaffat sig ett rejält försprång och såg ut att gå mot en klar seger. Stefan ville gärna slå banrekordet som sattes 2018 av Sebastian Pokorny, men var lite osäker på om det skulle gå:
– Efter Lickershamn så kollade jag klockan för första gången och såg att jag låg ganska precis för att ta banrekordet och det var då jag bestämde mig för att det fick bära eller brista, säger han.

Det nya banrekordet lyder 3.50.55, en putsning med en dryg minut. Men Stefan känner sig inte färdig med Gotlands Ultra Marathon.
– I år ville jag komma tillbaka för att jag var inte alls nöjd med insatsen förra året. I år är jag nöjd, men jag kommer garanterat tillbaka nästa år ändå för det är en så förbaskat fin sträckning. Fina vyer och både snabba och jobbiga partier, säger han.

Stefan var 14 minuter före tvåan Sebastian Westerberg och trean Mikael Furu.

Första dam in i mål var Lena Lönnemark (bilden nedan) på fina tiden 4.40.02. Hon var dryga 16 minuter före tvåan Helena Öhrvik och ytterligare 16 minuter före trean Caroline Turkowitch..

Lena, hur såg planen för loppet ut?
– Efter hagelovädret i starten blev vi ivriga att komma igång och bli varma igen, så vi började nog lite fortare än planerat, men sen kom solen fram och det blev superhärligt och vi kom in ett skönt tempo i medvinden. Efter ca 30 km var jag fortfarande väldigt pigg medan min sambo Daniel började tappa en del fart, så då bestämde vi att jag skulle springa på egen hand. Jag följde planen att ta det lugnt i princip hela vägen, men när jag kom ut på asfalten och förstod att det bara var ”upploppet” kvar så tryckte jag på lite extra sista kilometerna in i mål. Härligt påhejad av de löpare jag passerade på vägen in!

Vad tyckte du om loppet?
– Det bästa var den fantastiska naturen, särskilt under första halvan. Så otroligt vackert! Loppet var också väldigt fint arrangerat, allting fungerade väldigt smidigt med trevliga och hjälpsamma funktionärer! Mycket möjligt att jag kommer tillbaka.

Ville visa upp Gotland
Gotlands Ultra Marathon startades 2014 av Niclas Kahlbom för att han ville visa upp den vackra kuststräckan och för att han tyckte att det saknades ett långt lopp på Gotland.
– Första året var det 12 löpare som sprang och några av dem har sprungit alla lopp hittills. Banan går från Hallshuk på norra ön in till Visby och den korta vägbeskrivningen är: Havet till höger. Man springer längs kusten hela vägen, och terrängen och underlaget varierar kanske mer än vad många hade tänkt sig innan loppet. Ett par sandstränder ska passeras, en stenstrand eller två, små knixiga stigar fulla av rötter, några enkla grusvägar och vid Muramaris får man välja om man vill åla sig genom en tunnel i buskaget eller springa i vattenbrynet.

– Det är inga större stigningar, men man är uppe på klintkanten och springer vid ett flertal tillfällen så till slut blir det ändå en del. Men om stigningen upp på klinten känns jobbig har man snabbt glömt det när man ser utsikten. Målgången är på Kallis nere i Visby hamn och många hängde kvar i timmar och hejade på alla som kom i mål. Extra roligt är att cirka 70% av deltagarna kom från fastlandet. De sista kämparna kom i mål efter att ha avverkat 51 kilometer på 9 timmar och 28 minuter, säger Henrik Löwenhamn i arrangörsstaben.

Resultat

Foto: Henrik Löwenhamn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trailkalendern
Trailkalendern
trail-kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
Slider

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör25apralldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör13jun10:00FeaturedBillingen Trail Marathon45km, 22km, 12km 2,6 kmLandskap:Västergötland

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Sjukdomsnojja Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Nyheter från Silva Bröderna Backa
  Läs mer
 • Längdskidåkning - från Skidome mot Birkebeinerrennet Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vinn priser för över 40 000 kr, stor giveaway! Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
TRAILRESA TJECKIEN
20-24 MAJ 2020
public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X